Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Mój pierwszy zoom pls o pomoc ?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar anhelli
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli chodzi o porównanie do Sigmy to myślę, że wszystko wyjaśnia podsumowanie na optyczne.pl:

Porównanie Sigmy 70-300 APO i Tamrona 70-300 mm pokazuje, że to bardzo podobne instrumenty. Jakość uzyskiwanych z nich obrazów jest zbliżona - wręcz identyczne rozdzielczości oraz prawie takie same zachowanie pod względem komy, astygmatyzmu, dystorsji czy winietowania. Oba obiektywy wykonane są z podobną solidnością, mają prawie identyczne parametry, oba charakteryzują się słaba pracą autofokusa i oba mają funkcję makro. Sigma jest jednak droższa, ale oferuje nam za to lepszą korekcję aberracji chromatycznej, lepszą pracę pod ostre światło, praktyczny futerał w zestawie i gwarancję 2+1 roku. Czy warto za to dopłacić prawie 300 zł? Na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami.

pozdr.
    Canon 60d + 17-40L + 35 f/2.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    jak fociłem bociany z dachu domku na wsi to sigma by sie nie wyrobiła...a bocian to szybki ptak nie jest...
    eee tam, znowu bez przesady z tymi bocianami ;-)

w galerii mam pare fotek ptaków wykonanych wlasnie sigma i jakos wyrabiala 8)

pst, sigma ma wolniejszy AF ale jest to odczuwalne tylko jesli ustawiasz ostrosc "od zera".. jesli natomiast np. sledzisz obiekt z ustawionym AF to naprawde nie ma najmniejszych problemow :-) .. gdyby nie to ze potrzebuje dluzszego tele - sigme na pewno bym sobie zostawil :cool:

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goobie Zobacz posta
    to jak to jest z tym 100-300
    AF - szybszy i to jest jasne...
    ale czy optyka rzeczywiście gorsza od sigmy 70-300apo (makro sobie odpuśćmy)
    przejrzyj ten test: całkiem ciekawy, choć jak autor podkreśla nie do końca profesjonalny - ot, takie odczucia użytkownika

http://rl.stamina.pl/2006/08/23/sigm..._macro_review/
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Miasto
    Kraków

Domyślnie Tamron 55-200 vc. Sigma 70-300

Tuż przed Nowym Rokiem byłem już zdecydowany na zakup Tamrona 55-200 za cenę 430 zł, aż tu nagle Sigma robi "wyprzedaż" w niektórych sklepach i pojawia się Sigma 70-300mm /4-5,6 DL MACRO Super za cenę 549 zł. no i masz ci los...

W związku z tym mam znowu zgryz, bo z jednej strony Sigma ma większy zakres, no ale z drugiej wersja bez APO. A Tamron też nie grzeszy do 135.

Spodziewam się, że jeden i drugi zrobi mydło przy max. ogniskowej, ale generalnie, które szkło byście polecili?

Na skąpcu Sigma jeszcze taniej:
    http://www.skapiec.pl/site/szukaj/?s...0&kategoria=47

Pomóżcie amatorowi w wyborze. Przekroczyć 550 zł. nie mogę bo żona spakuje się i wyniesie z dzieckiem jak wydam więcej...

Dziękuję!
    Ostatnio edytowane przez anhelli ; 02-01-2007 o 14:45

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Moim zdaniem znow zaden wybor, wersja bez APO Sigmy o wiele jednak slabsza, ale znow Tamron tez nieciekawy. Wzialbym jednak T.

Zdrowko

Bywalec

Domyślnie

A jest jeszcze canon 75-300 III wersja stara bez stabilizacji i na rynku wtórnym chodzi w granicach 1000 PLN (od 890). Nie jest to jakaś rewelacja bo nie ma USM-a i trzeba go dość mocno przymykać (wprowadziłem już ten wątek kiedyś na canon-board) ale jakoś da się nim robić fotki. Powiem tak, że w moim przypadku to do 3 razy sztuka bo za 3 razem fotki były już znośne. Trzeba się go nauczyć. Z innymi obiektywami (sigmy czy tamrona) w tych długościach nie miałem doświadczenia więc nie wiem jak wypada canon na tle tych szkieł.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ech... no właśnie. To jak wybieranie mniejszego zła :wink:
    Okazuje się jednak, że ceny obydwu szkieł są mocno zbliżone.
    Z tej oferty Sigmy: http://www.techplanet.pl/index.php?g...e&filtr=szukaj to raptem 90 zł.

Najbardziej zależy mi na opinii, jak obiektywy sprawują się przy wyższych ogniskowych np. 200, a więc ostrość no i oczywiście odzworowanie barw... Szybkość AF to raczej sprawa drugorzędna. Dużo dobrego słyszałem o Tamronie 55-200, również o Sigmie 70-300 z APO. Jednak bez APO nikt nie porównywał tych szkieł. Czy warto zatem kupować taki model?

Dzięki!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

IMHO naprawde lepiej dolozyc i kupic sigme z APO.. moze to Cie przekona - http://www.sdeklerk.com/photography/index.html .. bardzo latwo jest kupic tanio ale potem najczesciej dochodzisz do wniosku, ze musisz kupic jeszcze raz ??: .. i nie jest to tylko moje gadanie - od paru miesiecy zbieram na kolejne szklo, zaciskam pasa ile wlezie i chocby to mialo trwac jeszcze kilka miesiecy to zadne "polśrodki" mnie nie zadowola 8)

ps. bede sprzedawal sigme 70-300 APO DG Macro wiec jak cos to zapraszam na PM
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 02-01-2007 o 17:18

Miasto
    Kraków

Domyślnie Jednak Tamron 70-300

..."tys prowda!". Pół środkami nic nie zrobię. Kasy nie wiele, kobita zrzędzi (nie potrzebnie ja wtajemniczałem w ceny szkieł :wink: ), ale wybieram się w styczniu na Łomnicę i chciałbym troszkę pofocić Kieżmarski. Przekonałem się jednak, że Sigma 70-300 bez APO na niewiele się zda. 55-200 do "cropa" też nie rozwiązuje problemu.

Zaryzykuję i wezmę Tamrona AF 70-300mm F/4-5,6 Di LD MACRO 1:2. Można go kupić już za 570 zł. :grin: Tylko co to jest to "Di"

pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anhelli
    Tylko co to jest to "Di"
    to oznacza, ze ow obiektyw pozna podpiac do Ful Frejma

TU masz test tego szkla :-)

pozdr.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni