Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Żarówka błyskowa vs. pomiar światła.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Żarówka błyskowa vs. pomiar światła.

Mam takie pytanie do wszystkich mniej zielonych w tym temacie niż ja Otóż: mam EOS'a 33 który nie posiada gniazda PC. Chciałbym kupić konwerter z gorącej stopki na PC http://www.allegro.pl/item133483221_...t_blokada.html , następnie kabel i połączyć to z żarówką błyskową (1 lub więcej). I teraz moje pytanie, jak jest realizowany pomiar światła błyskowego (o ile wogóle jest) ? Czy jedynym rozwiązaniem jest obliczenie ze wzoru ekspozycji (czyli hardcore z analogiem ) ?
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 16-10-2006 o 21:27

dazz
    Guest

Domyślnie

Znam trzy sposoby:
    1)zewnętrzny światłomierz
    2)uchwyt na dwie żarówki, jedna błyskowa, jedna ze światłem ciągłym o tej samej mocy co błyskowe; pomiar światła przy ciągłym, a zdjecie przy błyskowym
    3)histogram i oko (w przypadku cyfry of course)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Trzeci sposób niestety w moim przypadku odpada Drugi jest chyba sensowny, tylko musiałbym trochę pokombinować. Czy słynny FEL o którym się trochę naczytałem odpada w tym wypadku, czyli jedynie do dedykowanych lamp ?

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Z tego co napisal dazz w sposobie drugim to wogole nie ma sensu uzywac zarówki blyskowej. Chyba ze czegos tutaj nie rozumiem. Ale poco blyskac skoro mam juz dobrze oswietlona scene. Wiec jak dla mnie to zostaje tylko sposob pierwszy.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oświetlić mogę co najwyżej halogenem, ale efekty są... Potrzebuje błysnąć czymś w miarę dziennym.

No chyba że zainwestuje w filtry korygujące.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 16-10-2006 o 21:48

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Sa tez zarowki z wbudowana fotocela. Zbedny staje sie konwerter gorącej stopki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tylko... wbudowana niedawno zaczęła szwankować :neutral: Słychać pisk ładowania ale błysku ni widu ni słychu. Cholera, ale ja mam graty. Wszystko prowizorka. Sprzedam graty i zacznę malować

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Obliczenie ekspozycji ze wzoru tez nie jest takie straszne jesli robisz na negatywach. Nawet jesli ustawisz ekspozycje o 1 lub 2 dzialki w ktoras ze stron to wszystko da sie uratowac przy naswietlaniu odbitki. Wiec nie jest tak zle.
    Jesli na slajdach to niezbedny staje sie swiatlomierz.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chyba to mi pozostaje. No nic, będe walczył. Wzór będe musiał zmodyfikować na potrzeby softbox'a. Jedna rolka testowa powinna starczyć.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Drugi sposob jest nierealny z powodu trudnosci odwzorowania mocy swiatla blyskowego na ciagle. Pilot dobra rzecz, ale do pomiaru to on moze byc wykorzystany co najwyzej ostrosci
    ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów