Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: [300d] bry :)

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszka
    noo tak, ale to jest staloogniskowy, jakis zooomiq - na upartego moze byc manual
    Zoomik to masz w nogach - powinienes byc przyzwyczajony jesli z Zenita wyrosles .
    Na matowce 300D dosc kiepsko sie ostrzy manualnie ale moze ci sie uda - przynajmniej nietrafiona ostrosc nie bedzie cie kosztowac (co najwyzej nerwy i repety).
    W miare tanie a dobre i polecane zoomy AF to:
    Tamron 28-75 2.8
    Sigma 18-50 2.8 EX

Jesli sie zniechecisz do manuali to radze zbierac na ktorys z tych 8) .

Bywalec
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

apropo nog:
    hm..... przed wigilio bede robic zdjecia dzieciakom z przedszkola, na jaselkach - ciezko by bylo bez zooma cos takiego objac

apropo matowki:
    wprawdzie nie ma to jak pryzmacik w zenicie, ale jakos sobie daje rade na kitowym szkle

apropo exakty:
    a co o tym szkielku powiesz mistrzu ?

mikolaj
    3staDe + 18-55 USM + 50 1.8 + 35-135 USM + 100-300 USM + BeGie + 420EX
    "Photography is 50% photographer, 40% light, 10% equipment"
    www.jopczynski.art.pl

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

A ja się tak między wódkę a zakąskę na chwilkę...

Nie miałem przyjemności / okazji robić zdjęć z manualnym szkłem m42, ale sporo razy zdarzało mi się manualnie kręcić kitem- z pozytywnym skutkiem. Czytam jednak z uwagą posty dotyczące właśnie ostrzenia w obiektywach m42 i pierwsze co się wyłania, to narzekanie na "trudne ostrzenie" (ciemna matówka).

Czy kit z 300d w trybie MF może być porównywany w "prostocie ostrzenia" do obiektywów m42?

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

DDR'owskie i ruskie szkła są naprawdę niezłe .... ale matówka w 300D to pomyłka ... Ot taki sobie kawałek szkiełka albo i może plastiku ... Brak mikrorastra, klinów czy czegokolwiek pomagającego ręcznie ostrzyć, a światła anichiluje tyle, że hohooo ... Z tego powodu M42 z dłuższymi ogniskowymi gdzie GO jest niewielka nie bardzo sie nadają do robienia zdjęć gdzie nie ma czasu na precyzyjne, ręczne ostrzenie lub wielokrotne powtórzenie tej samej klatki ... Inaczej sprawa się przestawia z szerokimi, gdzie GO z natury jest duża ... Sam dużo focę z DDR'owskim Flektogonem 20/2,8 MC z całkiem sympatycznymi efektami, a szkiełko kosztowało coś koło 500zł.
    Kitowy 18-50 nie jest, moim zdaniem aż taki zły by szukać jego zamienników w stałkach bez AF. Lepiej dać sobie na wstrzymanie, doskładać kasę i kupić wspomnianego już Tamrona ... Potem 17-40L ... itd.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszka
    apropo nog:
    hm..... przed wigilio bede robic zdjecia dzieciakom z przedszkola, na jaselkach - ciezko by bylo bez zooma cos takiego objac
    Gdybym ja sie wybieral na taka okazje to dodalbym - bez AF nie zdazylbym wielu scenek/sytuacji zlapac :P . A wiem ze sa i mocarze co tego typu sytuacjie spokojnie manualnymi stalkami obfociliby 8) . Wszystko wg potrzeb i zakresu umiejetnosci.

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Obiektyw to ciemnych zdjęć nie robi tylko co najwyżej fotograf nie wie gdzie rękę przystawić. Na początku ja również miałem z tym problemy, ale da się to korygować. Radzę powertować instrkcję obsługi i robić po prostu robić masę zdjęć.
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów