Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Lampa błyskowa i sztuczny fufit.

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie Lampa błyskowa i sztuczny fufit.

Widziałem kilka razy fotografów z założonym białym kartonikiem na lampie błyskowej. Jak dobrze rozumiem ma to służyć odbiciu światła? Czy ktoś z was używa takiej metody fotografowania? Chciałbym się dowiedzieć, jakiej długości powinien być ten kartonik? Czy stosuje się jakąś korektę na lampie i w jakich warunkach najlepiej używać tego patentu? Czy ma to sens stosowania na otwartej przestrzeni?

A ha i sorki za ten "fufit" w tytule. NIe wiem jak to teraz zmienić
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

3x złożona kartka A4 przymocowana gumką daje radę. Rozwiązanie sprawdza się we wnętrzach przy sztucznym oświetleniu, korektę ekspozycji ustalam eksperymentalnie, zależnie od światła zastanego.
    W najbliższych dniach kupuję w końcu mydelniczkę i będę mógł porównać.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

Mam taki sztuczny sufit Lumiquesta, nie używam. Lepszy i wygodniejszy mini-softbox - lepiej rozprasza i przy bezpośrednim padaniu światła daje mniejszą jego stratę. Omnibounce nie próbowałem, bo zajmie sporo miejsca w torbie, którą mam na dopych.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Fakt, softbox to fajna sprawa ale ma swoje wymiary, jest duzy i trzeba na niego kase wyłożyć, koszt kartki jest bez porównania niski, a efekty całkiem przyjemne. Co do korekty to jeśli używasz aparatu i lampy z obluga E-TTL II to nie musisz się o nic martwic, bo przed błyskiem głównym wyzwalany jest błysk pomiarowy, więc lampa dobierze odpowiednią moc błysku. Tak czy siak, warto popróbować jak wszystko działa i dostosować korekcję do własnych potrzeb i upodobań.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mimo przedblysku korekta w e-ttl'u II jest nie tylko wskazana ale wrecz wymagana dla prawidlowo naswietlonych zdjec.
    ...

Uprawnienia umieszczania postów