Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 87

Wątek: Manfrotto - jaki statyw ??

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek23 Zobacz posta
    Co powiecie na taki zestawik statyw i glowica?
    Udzwignie 5D z max 100-400L?
    Moze sa tez uzytkownicy tej glowicy co w linku, ciekaw jestem opini?
    Pozdrawiam:
    statyw: http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=8456

glowica: http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=5195

Udzwignąć z pewnością udzwignie ale... życzę powodzenia w ustawianiu takiego zestawu. Tego się bez zbluzgania rodzicielki producenta ustawiać nie da :-) To głowica do mniejszych i lżejszych aparatów. 5D + 100-400 będzie niestabilne, drgania od tupania kota spacerującego w odległości 1 kilometra będą zauważalne. Jako plus - może służyć za sejsmograf. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

to jaka glowice polecisz do tego statywu? manfrotto.
    Znaczenie maja tez gabaryty.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to zależy do czego chcesz użyć statyw,jak Ci się nie chce trzymać apararu w rękach to będzie dobry zestaw ,jeśli potrzebujesz stabilnego statywu do "długiej fotografi" to jest kicha.Te węglowe nogi mają jedną zaletę - są lekkie.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek23 Zobacz posta
    to jaka glowice polecisz do tego statywu? manfrotto.
    Znaczenie maja tez gabaryty.
    Jeśli kulową to w zakresie cenowym do 500 zł po prostu nie ma żadnej. Nie-kulowe to stabilna będzie 329 albo 229. Niestety rozmiar i waga spore.

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    to zależy do czego chcesz użyć statyw,jak Ci się nie chce trzymać apararu w rękach to będzie dobry zestaw ,jeśli potrzebujesz stabilnego statywu do "długiej fotografi" to jest kicha.Te węglowe nogi mają jedną zaletę - są lekkie.
    Prawie dokładnie tak. Tyle, że jak mi się nie chce trzymać aparatu to monopod wychodzi sporo taniej i lżej.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jezusie... za taka cene mozna miec bardzo porzadny statyw o duzo lepszej wysokosci i stabilnosci. 1600zl za naklejke Manfrotto?

190CX to przyzwoity statyw, bo lekki, uczciwie wykonany i dosc stabilny przy tym. tylko ze niski. za 2/3 jego ceny kupisz np. Velbona Sherpe Pro CF630, ktory pod wzgledem uzytkowym to Manfrotto niestety o glowe przewyzsza.

glowica 322 to akurat konstrukcja bardzo wygodna, ale niekoniecznie stabilna. przy czym cena 400zl za glowice o takiej sztywnosci to kiepski zart. za mniejsze pieniadze kupisz np. Benro KB-1, ktore udzwignie znacznie wiecej niz to Manfrotto. a w 400zl to pewnie nawet KB-2 sie zmiesci

jestem jak najbardziej za statywem weglowym, bo to wzglednie tanie a przy tym bardzo lekkie i stabilne. ale niekoniecznie w takiej cenie przy tym zestwie mozliwosci.
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ja bym poszedł troche inaczej niż Janusz,pierwsza opcja jak masz kesz to statyw klasy Swis Arca,Sachtler,czy Gitzo 1338,Jak nie masz to jakiś drewniak enerdowski jakich dużo na Allegro i przynajmniej głowica kulowa Manfroto 488RC2,był też solidny ruski statyw z porządną stabilną kulą o nazwie FSZU 7 ,można go czasami wyrwać tanio ale jest niski.Te moje propozycje to jeśli chodzi o stabilność moim zdaniem ciut lepiej niż Manfrotto węglowe czy to z symbolem 055XPRO i taniej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ?

190CX to przyzwoity statyw, bo lekki, uczciwie wykonany i dosc stabilny przy tym. tylko ze niski. za 2/3 jego ceny kupisz np. Velbona Sherpe Pro CF630, ktory pod wzgledem uzytkowym to Manfrotto niestety o glowe przewyzsza. .

Kiedyś zacząłem rozkładać tego Velbona w sklepie i po chwili rozłożyłem ręcę i p... to w kąt.Statyw dla tych z nerwami ze stali.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 14-11-2008 o 23:23 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jezusie... za taka cene mozna miec bardzo porzadny statyw o duzo lepszej wysokosci i stabilnosci. 1600zl za naklejke Manfrotto?
    Faktycznie 1600 pln to jakieś nieporozumienie. Za 2.1kpln można mieć Gitzo 3541LS z udźwigiem 18 kg od którego ciężko kupić cokolwiek lepszego i wciąż przenośnego...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    Kiedyś zacząłem rozkładać tego Velbona w sklepie i po chwili rozłożyłem ręcę i p... to w kąt.Statyw dla tych z nerwami ze stali.
    nie wiem jakie masz wymagania co do statywu, ale mnie ten Velbon akurat bardzo pasuje. na pewno jest dla mnie duzo wygodniejszy od ww. Manfrotto, a z innego sprzetu jaki porownywalem, to w zasadzie dobre karbonowe Gitzo z nozkami "na zakretke" bylo dla mnie bardziej przekonywujace (mniej dla mojego portfela).
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

może w NL żyje się mniej nerwowo niż w PL :-D

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

to ja polece ten statyw, jest świetny i ma nie 4ro a 3 segmentowe nogi. Jest naprawde stabilny. http://foto-net.pl/sklep/produkt1276...to-055MF3.html

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów