to zależy do czego chcesz użyć statyw,jak Ci się nie chce trzymać apararu w rękach to będzie dobry zestaw ,jeśli potrzebujesz stabilnego statywu do "długiej fotografi" to jest kicha.Te węglowe nogi mają jedną zaletę - są lekkie.
to zależy do czego chcesz użyć statyw,jak Ci się nie chce trzymać apararu w rękach to będzie dobry zestaw ,jeśli potrzebujesz stabilnego statywu do "długiej fotografi" to jest kicha.Te węglowe nogi mają jedną zaletę - są lekkie.
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
Jeśli kulową to w zakresie cenowym do 500 zł po prostu nie ma żadnej. Nie-kulowe to stabilna będzie 329 albo 229. Niestety rozmiar i waga spore.
Prawie dokładnie tak. Tyle, że jak mi się nie chce trzymać aparatu to monopod wychodzi sporo taniej i lżej.![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
ja bym poszedł troche inaczej niż Janusz,pierwsza opcja jak masz kesz to statyw klasy Swis Arca,Sachtler,czy Gitzo 1338,Jak nie masz to jakiś drewniak enerdowski jakich dużo na Allegro i przynajmniej głowica kulowa Manfroto 488RC2,był też solidny ruski statyw z porządną stabilną kulą o nazwie FSZU 7 ,można go czasami wyrwać tanio ale jest niski.Te moje propozycje to jeśli chodzi o stabilność moim zdaniem ciut lepiej niż Manfrotto węglowe czy to z symbolem 055XPRO i taniej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kiedyś zacząłem rozkładać tego Velbona w sklepie i po chwili rozłożyłem ręcę i p... to w kąt.Statyw dla tych z nerwami ze stali.
Ostatnio edytowane przez analogforever ; 14-11-2008 o 23:23 Powód: Automerged Doublepost
nie wiem jakie masz wymagania co do statywu, ale mnie ten Velbon akurat bardzo pasuje. na pewno jest dla mnie duzo wygodniejszy od ww. Manfrotto, a z innego sprzetu jaki porownywalem, to w zasadzie dobre karbonowe Gitzo z nozkami "na zakretke" bylo dla mnie bardziej przekonywujace (mniej dla mojego portfela).
może w NL żyje się mniej nerwowo niż w PL :-D