Cytat Zamieszczone przez p13ka
(...)Dla mnie dodatkowym kryterium wyboru (poza ew. wagą) byłby raczej wzrost fotografa. Jeżeli jest wysoki to lepszy będzie 055ProB bo nie będzie musiał się garbić.(...)
To fakt - zgadzam się w zupełności. Wzrost to ważne kryterium. Natomiast, co do stabilności, to przy lekkim aparacie strasznie mi jeździł na śliskim podłożu (190ProB) Może z cięższym zachowuje się lepiej i stabilniej. Za krótko używałem, żeby dużo powiedzieć.

Cytat Zamieszczone przez p13ka
Jest uniwersalna a dzięki temu możesz ją wykorzystywać również do plenerków. Nic nie stoi na przeszkodzie. Skoro masz czas to i precyzyjnie wykadrujesz głowicą kulową. Lepiej chyba mieć uniwersalną głowicę...
Tu się nie zgodzę. Nie zawsze i nie wszędzie ustawisz ją precyzyjnie. Jak będziesz robił zdjęcia pod dziwnymi kontami to będzie Ci ciężko. Przy głowicy trzykierunkowej, możesz sobie każdą oś spokojnie ustawić, a jak robisz fotkę w dół np. to jest znacznie łatwiej - pamiętaj, że aparat Ciągnie w dół.
Poza tym trzykierunkowa głowica też jest uniwersalna. Jak odblokujesz wszystkie rączki to chodzi luźno i możesz ją przemieszczać szybciej 8) . Już tak próbowałem, jak chciałem kumpli złapać a mi się za szybko przemieszczali no i się udało :wink: