Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 87 z 87

Wątek: Manfrotto - jaki statyw ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Czy montujac pokretla w glowicy zdjeliscie plastikowe pseudo-tulejki? Instrukcja nic o tym nie wspomina, na rysunkach ich nie widac a jednak w nowej glowicy na uchwytach tilt mam takie marne plastiki, na uchwycie pan - gumowa uszczelke.
    Glowica 808RC4 ale pewnie w innych 3D jest podobnie.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 09-02-2009 o 16:21
    .

Coś już napisał Awatar kristof77
    Miasto
    Budapest/W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Czy montujac pokretla w glowicy zdjeliscie plastikowe pseudo-tulejki? Instrukcja nic o tym nie wspomina, na rysunkach ich nie widac a jednak w nowej glowicy na uchwytach tilt mam takie marne plastiki, na uchwycie pan - gumowa uszczelke.
    Glowica 808RC4 ale pewnie w innych 3D jest podobnie.
    Tulejki są tylko po to aby pokrętła przechowywać jeżeli nie są wkręcone w głowicę.

Nie wyobrażam sobie jak zamontujesz pokrętła nie zdejmując "pseudo-tulejek".
    Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kristof77 Zobacz posta
    Tulejki są tylko po to aby pokrętła przechowywać jeżeli nie są wkręcone w głowicę.

Nie wyobrażam sobie jak zamontujesz pokrętła nie zdejmując "pseudo-tulejek".
    Dzieki.
    Zamontowac sie da Te czarne tulejki obejmuja pokretla w gladkim miejscu przy podkladce i wchodza w zewnetrzne, gladkie gniazda glowicy. Wyglada to tak, jakby 'uszczelnialy' polaczenie pokretlo-glowica.
    Aczkolwiek cos mi nie gralo , regulacja chodzila zbyt ciezko jak dla mnie, stad moje pytanie.
    .

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Question Manfrotto 190XPROB + 486RC2 czy 488RC2

Witam.
    Mam dylemat. Statyw już wybrałem Manfrotto 190XPROB.
    Pytanie dotyczy głowicy do tego statywu.
    Myślałem o 486RC2, lecz po przeczytaniu opinii na tym forum o tej głowicy zacząłem zastanawiać się nad 488RC2.
    Statyw widziałem jak wygląda, ale żadnej z tych głowic nie widziałem na żywo.
    Zacząłem przeglądać na YouTube filmiki i mam wrażenie że głowica 488RC2
    może być za olbrzymia dla tego statywu, a może jednak się myle?
    Ciekaw jestem waszych opinii, bo przeglądając forum widze że Manfrotto 190 jest kojarzona z 486RC2, a Manfrotto 055 z głowicą 488RC2.
    Ma ktoś 190+488RC2 - jak to się sprawuje (a może nie ma co przepłacać i wystarczy 486RC2).
    Przy okazji: 488RC2 i 488RC0 (inne płytki) do czego przydaje się płytka RC0? (jest jakaś przewaga nad płytką RC2?)

Na razie mój sprzęt C 450D 17-55/2.8 IS + 70-300 4-5.6 IS, ale w niedalekiej przyszłości będzie C 50D i coś z 70-200/2.8 (Canon,Tamron,Sigma) i taki zestaw musi wytrzymać statyw z głowicą.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McLaren Zobacz posta
    Przy okazji: 488RC2 i 488RC0 (inne płytki) do czego przydaje się płytka RC0? (jest jakaś przewaga nad płytką RC2?)
    Jest większa - to jej przewaga. A wada - przykręcona do spodu korpusu z gripem często skutecznie uniemożliwia korzystanie z niego przy pionowych kadrach bo się wbija w dłoń...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

No to dochodzi jeszcze jeden dylemat.
    Jeśli głowica 488, to RC2 czy RC0? (a może RC4) ;-)

Coś już napisał

Domyślnie -

W Foto-Video był kiedyś artykuł o tym..

Generalnie do dużej lustrzanki RC4 (i do dłuższych/cięższych tele), ale do mniejszych obiektywów wydaje mi się, że złączka typu RC2 ( 200PL) w zupełności wystarczy..

Poza tym RC4 nawet przy dużej lustrzance może trochę wystawać z tego co widziałem na zdjęciach.
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 21-02-2010 o 15:41

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów