Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 87

Wątek: Manfrotto - jaki statyw ??

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    to ja polece ten statyw, jest świetny i ma nie 4ro a 3 segmentowe nogi. Jest naprawde stabilny. http://foto-net.pl/sklep/produkt1276...to-055MF3.html
    Jak dla mnie to ma żenująco wysoką wagę i żenująco niski udźwik w stosunku do swojej ceny - minimalnie się różni od zwykłego 055Pro i kosztuje prawie dwa razy więcej....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jak dla mnie to ma żenująco wysoką wagę i żenująco niski udźwik w stosunku do swojej ceny - minimalnie się różni od zwykłego 055Pro i kosztuje prawie dwa razy więcej....
    nie kosztuje dwa razy więcej tylko 400zł i jest lżejszy od niego o pół kilo, tak jak ten http://foto-net.pl/sklep/produkt2426...055CXPRO3.html jest lżejszy o kolejne pół kilo i znów droższy o 400zł...oczywiście nie namawiam na siłę ale w niektórych zastosowaniach każde pół kilo wagi ma znaczenie.
    edit: oczywiście to nie jest reklama sklepu tylko zwrócenie uwagi na fajny sprzęt.
    Ostatnio edytowane przez rycerz ; 26-11-2008 o 12:09

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek23 Zobacz posta
    Co powiecie na taki zestawik statyw i glowica?
    Udzwignie 5D z max 100-400L?
    Moze sa tez uzytkownicy tej glowicy co w linku, ciekaw jestem opini?
    Pozdrawiam:
    statyw: http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=8456

glowica: http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=5195
    Ja mam CXpro 3 i bardzo polecam.
    Do głowic kulowych jakoś nie mogę się przekonać.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

jest lżejszy o kolejne pół kilo i znów droższy o 400zł...oczywiście nie namawiam na siłę ale w niektórych zastosowaniach każde pół kilo wagi ma znaczenie.
    Zaokrąglenia to Ci trochę nie wychodzą jeżeli chodzi o wagę...
    Co prawda z tego co piszą wychodzi 0.4 kg (a nie pół), ale jestem prawie pewien że moja wersja 055ProB ważyła 2.2 a nie 2.4 kg...
    Niezmienia to faktu że udźwig w stosunku do ceny cały czas słaby...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ta głowica jest fajna, ale do kompletu z lekkim obiektywem. Niestety nie trzyma tak jak byśmy chcieli w ciężkim zestawie - miałem to w ręku .

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek23 Zobacz posta
    Co powiecie na taki zestawik statyw i glowica?
    Udzwignie 5D z max 100-400L?
    Moze sa tez uzytkownicy tej glowicy co w linku, ciekaw jestem opini?
    Pozdrawiam:
    statyw: http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=8456

glowica: http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=5195
    Zajrzyj tutaj:

http://canon-board.info/showthread.php?t=40309

z czystym sumieniem polecam taki zestaw, sporo lżejszy dla kieszeni,
    a myślę że bez problemu poradzi sobie z 5D, skoro stabilnie trzyma 50D i Sigmę 18-200 OS.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Zaokrąglenia to Ci trochę nie wychodzą jeżeli chodzi o wagę...
    bo ja jestem słaby z matematyki
    ja po prostu chciałem miec taki szpanerski statyw a z jego użytkowania jestem zadowolony, dlatego chwalę, oczywiście samo 055 też jest dobre. A co powiesz o swojej głowicy?

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

bo ja jestem słaby z matematyki
    ja po prostu chciałem miec taki szpanerski statyw a z jego użytkowania jestem zadowolony, dlatego chwalę, oczywiście samo 055 też jest dobre. A co powiesz o swojej głowicy?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=25677

http://canon-board.info/showthread.php?t=24331
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu

Domyślnie

Szukam czegoś małego, max. praktycznego w transporcie i zabrania na miasto. Głowica dobrze, żeby czasem umożliwiała filmowanie /5D2:-D/.

Obejrzałem w MM:
    Vanguard Alta+ 225 CT
    Naprawdę mały złożony: 34,5 cm, waży 0,8 kg, dźwiga do 3kg. Głowicę łatwo reguluje się 2 uchwytami.

Z polecanych Manfrotto znalazłem tylko:
    Statyw Manfrotto 718 SHB
    Minimalnie wyższy ale jednak 40,5 cm, waży 1,2 kg, dźwiga 2,5 kg.

Manfrotto nie widziałem, po zdjęciu oceniam, że jakoś mniej solidnie wygląda, mogę się mylić.

Ponieważ nie mam doświadczenia ze statywami, prośba do bardziej doświadczonych kolegów o jakieś sugestie.

Najcięższy co mogę powiesić to 0,9kg aparatu i szkło jakieś 1,5 kg. Razem 2,5 powiedzmy.

Chętnie kupiłbym w sobotę, co nie jest proste niestety...:neutral:

pzdr

Coś już napisał Awatar kristof77
    Miasto
    Budapest/W-wa

Domyślnie RE: Manfrotto - jaki statyw ??

Witam!

W 100% zgadzam się, że statyw i głowicę tak samo jak aparat czy obiektywy wybieramy "pod siebie", tzn:
    • do jakich zdjęć (makro, nocne, sport, ptak itp)
    • sprzętu (kompakt, DSLR + super-tele, średni format itp)
    • a także do swoich parametrów (wzrost, waga, mobilność i nie na końcu możliwości finansowe).

Ważę prawie 100 kg (wzrost 181 cm). Jak dorzucić do tego jeszcze torbę z aparatem i szkłami, to już mogę powiedzieć, że ponad sto... Dochodzi do tego ok. 4 kg statywu, a więc 4% masy ciała. A mianowicie:

Głowica: MN808RC4 STANDARD 3-way Head
    • Obrót w poziomie: 360st
    • Przechył w pionie: -30st +90st
    • Przechył boczny: -90st +30st
    • Ciężar: 1.39 kg
    • Maksymalne obciążenie: 8 kg

Statyw: 055XPROB
    • Wielkość po złożeniu: 65,5 cm
    • Wysokość minimalna: 10 cm
    • Wysokość maksymalna: 178,5 cm
    • Ciężar: 2,4 kg
    • Maksymalne obciążenie: 7 kg

Pokrowiec: MBAG80

Czym się kierowałem przy wyborze w/w sprzętu:
    • Stabilność, żeby mi wiatr nie przewrócił...
    • Niezawodność, żeby po czasie nóżki się same nie składały, nie był sejsmografem...
    • Obciążenie, z myślą o większej stabilności przy dłuższych tele...
    • Gabaryty, żebym nie musiał się schylać, zmieścił się na bagażniku mojego roweru, a podczas podróży do mojej walizki.
    • Cena, adekwatna do ceny mojego sprzętu fotograficznego. No i miałem dostać ten sprzęt "pod choinkę" więc nie chciałem rodzinę "spłukać".

Zacznę o wad:

Nie jest to statyw bez wad. Nie ma takiego idealnego uniwersalnego sprzętu, zawsze są jakieś kompromisy... U mnie raczej cena i waga była tym kompromisem.
    Cena wiadomo... zawsze można lepiej i wybrać GITZO z włókna węglowego, ale do moich potrzeb, kiedy nie zarabia się na zdjęciach ale zależy na dobrej jakości (bardzo popularny i chwalony na forach trójnóg) no i nie w ostatniej kolejności w obawie o sam sprzęt na nim postawiony wolałem dopłacić też za samo logo w przeciwieństwie do atrakcyjności cen no name-ów.

Kolejny kompromis to waga. Nie jest to lekki statyw, którego polecałbym żonie lub dla tych którzy wolą większą mobilność, ale nie jestem alpinistką za górami też raczej nie przepadam. Nie jeżdżę też w foto ekspedycje gdzie liczy się każdy gram.. Używam statywu zwłaszcza nocą przy długich czasach... w mieście... na spacerach pół ew. jednodniowych. W pokrowcu mieści się razem z głowicą, nie sprawia trudności w noszeniu nawet w upalny dzień i noc w Istambule (jak ktoś był to wie, że zabytki nie są przy brzegu Bosforu tylko trzeba jednak trochę pospacerować pod górkę). Wiadomo im lżej tym lepiej...

Głowica też nie uniwersalna i też sporo waży... Raczej nie jest szczytem marzeń makro (mniej precyzyjna, niż zębata) fotografów ani szybkiego sportu (według mnie kulkowa lub joystick bardziej się nadaje)... ale też nie o to mi chodziło... dla mnie liczyła się w miarę dostępna cena i stabilność cięższych obiektywów...

Zalety:

Może to kogoś to zdziwi ale największą zaletą jest dla mnie psychiczny spokój o sprzęt podpięty szybkozłączką do masywnej stopki głowicy, że nie wywinie orła bo mocno stoi na nogach.

Co na początku wydawało się nie do opanowania to stało się przyjemnością, a mianowicie kręcenie drążkami przy przekadrowaniu. Cały mechanizm działa bardzo płynnie.

Poziomice w statywie i w głowicy są bardzo przydane zarówno przy krajobrazach jaki i przy fotografii architektury.

Gumowe nogi nie rysują mi w domu podłogi drewnianej.

Wszystko się mieści w dedykowanym pokrowcu i wygodnie się nosi.

Wysuwana środkowa kolumna idealnie nadaje się do Table-Top foto lub jak chce się coś bardzo przyziemnego sfotografować. Tak, po jakimś czasie można nawet zaspanego pająka uchwycić.

Można śmiało polecić też temu, kto robi HRD'y z 3 różnych zdjęć.

Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów