to jaka glowice polecisz do tego statywu? manfrotto.
Znaczenie maja tez gabaryty.
to jaka glowice polecisz do tego statywu? manfrotto.
Znaczenie maja tez gabaryty.
to zależy do czego chcesz użyć statyw,jak Ci się nie chce trzymać apararu w rękach to będzie dobry zestaw ,jeśli potrzebujesz stabilnego statywu do "długiej fotografi" to jest kicha.Te węglowe nogi mają jedną zaletę - są lekkie.
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
Jeśli kulową to w zakresie cenowym do 500 zł po prostu nie ma żadnej. Nie-kulowe to stabilna będzie 329 albo 229. Niestety rozmiar i waga spore.
Prawie dokładnie tak. Tyle, że jak mi się nie chce trzymać aparatu to monopod wychodzi sporo taniej i lżej.![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
jezusie... za taka cene mozna miec bardzo porzadny statyw o duzo lepszej wysokosci i stabilnosci. 1600zl za naklejke Manfrotto?
190CX to przyzwoity statyw, bo lekki, uczciwie wykonany i dosc stabilny przy tym. tylko ze niski. za 2/3 jego ceny kupisz np. Velbona Sherpe Pro CF630, ktory pod wzgledem uzytkowym to Manfrotto niestety o glowe przewyzsza.
glowica 322 to akurat konstrukcja bardzo wygodna, ale niekoniecznie stabilna. przy czym cena 400zl za glowice o takiej sztywnosci to kiepski zart. za mniejsze pieniadze kupisz np. Benro KB-1, ktore udzwignie znacznie wiecej niz to Manfrotto. a w 400zl to pewnie nawet KB-2 sie zmiesci
jestem jak najbardziej za statywem weglowym, bo to wzglednie tanie a przy tym bardzo lekkie i stabilne. ale niekoniecznie w takiej cenie przy tym zestwie mozliwosci.
to ja polece ten statyw, jest świetny i ma nie 4ro a 3 segmentowe nogi. Jest naprawde stabilny. http://foto-net.pl/sklep/produkt1276...to-055MF3.html
nie kosztuje dwa razy więcej tylko 400zł i jest lżejszy od niego o pół kilo, tak jak ten http://foto-net.pl/sklep/produkt2426...055CXPRO3.html jest lżejszy o kolejne pół kilo i znów droższy o 400zł...oczywiście nie namawiam na siłęale w niektórych zastosowaniach każde pół kilo wagi ma znaczenie.
edit: oczywiście to nie jest reklama sklepu tylko zwrócenie uwagi na fajny sprzęt.
Ostatnio edytowane przez rycerz ; 26-11-2008 o 12:09