Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Wątek: Manfrotto - jaki statyw ??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris
    Vitez gdzie tak tanio kupiles te kolce ?
    Nie pamietam dokladnej ceny, ale pamietam ze byl to drobiazg przy cenie zestawu statyw+glowica (prawie 900zl)... rownie dobrze moglo byc to 40 albo 60zl... nie pamietam, wiec nie spodziewaj sie ze tak tanio ... najtaniej to Manfrotto statywy i akcesoria juz wymienialismy gdzie sa: http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1897

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

... najtaniej to Manfrotto statywy i akcesoria juz wymienialismy gdzie sa: http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1897
    Niestety te dane sa juz nieaktualne

Znalazlem jeszcze taniej jak sprawdze czy faktycznie maja towar na magazynie i za tyle go sprzedaja za ile wisi na ich www to podam namiary.

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie pamietam dokladnej ceny, ale pamietam ze byl to drobiazg przy cenie zestawu statyw+glowica (prawie 900zl)
    No ja dałem za to samo dokładnie 808 PLN

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ... rownie dobrze moglo byc to 40 albo 60zl... nie pamietam, wiec nie spodziewaj sie ze tak tanio
    no ja ten komplet kolcow do 055ProB z nierdzewnej stali widziałem za 90 PLN

[ Dodano: Czw Sty 13, 2005 3:23 pm ]
    na statyw sie juz zdecydowalem - 055proB
    cholera wacham sie jeszcze nad glowica . 322RC2 jest super wygodna, lekka i szybka w obsludze. Obawiam sie czy aby jej zywotnosc nie jest duzo mniejsza niz tradycyjnych ( 141,029) ?
    Miałem przyjemność poglądać sobie 190Pro (Srebrny) z 488RC2 - no statyw nie przypadł mi do gustu (niski i w związku z tym za mało stabilny - bo kolumnę trzeba wysuwać) a głowica dość ciekawa, ale przydatna bardziej dla reportera - podobnie jak Joystick o ktorym piszesz. Dlugi zoom f/2.8 i na mecz, to tak , ale jako uniwesalna glowica na co dzien to mi nie pasowala. Zecydowanie wolę glowice trójkierunkowe.

Musisz sie zdecydować do czego i jak będziesz statywu używał. Ja jak robie jakąś reporterkę to z ręki, a statyw biorę na spokojne pelnerki gdzie nie liczy się czas - ale precyzja.
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer
    Miałem przyjemność poglądać sobie 190Pro (Srebrny) z 488RC2 - no statyw nie przypadł mi do gustu (niski i w związku z tym za mało stabilny - bo kolumnę trzeba wysuwać) a głowica dość ciekawa, ale przydatna bardziej dla reportera
    Bez przesady z tą niską stabilnością 190ProB. Mam ten statyw i nie raz fociłem przy wysuniętej kolumnie, z wężykiem spustowym, na zewnątrz jak i w domu. Nie potwierdzam tego zarzutu. Owszem, każdy statyw staje się mniej stabilny gdy trzeba focić z kolumny. 190Prob jest lżejszy od 055Prob o 0,5 kg więc patrząc na to od tej strony pewnie tak. Można teoretyzować o lepszym tłumieniu drgań itd. Patrząc z drugiej strony, jest to zaleta gdyż daje większą mobilność. Dla mnie dodatkowym kryterium wyboru (poza ew. wagą) byłby raczej wzrost fotografa. Jeżeli jest wysoki to lepszy będzie 055ProB bo nie będzie musiał się garbić.

- podobnie jak Joystick o ktorym piszesz. Dlugi zoom f/2.8 i na mecz, to tak , ale jako uniwesalna glowica na co dzien to mi nie pasowala. Zecydowanie wolę glowice trójkierunkowe.

Musisz sie zdecydować do czego i jak będziesz statywu używał. Ja jak robie jakąś reporterkę to z ręki, a statyw biorę na spokojne pelnerki gdzie nie liczy się czas - ale precyzja.
    A teraz co do głowicy. Mam 322RC2 i potwierdzam, że jest stworzona do dynamicznego focenia. Świetnie sprawdziła się przy foceniu fajerwerków w ostatniego Sylwestra, gdy trzeba było szybko przeorientować aparat. Jest uniwersalna a dzięki temu możesz ją wykorzystywać również do plenerków. Nic nie stoi na przeszkodzie. Skoro masz czas to i precyzyjnie wykadrujesz głowicą kulową. Lepiej chyba mieć uniwersalną głowicę...

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    (...)Dla mnie dodatkowym kryterium wyboru (poza ew. wagą) byłby raczej wzrost fotografa. Jeżeli jest wysoki to lepszy będzie 055ProB bo nie będzie musiał się garbić.(...)
    To fakt - zgadzam się w zupełności. Wzrost to ważne kryterium. Natomiast, co do stabilności, to przy lekkim aparacie strasznie mi jeździł na śliskim podłożu (190ProB) Może z cięższym zachowuje się lepiej i stabilniej. Za krótko używałem, żeby dużo powiedzieć.

Jest uniwersalna a dzięki temu możesz ją wykorzystywać również do plenerków. Nic nie stoi na przeszkodzie. Skoro masz czas to i precyzyjnie wykadrujesz głowicą kulową. Lepiej chyba mieć uniwersalną głowicę...
    Tu się nie zgodzę. Nie zawsze i nie wszędzie ustawisz ją precyzyjnie. Jak będziesz robił zdjęcia pod dziwnymi kontami to będzie Ci ciężko. Przy głowicy trzykierunkowej, możesz sobie każdą oś spokojnie ustawić, a jak robisz fotkę w dół np. to jest znacznie łatwiej - pamiętaj, że aparat Ciągnie w dół.
    Poza tym trzykierunkowa głowica też jest uniwersalna. Jak odblokujesz wszystkie rączki to chodzi luźno i możesz ją przemieszczać szybciej 8) . Już tak próbowałem, jak chciałem kumpli złapać a mi się za szybko przemieszczali no i się udało :wink:
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No ja dałem za to samo dokładnie 808 PLN
    No to odliczajac kolce mniej wiecej tyle samo dalem 8) . A wcale nie kupowalem w najtanszym miejscu, ale ze znizka 10% jaka mi dali to wyszlo na rowno.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Byłem w firmie Foto-Kurier i kupiłem 190PROB+141RC za 650zł.
    To jest cena rynkowa minus 10%

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

A teraz co do głowicy. Mam 322RC2 i potwierdzam, że jest stworzona do dynamicznego focenia. Świetnie sprawdziła się przy foceniu fajerwerków w ostatniego Sylwestra, gdy trzeba było szybko przeorientować aparat. Jest uniwersalna a dzięki temu możesz ją wykorzystywać również do plenerków. Nic nie stoi na przeszkodzie. Skoro masz czas to i precyzyjnie wykadrujesz głowicą kulową. Lepiej chyba mieć uniwersalną głowicę...
    Piotrek a powiedz mi jak wyglada stabilosc tej glowicy przy dluzszych szklach ?
    Widze w stopce ze masz 100-400 a on troche wazy - nie ciagnie w dol ?
    Ja poki co mam duzo lzejsze, bo 70-200/4 ale z czasem pewnie dorobie sie jakiegos IS-a czy cus
    ..i nadal nie wiem jak z wytrzymaloscia tej glowicy w czasie ?

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Piotrek a powiedz mi jak wyglada stabilosc tej glowicy przy dluzszych szklach ?
    Widze w stopce ze masz 100-400 a on troche wazy - nie ciagnie w dol ?
    Ja poki co mam duzo lzejsze, bo 70-200/4 ale z czasem pewnie dorobie sie jakiegos IS-a czy cus
    ..i nadal nie wiem jak z wytrzymaloscia tej glowicy w czasie ?
    Chris, ćwiczyłem 100-400 na tej głowicy. Udźwig wg. producenta to do 5 kg. więc nie obawiałem się, że coś się stanie. Przyznaje...ciągnie w dół. I trzeba uważać gdy naciśnie się spust "joysticka" bo przy całkowitym ciężarze dslr'a i takiego szkła ciężko jedną ręką całość utrzymać, nie mówiąc już o ustawianiu. Drugą ręką musiałem podpierać obiektyw przy zmianie kadru. Na joysticku jest regulacja oporu pracy na kuli. Można więc tak przykręcić regulator, że później trzeba naprawdę sporo siły, żeby przesunąć podstawę na głowicy. I tak robię, gdy podpinam ciężkie szkło - zwiększam opór głowicy.
    Ale przy lekkim szkle to jest miodzio. Ze stałkami i Sigma 18-125 (te ze stopki) jest super wygodnie.

Co do wytrzymałości głowicy w czasie nie mogę się wypowiedzieć. Mam ją dopiero jakieś 4 m-ce i nie eksploatuję zbyt intensywnie.

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Chris, ćwiczyłem 100-400 na tej głowicy. Udźwig wg. producenta to do 5 kg. więc nie obawiałem się, że coś się stanie. Przyznaje...ciągnie w dół. I trzeba uważać gdy naciśnie się spust "joysticka" bo przy całkowitym ciężarze dslr'a i takiego szkła ciężko jedną ręką całość utrzymać, nie mówiąc już o ustawianiu. Drugą ręką musiałem podpierać obiektyw przy zmianie kadru. Na joysticku jest regulacja oporu pracy na kuli. Można więc tak przykręcić regulator, że później trzeba naprawdę sporo siły, żeby przesunąć podstawę na głowicy. I tak robię, gdy podpinam ciężkie szkło - zwiększam opór głowicy.
    Ale przy lekkim szkle to jest miodzio. Ze stałkami i Sigma 18-125 (te ze stopki) jest super wygodnie.
    Co do wytrzymałości głowicy w czasie nie mogę się wypowiedzieć. Mam ją dopiero jakieś 4 m-ce i nie eksploatuję zbyt intensywnie.
    No wlasnie tego sie obawiam :-/ choc w sumie moj 20D z BG i nawet 70-200/4 nie jest tak "niesymetryczny" co z 100-400
    Cholera to nie jest tania glowica wiec mogli sie lepiej postarac - jakas wieksza kule wsadzic czy jak ?
    Jeszcze mysle nad 410 tylko cena zabija - tyle samo co statyw -ale to juz sa przekladnie slimakowe. Co z tego jak cholera nie jest tak szybka jak 322
    ...ale mam zgryz ....

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów