Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Zoom do 600$ - L czy IS??

jaco1
    Guest

Domyślnie Zoom do 600$ - L czy IS??

Witam może banalne pytanie - trochę oszukałem na forum ale jakoś nie mogłem znaleeźć odpowiedzi na moje pytanie.

Do 600$ chciał bym kupić Zoom i tutaj mam 2 kandydatów:

1. Canon EF 70-300 F/4-5,6 IS USM - 549$

2. Canon EF 70-200 F/4 L - 574$

różnica niewielka i tak:

Słynna L-ka a IS powinno dawać skrócenie potrzebnego czasu naswietlanaia nawet o 3 przedziałki...

więc co wybrać??

Zoom 200 w cropie powinien mi wystarczyć...

Ale zawsze 300 to więcej niż 200...

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Zależy co fotografujesz i w jakich warunkach. Ja bym brał L'ke
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Coś już napisał Awatar rodeoo
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Witajchoć nie miałem możliwości robić 70-300 za to 70-200 f4 tak.
    Podobnie jak SNOW wybarał bym to samo tj.70-200f4
    ale to subiektywna ocena :-D
    Więc zobacz na testy
    70-300
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...56is/index.htm
    70-200
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...00_4/index.htm
    Wybór należy do ciebie
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaco1 Zobacz posta
    Witam może banalne pytanie - trochę oszukałem na forum ale jakoś nie mogłem znaleeźć odpowiedzi na moje pytanie.

Do 600$ chciał bym kupić Zoom i tutaj mam 2 kandydatów:

1. Canon EF 70-300 F/4-5,6 IS USM - 549$

2. Canon EF 70-200 F/4 L - 574$

różnica niewielka i tak:

Słynna L-ka a IS powinno dawać skrócenie potrzebnego czasu naswietlanaia nawet o 3 przedziałki...

więc co wybrać??

Zoom 200 w cropie powinien mi wystarczyć...

Ale zawsze 300 to więcej niż 200...
    szukałeś??? i po co ja się staram http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8399
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaco1 Zobacz posta
    Najwyraźniej zupełnie nie rozumiesz, co daje IS. IS nie skraca czasu naświetlania, a jedynie pozwala utrzymać nieporuszone zdjęcie przy gorszych warunkach oświetlenia. Np. bez IS utrzymasz zdjęcie na f=200mm przy czasie 1/200, podczas gdy z IS teoretycznie obraz będzie nieporuszony (nie nie oznacza, że będzie ostry) przy, powiedzmy, 1/50. A ostrości wcale nie musi być, bo przy dłuższym czasie może ci się nie udać zamrozić ruchu i np. tło będzie nieporuszone, ale główny obiekt będzie nieostry, bo się poruszy.
    Przykładowo zobacz sobie tą fotkę. Trochę może przesadzona, bo czas jest tutaj raptem 1/4s, ale widać, że mikrofon jest (w miarę) ostry, a twarz już wcale, bo artysta ruszył głową.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

jaco1
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Najwyraźniej zupełnie nie rozumiesz, co daje IS. IS nie skraca czasu naświetlania, a jedynie pozwala utrzymać nieporuszone zdjęcie przy gorszych warunkach oświetlenia. Np. bez IS utrzymasz zdjęcie na f=200mm przy czasie 1/200, podczas gdy z IS teoretycznie obraz będzie nieporuszony (nie nie oznacza, że będzie ostry) przy, powiedzmy, 1/50. A ostrości wcale nie musi być, bo przy dłuższym czasie może ci się nie udać zamrozić ruchu i np. tło będzie nieporuszone, ale główny obiekt będzie nieostry, bo się poruszy.
    Przykładowo zobacz sobie tą fotkę. Trochę może przesadzona, bo czas jest tutaj raptem 1/4s, ale widać, że mikrofon jest (w miarę) ostry, a twarz już wcale, bo artysta ruszył głową.
    No właśnie o to mi chodzi - ale dowracając sytuację przy s=1/50 potrzeba mniej światła niz przy S=1/200

Więc przyjmując warunki graniczne dal IS F=5,6 - i np. czas tak jak napisałeś 1/50

Powinno mi dac więcej niż F=4 i czas 1/200

Ja rozumiem zasadę z czasem - zamrożenie ruchu i poruszenia...

Więc stąd moje pytanie do użytkowników - czy L czy IS??

Chyba że całkowicie się mylę...

jaco1
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon Zobacz posta
    szukałeś??? i po co ja się staram http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8399
    Dziękuje ci Bardzo - ja szukałem gorzej -

Jeszcze raz dziękuję za staranie się

Domyślnie

Właściwie to my powinniśmy się zapytać - czy jesteś w stanie robić zdjęcia z czasem 1/500"? Ja np jestem i mam umiarkowanie lepszą ostrość i nieporównywalnie lepszą saturację barw i kontrast na L 4.0. Gdyby nie to, no to musiałbym płakać i brać IS-a, albo płacić kupę forsy za coś innego.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

jesli pytasz o wybory użytkowników, bo testy przeciez widzisz w necie, to zdecydowanie eLka, własciwie wystarczy wziąć do ręki ją po raz pierwszy by poczuć lekkie podniecenie, podpięcie do body powoduje powoduje jego wzrost, a szczyt satysfakcji przychodzi przy oglądaniu efektów.

Polecam ten przynoszący niezmienną satysfakcję związek.

piszczał
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja wybrałem 70-300 i jestem zadowolony. Te 100mm wiecej i IS (podwójny) jest nie do przecenienia. Ostrośc ok. (wymieniono mi niedawno na obiektyw pozbawiony fabrycznej wady i jest super)!!
    Piszczał - przy okazji będę wdzieczny o odpowiedx od Ciebie ja sprawuje sie Tobie 17-40/4L z 350 D. Choruje na ten obiektyw przczytałem wszystko na forum i poza nim . Znakomita wiekszośc narzeka, że kiepsko współpracuje z 350D a jego jakość optyczna w tej konfiguracji jest gorsza od Tamrona 17-50. prosze o szczera odpowiedź poniewaz musze te decyzje podjąc szybko!
    pozdrawiam
    Janusz

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów