Witam,
Czy 300d na takim ISO bardzo szumi?
Witam,
Czy 300d na takim ISO bardzo szumi?
Dla mnie na ISO 800 szum jest akceptowalny ale to ocena czysto subiektywna.
Mozna smialo uzywac ISO 800. Nawet szumy na ISO 1600 bywaja akceptowale(pod warunkiem, ze nie jest sie pikselowym szumofobem
)
Za specjalnego szumofoba sie nie uważam, ale zdjęcia powyżej 400 zazwyczaj traktuje jeszcze Neatem.
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
Szumieć to trochę może i szumi. Ale to wcale nie musi być coś dyskwalifikującego. Zależy do czego ta fota potrzebna. Przykładowo, fotka poniżej była zrobiona 300D na ISO3200 (hack UnDutchables). Zmniejszone, nie odszumiane. Owszem, trochę ruszona, bo f/5, czas 1/4, a f=230mm (nie miałem jaśniejszego szkła). Tylko tutaj o szum chodzi, który - moim zdaniem - wcale uciążliwy nie jest.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
ISO 800 nie jest takie złe tylko trzeba dobrze ustwić ekspozycję dla zdjęcia.Poniższe zdjęcie tylko pomniejszone do umieszczenia w poscie.
Ostatnio edytowane przez Richie ; 21-02-2007 o 09:27
Ja jakoś się nie przejmuję szumami od kiedy mniej więcej wiem jak sobie z nimi radzić. Np. poniżej przykład
Zrobione na ISO1600, odszumione w Neatimage. Moim zdaniem nic nie straciło na szczegółach ani kolorze.
Jeżeli coś takiego się zdarza to patrzę czy tworzenie profilu z innego obszaru da lepsze efekty. Taki mój sposób ..Zamieszczone przez von Klamke
![]()