300D i 10D to inna bajka. W nowszych modelach jest zupełnie inne oprogramowanie i to niestety nie zadziała.
300D i 10D to inna bajka. W nowszych modelach jest zupełnie inne oprogramowanie i to niestety nie zadziała.
Dlatego to nie zabawa dla amatorów tylko kogoś z zacięciem do programowania. Pewnie mając tyle informacji da się zbudować wersję obsługującą także inne modele.
Tu najnowsza wersja 0.2.4 (choć samo archiwum nazwane 0.2.3)
http://nixbit.com/cat/multimedia/audio/s10sh/
w Pliku "CHANGES" jest ciekawe zdanie: "350D added, probably also other canon class camera's like 20D,30D,5D"
Zatem może to jednak działa także z tymi aparatami.
Polecam dokładną lekturę linków które podałem. Jak już wspomniałem to nie program serwisowy do "regulacji fokusa" tylko swego rodzaju furtka do wewnętrznego oprogramowania aparatu (dyski A: i B: ). Przeciętny użytkownik oprócz satysfakcji, że dostał się do wewnętrznego oprogramowania aparatu nic nie zdziała. Natomiast dla kogoś kto potrafi bawić się w dekompilację, pisanie sterowników czy rozgryzać komunikację USB-aparat (i kupę innych rzeczy których nie jestem w stanie teraz nawet przewidzieć) może to być przydatne i dlatego umieściłem tego posta. To nie jest program - myk- poprawiamy fokusa itd. Ciekawi mnie co zawiera SDK Canona. Luzem leżącego w sieci jakoś jeszcze nie znalazłem.
Opowiem krótką historie pewnego 400D i serwisu canona. Aparacik został wysłany na zytnia w celu czyszczenia, a mowiac wyczyszczenia z paprochow matrycy, matówki i lustra. Po 12 dniach został odesłany do domku z informacją "Wymiata matrycy" co mnie troche zdziwilo bo nie zglaszalem jakis problemow z nia, po telefonie do serwisu udzielono i informacji, ze pod filtrem byly paprochy i matryce trzeba bylo wymienic (troche to dla mnie dziwne - no ale nie jestem fachowcem), pomijajac fakt wymiany matrycy zauwazylem ze punkty AF swieca w postaci mgielek zamiast w postaci pojedynczych ostrych punktow (pewnie zle zamontowana matowka albo walnieta) NICENo dzis aparat jedzie znowu na wycieczke do stolicy i jestem bardzo ciekaw co z tego wyniknie. Zdam Wam relacje jak wroci (mam nadzieje ze caly i zdrowy).
Smutne![]()
Spróbuj przesunąć matówkę - jak wyjąć i włożyć poszukaj w opisie andyee'go odnośnie jago matówki - był dokładny opis - a oszczędzisz parę dni..
Pozdrawiam
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Chłopaki możlwe jest by z powodu paprochow trzeba bylo wymieniać matryce? po 1,5 miesiąca uzytkowania aparatu? cos mi tu nie pasujePobrudziłem lustro i nie moglem go wyczyscic to byl glówny cel wysyłki do serwisu a matryca i matowka przy okazji mial byc wyczyszczone, a tu co? matowka walnieta matryca inna? co to ma byc?
Po tym jakie mialem przygody z serwisem to uwazam ze wszystko jest tam mozliwe... jedno naprawiali 3 razy, za 3-cim sie udalo to co innego popsuli i znow musialem slac...
Bylem 3 miesiace bez aparatu ale w koncu jakims cudem udalo im sie zrobic nie psujac niczego innego.
oni wymieniają matrycę podczas czyszczenia pod filtrem tylko wtedy gdy ją uszkodzą. Mi koleś mówił, że musze na czyszczenie pod filtrem przynieść gwar w razie jakby oni pod tym filtrem matryce zepsuli, na szczęście wyczyścili moją własną matrycę a nie dali nową![]()