Przyglądając się dokładniej tej instrukcji obsługi łatwo się domyślać, że nawet gdyby udało się ów program zdobyć to wiele funkcji pozostanie jedynie ciekawostką z racji braku dodatkowego wyposażenia (tablice testowe, źródła światła do kalibracji itd.) Mimo to i tak chętnie bym to obejrzał w działaniuNie jest to help do jednego programu ale do kilku składających się na swego rodzaju pakiet serwisowy. W dziale "Install/Uninstall" podano listę Supplied Software: 1. Adjustment Software: EOS KissD_DRebel_300D.exe
2. Defragment Execution File for the adjustment data area: KissD_DRebel_300D_Defrag.exe
3. Imager File Update Software: ImagerFile.exe
Mnie od pewnego czasu denerwuje jeden tzw. "stuck pixel" na matrycy mojego sędziwego 10d. Dociekliwym polecam przeczytanie "To update the Imager Data File" w dziale Reference. Zachodzę w głowę do czego może służyć ten ImagerFile.exe. Generalnie czytając sobie tego helpa widzę, że sprawdza sie tu przysłowie "Co wolno wojewodzie, to nie tobie....." Zwykły użytkownik nie ma dostępu do wielu ciekawych fukcji. Cóż - po coś są w końcu te serwisy)
Ze spraw "focusowych" to do wszystkiego innego (prócz jedynek i 5d) dodałbym jeszcze poprawę viewfinderów, co przy APS może być trudne oraz potwierdzanie ostrości gdy korzysta się z czysto manualnych obiektywów np. zacnych zeissów M42x1 itp.
Gdzieś kiedyś między wierszami wyczytałem, że Pentaxy chyba potwierdzają ostrość mimo podłączenia starego manualnego obiektywu. Nie musielibyśmy używać przejściówek z dolepioną elektroniką. Ahh - marzenia. Takie niby drobne poprawki a ucieszyły by niejednego. Niestety marketingowo bardziej chyba chodliwe poprawki to coś w stylu wykrywania twarzy i inne duperele za przeproszeniem. Pole do popisu dla inżynierów Canona ogromne.