Strona 17 z 18 PierwszyPierwszy ... 715161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 173

Wątek: Wizyta w serwisie Canona - relacja

Domyślnie

Wracając do tematu softu:
    @muflonj - a nie widziałeś jakiegoś hardwearowego klucza wpiętego w komputer serwisowy?
    Pracowałem na równie specjalistycznym oprogramowaniu w dość specyficznej branży - parkometry. Mają one w sobie coś takiego jak selektor monet - urządzonko, które rozpoznaje, mierzy, bada, porównuje ze wzorcem wrzuconą monetę. Co jakiś czas trzeba to to kalibrować do wzorca. Soft wygląda podobnie. Firmuje go firma Schlumberger z Francji. I sam program, choć też trudno, mozna znaleźć w necie. Problem jest w tym, że zeby zadziałał wymaga podpiętego do portu RS232 klucza hardwearowego - małe pudełeczko. W naszej firmie skończyła się licencja na ten klucz, a kontrakt na serwisowanie konczyl się za dwa tygodnie - nie było zatem sensu kupować nowego klucza (parę tys. $). Ile głów próbowało "shakować" ten klucz... Zarówno profesjonalne firmy zajmujace się programowanie EPROMów, prywatni "hakerzy" itd... NIKT nie dał rady. Obawiam się, ze do "canon lens adjustment software" potrzebny jest podobny klucz wpiety gdzieś w USB, albo RS... No ale gdybyś podpatrzył to mielibyśmy pewność...
    EOS 90D (w sumie)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraszan Zobacz posta
    @muflonj - a nie widziałeś jakiegoś hardwearowego klucza wpiętego w komputer serwisowy?
    A wiesz że nie spojrzałem Ale zgadzam się, że bardzo mozliwe że taki klucz jest, to byłoby dość logiczne.

Domyślnie

Warezowe strony zwracają 19 wyników dla tego softu.
    Radzę uważać przy ściąganiu programów z takich stron. Do tego trzeba wybulić 1$ żeby ściągać - nie mam karty którą mogę płacić w necie - więc prośba do kogoś kto ma taką kartę - może któryś z tych wyników będzie OK? :
    http://tiny.pl/595n
    EOS 90D (w sumie)

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Warezowe strony zwracają 19 wyników dla tego softu.
    Radzę uważać przy ściąganiu programów z takich stron. Do tego trzeba wybulić 1$ żeby ściągać - nie mam karty którą mogę płacić w necie - więc prośba do kogoś kto ma taką kartę - może któryś z tych wyników będzie OK?
    Zapomnij - im wiecej tekstów typu "full version" "no activation" "100% working" itp. tym wieksze prawdopodobienstwo, ze trafisz (w najlepszym razie) na dialer, a czesciej na jakies gorsze g***. Ja ostatnio przetestowałem w kontrolowanych warunkach (VM, bez dostępu do sieci) cztery takie "lens adjustment software" wszędzie wynik identyczny.

Domyślnie

Ale nie poddawajmy się
    Póki co znalazłem (może już to było) jakiś help-page dla posiadaczy 350D z problemami z AF: http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm
    Czy regulacja jest taka sama w 10D? (nie mam teraz pod ręką body żeby sprawdzić)...
    EOS 90D (w sumie)

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Czy regulacja jest taka sama w 10D? (nie mam teraz pod ręką body żeby sprawdzić)...
    Ja pamiętam podobny opis dla 300D, także pewnie w 10D będzie to samo.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Ale nie poddawajmy się
    Póki co znalazłem (może już to było) jakiś help-page dla posiadaczy 350D z problemami z AF: http://www.astrosurf.org/buil/autofocus/adjust.htm
    A czy moze ktos potrafi to przetlumaczyc na angielski lub polski ?
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Domyślnie

Tu praktycznie to samo po angielsku:
    http://www.bord-studio.com/article_01eng.php

Z resztą tamta strona, do której link podałem wcześniej też gdzieś wisi w wersji angielskiej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przyznam, że pół dnia spędziłem na poszukiwaniach... Już zgłupiałem...
    Wyszukiwarka torrentów http://torrentscan.com dla sieci myBittorrent odnajduje kilkanaście torrentów dla zapytania 'canon lens adjustment', tyle że większość z nich ma ponad 700MB, do tego są instalki w obrazach ISO... Nie wiem, czy jest sens ściągać taki gigantyczny plik, by się pewnie później rozczarować...
    Ostatnio edytowane przez Kraszan ; 03-08-2007 o 13:48 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 90D (w sumie)

szop
    Guest

Domyślnie

Siemka, rzadko się udzielam, prawie wcale - może to mój 2 post?
    Widzę, że odchodzi tutaj nie zła rzeźba. Zanim sami zaczniecie majstrować przy body i dojdziecie do wniosku, że czas został zmarnowany, bo jest **** blada, a w serwisie poinformują was, że macie zapłacić, bo grzebaliście, proponuję:
    - oddać body do serwisu na Żytnią
    - poprosić o ustawienie body do serwisowego 85mm f1.8
    - następnie oddać wszystkie swoje obiektywy do serwisu z prośbą o ustawienie ich do wystandaryzowanego body

Każde body, które kupiłem, zawsze oddawałem do serwisu (bez względu, czy mi się wydawało, że jest ok, czy nie) i prosiłem o wystandaryzowanie. Moje obiektywy są ustawione do wzorcowego body więc używam je bezstresowo z każdym moim body (obecnie mam dwa 20D i 30D)
    Pamiętajcie najpierw ustawia się body, potem ustawia się do niego obiektywy, nigdy odwrotnie (chyba, że ma cie 2 sztuki, z czego jedna pracuje na stałce – ale to wyjątkowe sytuacje).
    I to byłby koniec kombinatoryki niepotrzebnej.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cały myk, o czym zresztą tu napisano całe rozdziały polega na tym, że zdecydowanie zbyt duży odsetek użytkowników oddających body/obiektywy do kalibracji na Żytnią dostaje sprzęt, który dalej działa wadliwie. Wysyła po kilka razy, jeździ do Warszawy, itd. etc.

Inna inszość, to że jeśli posiadasz 2 body i 10 obiektywów to taka zabawa kosztuje tyle co dobre szkło. Przy wspomnianych brakach w jakości usług serwisowych, rozumiem ludzi, którzy z sukcesami regulują lusterko samodzielnie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 17 z 18 PierwszyPierwszy ... 715161718 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów