Strona 13 z 18 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 173

Wątek: Wizyta w serwisie Canona - relacja

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jesli nowe opcje dotyczace FF/BF w 1d3 jesli zostana wprowadzone do wszystkiego innego to najlepsza aktualizacja jaka Canon moze zrobic w najblizszym czasie w puszkach
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DigiFoto Zobacz posta
    Pod tym: http://www.savefile.com/files/817545 adresem leży sobie spakowana zipem instrukcja "EOSKissDigitalAdjustmentSoftHelp" (Copy_of_EOS_KissDigital_E.zip) i wygląda na helpa do tego legendarnego serwisowego "Canon Adjustment Software" w wersji dla EOS Kiss. Nawet dość poważnie to wygląda no chyba, że daję się nabrać na jakiś fake. Pytanie gdzie leży reszta do tego helpa
    nono blisko coraz bliżej może się w końcu uda znaleźć.8)

Dopiero zaczyna Awatar DigiFoto
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przyglądając się dokładniej tej instrukcji obsługi łatwo się domyślać, że nawet gdyby udało się ów program zdobyć to wiele funkcji pozostanie jedynie ciekawostką z racji braku dodatkowego wyposażenia (tablice testowe, źródła światła do kalibracji itd.) Mimo to i tak chętnie bym to obejrzał w działaniu Nie jest to help do jednego programu ale do kilku składających się na swego rodzaju pakiet serwisowy. W dziale "Install/Uninstall" podano listę Supplied Software: 1. Adjustment Software: EOS KissD_DRebel_300D.exe
    2. Defragment Execution File for the adjustment data area: KissD_DRebel_300D_Defrag.exe
    3. Imager File Update Software: ImagerFile.exe
    Mnie od pewnego czasu denerwuje jeden tzw. "stuck pixel" na matrycy mojego sędziwego 10d. Dociekliwym polecam przeczytanie "To update the Imager Data File" w dziale Reference. Zachodzę w głowę do czego może służyć ten ImagerFile.exe. Generalnie czytając sobie tego helpa widzę, że sprawdza sie tu przysłowie "Co wolno wojewodzie, to nie tobie....." Zwykły użytkownik nie ma dostępu do wielu ciekawych fukcji. Cóż - po coś są w końcu te serwisy)

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Jesli nowe opcje dotyczace FF/BF w 1d3 jesli zostana wprowadzone do wszystkiego innego to najlepsza aktualizacja jaka Canon moze zrobic w najblizszym czasie w puszkach
    Ze spraw "focusowych" to do wszystkiego innego (prócz jedynek i 5d) dodałbym jeszcze poprawę viewfinderów, co przy APS może być trudne oraz potwierdzanie ostrości gdy korzysta się z czysto manualnych obiektywów np. zacnych zeissów M42x1 itp.
    Gdzieś kiedyś między wierszami wyczytałem, że Pentaxy chyba potwierdzają ostrość mimo podłączenia starego manualnego obiektywu. Nie musielibyśmy używać przejściówek z dolepioną elektroniką. Ahh - marzenia. Takie niby drobne poprawki a ucieszyły by niejednego. Niestety marketingowo bardziej chyba chodliwe poprawki to coś w stylu wykrywania twarzy i inne duperele za przeproszeniem. Pole do popisu dla inżynierów Canona ogromne.

Miasto
    USA

Domyślnie

Wystarczy, ze zaczeli by robic je (wizjery) jak nalezy 100%. Dupne kompakty za 100$ maja na LCD wszystko. Powiekszenie to kwestia upodobania, mnie poziom 20D odpowiada, ale marginesy bywaja upierdliwe, kiedy na finalnym zdjeciu okazuje sie ze ta lampa jednak jest w kadrze

Pentax ma duzy system starych dobrych manualnych szkiel. Dla Pentaxa marketingowo zle jest zarzucic ta cala szklarnie i wywalic potwierdzenie ostrosci. Tak samo Canonowi nie na reke dawac mozliwosc uzywania szkiel manualnych, gdyz EF to tylko szkla z AF, wiec cos co nie ma napedu oznacza, ze ktos nie kupuje EF'ow a cos od konkurencji. Pewnie jeszcze takie, ktore rownie dobrze mozna wynalezc w szklarni od Canona, odpowiednio drozej oczywiscie

Moze gdyby zeiss byl bardziej skory do wypuszczenia tego co tluka do nikona w wersji M42 bylo by nieco lepiej z Canonem, ale narazie nie zanosi sie na to.

Nie jest tak zle. Nikon nie mierzy swiatla i oni gadzetu do przejsciowek na to nie maja
    ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DigiFoto Zobacz posta
    potwierdzanie ostrości gdy korzysta się z czysto manualnych obiektywów np. zacnych zeissów M42x1 itp.
    Gdzieś kiedyś między wierszami wyczytałem, że Pentaxy chyba potwierdzają ostrość mimo podłączenia starego manualnego obiektywu. Nie musielibyśmy używać przejściówek z dolepioną elektroniką. Ahh - marzenia. Takie niby drobne poprawki a ucieszyły by niejednego.
    W pentaxach działa bo to chyba żaden problem, aby to potwierdzanie ostrości działało bez styków, pewnie nawet specjalnie jest to zablokowane w canonach. W przypadku Canona bardziej spodziewałbym się, że dotychczasowe przejściówki z elektroniką przestaną działać z nowymi body .

Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i znów legendarne "Canon Adjustment Software" tyle, że w otoczeniu krzaków Jak widać na innych grupach też sobie o tym rozmawiają. Ta bitmapa na samym początku strony to jakiś certyfikat czy co? Diabli wiedzą o czym tam oni gaworzą w kontekście canon adjustment software. Jak tu się przebić przez te krzaczory

http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?i...=asc&no=851178

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dobra wiadomość ale nie dla nas - dobra dla złodziei:

Body Number Set
    If it is necessary to change, enter the 10 digits body number
    (ustawienie numeru seryjnego
    Jeśłi to konieczne, wprowadź 10 cyfrowy numer fabryczny)

Sytuacja znana z komórek. Osobiście uważam, że numer "elektroniczny" identyfikujący sprzęt powinien być niemodyfikowalny.

Miasto
    USA

Domyślnie

Nie ma tragedii. Ten soft nie jest dostepny nawet dla zapalencow, nie mowiac o tlukach, ktorzy sprzedaja cale torby na raz tak jak je skroili. Poza tym na body jest jeszcze naklejka z numerem.
    ...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Nie ma tragedii. Ten soft nie jest dostepny nawet dla zapalencow, nie mowiac o tlukach, ktorzy sprzedaja cale torby na raz tak jak je skroili. Poza tym na body jest jeszcze naklejka z numerem.
    Tak, serwis może sobie zmienić numer seryjny puszki, mój 30D ma zmieniony na inny niż fabryczny

A co do korekcji FF/BF w puszce bez softu kalibracyjnego to można to zrobić w inny sposób. Wiadomo że dane kalibracji tak jak i innych ustawień muszą się znajdować w jakiejś pamięci którą można modyfikować serwisowym softem, pewnie coś typu flash. Trzeba znaleźć tylko sposób na odczyt i zapis tej pamięci. Następnie bierzemy jakąś rozkalibrowaną puszkę (albo sami ją lekko rozkalibrowujemy kluczykiem ) resetujemy ustawienia na fabryczne, zgrywamy pamięć na komputer i wysyłamy aparat do serwisu. Po kalibracji znowu reset (serwisanci sobie przestawiają na 'beep' i ostrość pod spust i pewnie jeszcze coś), porównujemy z poprzednio zapisaną wersją na kompie i już dalej metodą prób i błędów dochodzimy jakie wartości różniących się komórek wpływają na AF
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 29-07-2007 o 21:03

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak, serwis może sobie zmienić numer seryjny puszki, mój 30D ma zmieniony na inny niż fabryczny

...Wiadomo że dane kalibracji tak jak i innych ustawień muszą się znajdować w jakiejś pamięci którą można modyfikować serwisowym softem, pewnie coś typu flash. Trzeba znaleźć tylko sposób na odczyt i zapis tej pamięci...
    Soft do którego się dokopałem był już tutaj na forum wspomniany jakiś czas temu - polecam:

http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=s10sh

A stąd można sobie pobrać najnowsze wersje:

http://s10sh.sourceforge.net/index.shtml

http://www.kyuzz.org/antirez/s10sh.html

Sprawdzałem pod linuxem Knoppix. Wystarczyło skompilować (w helpach wszystko pięknie krok po kroku opisano). Podłączyłem moje 10d przez usb, uruchomiłem s10sh i faktycznie prócz dostępu do zdjęć na karcie dostajemy dostęp do "dysków" A: i B: w aparacie. Na A: jest plik "CAMERA.EXE" natomiast na B: "AUTOEXEC.BAT, COMMAD.COM, CAMERA.EXE, LOGSAVE.EXE, RESTOOL.EXE, NOTHM.JPG oraz VSSVER.SCC"

Może zainteresuje to naprawdę poważnych zapaleńców którym programowanie nie sprawia trudności i lubią dłubać

Powstała też wersja pod windows (nie sprawdzałem osobiście)

http://wins10sh.narod.ru/

Polecam też przeczytanie tego gigantycznego wątku na:

http://forums.dpreview.com/forums/re...essage=6680774

Tutal jeszcze dekrypter dla firmware 300d (działa też z 10d)

http://www.jjmb.nl/jjmb.php?Name=resources

Huraoptymistom polecam 10x się zastanowić co robią bo można sobie delikatnie mówiąc NAGRZEBAĆ!!! To oczywiście nie jest oprogramowanie serwisowe, ale może komuś się te informacje przydadzą (programistom z prawdziwego zdarzenia)
    Ostatnio edytowane przez DigiFoto ; 29-07-2007 o 23:19

Strona 13 z 18 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów