OK - czekam zatem na fotki. Da się nim robić zdjęcia dynamiczne czy raczej statyczne?
OK - czekam zatem na fotki. Da się nim robić zdjęcia dynamiczne czy raczej statyczne?
jak widać na fotce 2 da się i dynamicznie tylko trzeba mieć sposób : nastawiamy ostrość na miejsce potem cykamy ... odwrotnie raczej nie ...
Czy ustawienie ostrości jest specjalnie trudne w nim? Czym się kręci? Bo widzę jakieś pokrętełko dziwne do przysłony.
nie jest szczególnie trudne takie okrągłe czrne (w tym przypadku) pod obiektywem poprostu się tym kręci ... a przyslona
1 naciągamy
2 ustawiamy wartość
3 spuszczamy "cyngiel" (takia srebrna dzwignia pod spodem)
ale tak jak już wspomnialem przysłone zmienia się niezbyt często...
5,6 jak jest gorsze światło, 8 słońce .... 11 nie miałem okazji z ręki![]()
Z tele powyzej 300mm na M42 polecam Pentaxa SMC Takumar 4.5/500 to niesamowite szklo, niestety do zdobycia tylko na Ebay. Polecam tez Sonnara 4/300. Co do bzdur o slabej jakosci fotek z tych teleobiektywow to radze nie zwracac na nie najmniejszej uwagi. Te szkla bija na glowe wiekszosc nowoczesnych konstrukcji i dorownuja L'kom za ciezkie pieniadze. Ponizej fotka z CZJ Sonnar 2.8/200 na f4, dystans okolo 10m. Prosze zerknac pod stopy skatera, te drobinki to ziarna piasku ktory oderwal sie od jego butow...
A tutaj ostrosc i bokeh na f2.8:
Ostatnio edytowane przez Andee ; 16-10-2006 o 10:18
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
hehe sonnar 200 2,8 ... ciągle się szczypie bo to 500-600 PLN
ale jakość jak to z Jeny SUPER !!!
tu licytacja chyba przyzwoitego egz
http://www.allegro.pl/item134851749_...s_200_2_8.html
"Przesłony i przełącznik auto/manual działają bezbłędnie." - co to za przełącznik?
olewka ..... chodzi ogólnie o to że mechanizm przesłony działa dobrze
przełącznik jest do blokowania przeslony niezależnie od tego czy puszka obsługuje przesłone auto czy nie do dzisiejszych zastosowań nieistotne !
To ja tu wypchne przed szerego kolege DarekB bo niedawno odstapilem mu bardzo dobry egzemplarz Taira 3S 300mm - moze pokazalby kilka zdjec![]()
Zdjęć nie pokażę ale kilka fotek mogę wrzucić ;-)
Na zdjęcia jeszcze nie miałem czasu - zarobiony jestem :-(
Jeśli ktoś chce cropy z pełnej rozdziałki to mogę podesłać na maila - nie chce zbytnio śmiecić. RAWy też mogę podesłać.
Szkło jest ciężkie, a do obsługi trzeba się przyzwyczaić. Myślę, że ostrzenie pierścieniem jest wygodniejsze i dokładniejsze od tego wynalazku zastosowanego w tym Tairze.
Uruchomienie przysłony powoduje wystaraszenie wszystkich ptaków w okolicy :-D
Do wygodniejszej obsługi niezbędny jest monopod ale tu uwaga!! Gwint w obiektywie to nie 1/4"!!
Nie wiem jaki to gwint ale stary drewniany ruski statyw sąsiada (wyciagnięty z piwnicy) pasował ;-)
Wiem, że są przejściówki z tego gwintu na cywilizowane 1/4"
Wszystkie na f8.
Wołane C1 Pro 3.6, pełny kadr, zmniejszone + USM w trybie Lab.