Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Speedlite 177A - nie rozwali 300D??

Początki nałogu Awatar crater

Question Speedlite 177A - nie rozwali 300D??

Znalazlem w szafie stara lampe Speedlita od mojego Canona AE-1 Program. Uzywalem jej jeszcze czasem z Eosem 300 i dzialalo. Byl taki watek poruszany, ze jak 300tki nie rozwali to i 300D nie pojdzie, ale chcialem sie upewnic. Aha...wiem ze to niema zadnych systemow i trzeba ustawiac z tabelki :wink:

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dopuszczalne napiecie na stopce dla EOSa 300D to 6,0V, ta lampa ma 6.77 V, czyli trochę za dużo.
    Tutaj masz dość ciekawe zestwienie napięć na stopkach różnych lamp, było to ostatnio na forum
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 15-10-2006 o 13:16
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

skad zaczerpnoles taka informacje ze ma 6,77 V?? Szukalem tego w necie ale niestety niemam miernika obecnie w domu i niemoge zmierzyc.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pod "tutaj" masz link do zestawienia ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Eej no nie żebym Cie podpuszczał ale ja bym się bał gdyby miała 50V, miedzy 6V a 6.77V jest tylko kilkanascie procent różnicy to znacznie mniej niż tolerancja wiekszości elementów elektronicznych. Tyle, że do końca tej tabelce bym nie wierzył a sam sprawdził.
    FF z FF po serwisie, EOS33+BP, 17-40L, 135 2L+TCx2 II, 85 1.8, 50 1.4.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tabelka do tej pory nie zawiodla.
    To prawie 7V to pikus. Zapinaj. Goscie zapinaja lampy co maja po 12 i im dziala (choc to bym juz odradzal ).
    ...

Domyślnie

zapielem i dziala.Pytanie tylko jak dlugo bedize dzialac i czy za jakis czas niestwierdzi ze idze na urlop...??

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater Zobacz posta
    zapielem i dziala.Pytanie tylko jak dlugo bedize dzialac i czy za jakis czas niestwierdzi ze idze na urlop...??
    Gartuluje odwagi, ja bym nie ryzykował. Ale patrząc z drugiej strony to różnica rzeczywiście niewielka i zapewne się nic puszce nie stanie, bo kilkunastoprocentową tolerancję to chyba każde urządznie elektryczne/elektroniczne posiada. "Tabelka" podpinanie tej lamy też pozostawia decyzji użytkownika ;-)

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Roznica tak niewielka ze mozna podpinac. Nie jestem zwolennikiem przekraczania norm o ile nie stac mnie na zaplacenie za uszkodzenia ale biorac pod uwage przypadki w ktorych ludzie przez lata uzywali lamp z napieciem na stopce oscylujacym w granicach 10-12 V mysle ze te 0,7 nie zrobi na aparacie wrazenia.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uprawnienia umieszczania postów