Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 53 z 53

Wątek: dobry aparat naprawde dobry -->szukam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertKrus Zobacz posta
    Zgoda.

Dodam tylko, że moje doświadczenia na sprzęcie opisanym poniżej (body+lampy) dają także b.dobre wyniki naświetlania mimo, że nie pracuje on w ettl nie mówiąc już o ettl2.

Pozdrawiam
    Wymiana doświadczeń to inna rzecz. Ja znam takich co nadal pracują lampami z własnym pomiarem - też z dobrym skutkiem. Ja długo zazdrościłem Nikoniarzom pomiaru błysku. Zresztą pewien czas robiłem Nikonem i było świetnie (o ile z lampą w ogóle można o tym mówić ) ale w porównaniu z canonem było dużo łatwiej uzyskać poprawny efekt. Obecnie już nie narzekam. W zasadzie mogę o tym nie myśleć. Obserwacje moich znajomych fotografów są bardzo podobne.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-03-2007 o 16:56
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertKrus Zobacz posta
    Jeśli podnosisz palnik do góry lub dajesz lekko w dół to możesz zapomnieć o Ettl I czy II.
    Jesli podnosisz lub opuszczasz palnik to mozesz zapomniec o dostosowaniu sily i kata rozsylu blysku do nastawionej ogniskowej (lampa sie ustawia bodajze na 28mm o ile dobrze pamietam), ale pomiar swiatla blyskowego nadal dziala - rownie slutecznie jak przy blysku na wprost tylko przy wprowadzaniu ewentualnych korekt trzeba miec swiadomosc w jaki sposob sie przy takim ustawieniu lampy swiatlo rozprowadza...

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

też duża różnice zauważyłem po zakupie cyfry, wogole inna tolerancja na palnik lampy - lepiej doswietlony drugi plan - ale to nie temat tej rozmowy. rzadko kiedy walę gołym palnikiem do przodu. zawsze jest to oslonka zmiekczająca a jak tylko moge to odbijam ile sie da dla lepszej plastyki.
    tak poza tym jak zaczynalem focic imprezy to kolego fotograf z ktorym razem robiliśmy chałtury zawsze mówił - ISO 400, M, f5.6, 1/60 lampa na manual palnik na wprost tylko żeby czoła sie nie swieciły. i o dziwo to był fajny standard malo co nie wychodziło, ja oczywiscie wole zdać sie na automatykę

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów