Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: dobry aparat naprawde dobry -->szukam

RobertKrus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moregun Zobacz posta
    no wychodzac z zalozenia ze też dobrze to faktycznie lepiej kupic tansza ez ale powiem ci widzialem sporą roznice miedzy 420 ex a 430 ex nowsza lampka a jaka roznica w odbitym swietle np od sufitu czy sciany. tez nie mialem kasy na 580 i wybralem tansza. ale nieporownywalnie inaczej aparat rejestruje swiatlo nowszych lamp. a co dopiero różnica miedzy ez a ex jak bedziesz focil wiecej to takie swiatlo cie nie zadowoli wiec doradzam skromnie aby wczesniej zaczac inwestowac w sprzet nawet dla wlasnej satysfakcji
    Witam,
    nie zgadzam sie z tą opinią.

Kwestia naświetlenia nie zależy tylko od lampy, ale głównie doświadczenia.
    Co do producenta i modelu lampy.
    Wg mnie ładniejsze światło dają np. lampy Metz od Canona, które poza tym mają dodatkowy drugi palnik, często nieoceniony w niektórych sytuacjach.
    Poza tym starsze lampy Metz-a można używać z cyfrówkami po zmianie kostki.
    Tak więc sedno nie tkwi tylko i wyłącznie w najwyzszym modelu lampy danego producenta, ale problem jest duzo bardziej złożony.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertKrus Zobacz posta
    Witam,
    nie zgadzam sie z tą opinią.

Kwestia naświetlenia nie zależy tylko od lampy, ale głównie doświadczenia.
    Co do producenta i modelu lampy.
    Wg mnie ładniejsze światło dają np. lampy Metz od Canona, które poza tym mają dodatkowy drugi palnik, często nieoceniony w niektórych sytuacjach.
    Poza tym starsze lampy Metz-a można używać z cyfrówkami po zmianie kostki.
    Tak więc sedno nie tkwi tylko i wyłącznie w najwyzszym modelu lampy danego producenta, ale problem jest duzo bardziej złożony.
    Może uporządkujmy, bo powoli to już zaczyna być pisanie o wszystkim. Mnie chodziło o różnicę w systemach pomiaru błysku. Chodzi o to żeby nie skazywać się na system z którym trzeba walczyć. Choś tak po prawdzie to u Canona jest to dość proste . ETTL II i koniec problemów. Dlatego jak ktoś potrzebuje analoga i robi dużo zdjęć z błyskiem to warto wziąć pod uwagę czy aparat obsługuje ETTLII. I to chyba wtedy sprowadza wybór do jednego modelu 33/30V.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

w spor miedzy metzem a canonem nie wchodze bo nie znam tego pierwszego. u mnie odpowiednikiem drugiego palnika jest biała blenda (katreczka) i gumka na lampie.

a co do systemu pomiaru to oczywiscie (jak dla mnie) ettl II jest dokladniejszy i lepiej mi sie nim robi fotki w słabo oświetlonych salach z niskim i średnim sufitem. nowse systemy pozwalaja na wieksza swobode robienia fotek bez wiekszej kombinacji ustawiania lampy. "aparat łatwiej sie domysla o co nam chodzi" :-D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ETTL II i koniec problemów.
    Wcale nie koniec.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

W skrocie: w M korekta sily blysku na plus, w Av/Tv/P na minus. Ok 2/3-1 EV.
    Oczywiscie w analogach mozna polegac na nieco wiekszej tolerancji materialu... ale przysmazenie lampa i tak bedzie widoczne niezaleznie od magii labu czy ciemni.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)nowse systemy pozwalaja na wieksza swobode robienia fotek bez wiekszej kombinacji ustawiania lampy. "aparat łatwiej sie domysla o co nam chodzi" :-D
    No o to mi chodziło jak pisałem "koniec problemów" . Vitez słusznie zauważył, że tak na prawdę - lampa to same problemy no ale czasem bez niej sie nie da .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

RobertKrus
    Guest

Domyślnie

w spor miedzy metzem a canonem nie wchodze bo nie znam tego pierwszego. u mnie odpowiednikiem drugiego palnika jest biała blenda (katreczka) i gumka na lampie.

a co do systemu pomiaru to oczywiscie (jak dla mnie) ettl II jest dokladniejszy i lepiej mi sie nim robi fotki w słabo oświetlonych salach z niskim i średnim sufitem. nowse systemy pozwalaja na wieksza swobode robienia fotek bez wiekszej kombinacji ustawiania lampy. "aparat łatwiej sie domysla o co nam chodzi" :-D
    Jeśli podnosisz palnik do góry lub dajesz lekko w dół to możesz zapomnieć o Ettl I czy II.
    Jeśli robisz w salach (rozumiem średnich lub dużych) to musisz mieć dużą moc lampy i robić na wprost.
    Przy zdjęciach z lampą trzeba trochę pomyśleć bo, że aparat czy lampa naprawdę domyślą się co chesz zrobić to ruletka.
    Chciałem tylko zakwestionować swierdzenie EttlII najlepszy i po problemie.
    Osobiście jakbym miał wybrać czy EOS30 i ettl2 czy np coś z "1" i metz to na pewno nie wybrałbym "30".

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeśli podnosisz palnik do góry lub dajesz lekko w dół to możesz zapomnieć o Ettl I czy II.
    (...)
    Cóż Ty chłopie opowiadasz . Bez przerwy tak robię i nie mam żadnych problemów. Owszem zapominam o ETTL-u i innych EL-ach i robię zdjęcia.
    Co do tego że ETTLII jest najlepszy to - jak wyżej. Co do tego że aparat albo lampa się domyśli Twoich intencji to rozumiem, że jedynek to też dotyczy - więc nie generalizowałbym.
    Kapitan Wagner

RobertKrus
    Guest

Domyślnie

Cóż Ty chłopie opowiadasz . Bez przerwy tak robię i nie mam żadnych problemów. Owszem zapominam o ETTL-u i innych EL-ach i robię zdjęcia.
    Nie rozumiem szoku.
    Czy wspominałem, że masz jakieś problemy?
    Jeśli zapominasz o ettl to OK , ale wtedy EX-xxx staje się zwykłym flashem jak inna lampa, z tej samej półki zaawansowania, ze swoją automatyką.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)
    Jeśli zapominasz o ettl to OK , ale wtedy EX-xxx staje się zwykłym flashem jak inna lampa, z tej samej półki zaawansowania, ze swoją automatyką.
    Dalej się nie rozumiemy. Zapominam w tym sensie, że nie myślę co ta lampa robi, a wyniki są przewidywalne. ETTLII działa cały czas. Owszem czasem należy wprowadzić korekcję tu i tam ale to normalne - żaden system nie jest doskonały. Po prostu w ETTL że nie wspomnę o ATTL miałem dużo więcej zepsutych zdjeć, mimo że poświęcałem więcej uwagi naświetlaniu z błyskiem.
    Kapitan Wagner

RobertKrus
    Guest

Domyślnie

Dalej się nie rozumiemy. Zapominam w tym sensie, że nie myślę co ta lampa robi, a wyniki są przewidywalne. ETTLII działa cały czas. Owszem czasem należy wprowadzić korekcję tu i tam ale to normalne - żaden system nie jest doskonały. Po prostu w ETTL że nie wspomnę o ATTL miałem dużo więcej zepsutych zdjeć, mimo że poświęcałem więcej uwagi naświetlaniu z błyskiem.

Zgoda.

Dodam tylko, że moje doświadczenia na sprzęcie opisanym poniżej (body+lampy) dają także b.dobre wyniki naświetlania mimo, że nie pracuje on w ettl nie mówiąc już o ettl2.

Pozdrawiam

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów