Mam też dystans do sigm z zestawieniu z canonem. Może niesłusznie, ale tajemnicą nie jest, że szkła sigmy lepiej współpracują z nikonami. Tokina cię nie interesuje? Trochę ciemna (12-24), ale omawiana Elka canona ma takie samo światło.
Mam też dystans do sigm z zestawieniu z canonem. Może niesłusznie, ale tajemnicą nie jest, że szkła sigmy lepiej współpracują z nikonami. Tokina cię nie interesuje? Trochę ciemna (12-24), ale omawiana Elka canona ma takie samo światło.
Może Tamron 17-35 2.8-4?
Rozwiazanie stosunkowo tanie, a szkiełko sprawuje się wyśmienicie.
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
himi - Z kolei ja mam dystans do Tokin. Zakup szerokiego kąta rozwązam w zakresie Canon-Sigma-Tamron.
Wats0n - Może. Aczkolwiek czy nie lepiej będzie dołożyc nawet 1000zł i kupic cos jeszcze lepszego? Interesuje mnie bardzo dokładny AF.
Ale z kolei jesli ten Tamron by sie dobrze spisal choc za wąski jak na pierwszy rzut oka bo w cropem da 28mm, a wolałbym zdecydowanie coś w granicy 20mm.
Problem tutaj polega chyba na tym, ze ilu użytkowników tyle opini![]()
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
To nie szukales zbyt dokladnie bo canon 10-22 ma chyba na tym forum najlepsza opnie wsrod szkiel UW. Jest kilku jego uzytkownikow i pewnie byloby wiecej gdyby nie cenaPod wzgledem jakosci obrazu jest chyba najlepszy z calej stawki.
Ostatnio edytowane przez McKane ; 15-10-2006 o 12:12
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580
Jeżeli to ma być koniecznie szkło do cropa to masz trzy obiektywy do wyboru: Tokina 12-24 (wybór optymalny co do ceny i celności AF przy Canonie z cropem), Sigma 10-20 (bardzo dobra i też tania, mało zniekształca obraz, świetne zdjęcia, może mieć problem z ostrzeniem w punkt) i Canon 10-22 (pewnie najostrzejszy z nich, zapewne najcelniejszy, trochę zniekształca obraz). Sigma generalnie jest dobra w szkłach na szeroki kąt, ma małe zniekształcenia i to widać. Ma też problemy z ostrzeniem w punkt. I tutaj dygresja. Mam Sigmę 17-35/2.8-4 HSM. Na 20D przy pełnej dziurze i 17mm był to koszmar, wymieniałem nawet szkło, na analogu było super, na 5D jest.... OK! Dziwna firma. Dlatego przechodzę do drugiej części tematu.... czy ma to może być szkło perspektywiczne obsługujące pełną klatkę. Bo jeżeli tak czasami myślisz to alternatywą są tylko dwie Sigmy - 15-30 i 12-24. Obie moim zdaniem bardzo dobre choć ja bym wybrał tą 12-24. Podpinałem na targach w Łodzi i zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Nie porównywałem tak jak jeden z przedmówców z Sigmą 10-20 bo już wtedy wiedziałem, że chcę coś na pełną klatkę.
Reasumując, chcąc mieć szeroko, ostro, tam gdzie się chce, zostajesz przy cropie i masz na to 3 tysiące to kupuj Canona 10-22. Wcześniej jednak sprawdź sobie Sigmę 10-20 bo może jednak z Twoją puszką będzie ostrzyć w punkt. Tokina to też chyba dobry wybór, ale ma na dole 12mm a przy szerokim kącie każdy milimetr się liczy. Jeżeli myślisz natomiast, że kiedyś kupisz coś na FF to bierz tą Sigmę 12-24. Osobiście bym dokonał tego ostatniego wyboru. Choćby dlatego, że na cropie masz obraz z centrum kadru czyli to co najlepsze. A zawsze możesz kupić sobie w fotojokerze EOS-a 300 za 333zł i robić kliszą prawdziwie szerokie kąty. Zapewniam, warto, jest niezła jazdaA za jakiś czas kupisz następcę 5D i.... w góry, w plener, wyżywać się na krajobrazach
![]()
FOTOINKWIZYTOR
z tych 3 obiektywów to szerokie są tylko sigmy 17-40 szeroki raczej nie jest. Osobiście miałem 10-20 - bardzo fajny obiektyw, choć trzeba uważać na złe egzemplarze tzn.mniej ostre.
Vitez sie przyplatal by napisac ze wszystkie Sigmy jakie mialem do tej pory wykazywaly problemy z AF ale jeszcze bardziej z FF/BF na body 10D i 20D (18-55 3.5-5.6, 150 macro, 170-500, 20 1.8 i pewnie jakas pominalem... ). Co oczywiscie nie znaczy ze ogolnie wszystkie Sigmy tak musza miec.
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296