Super, dziękuję za porady. Oto właśnie mi chodziło. Prawdziwa informacja zwrótna, która nie tylko wydaje mi się sensowna, co zachęca mnie jeszcze do dalszego próbowania. Naprawdę dziękuję.
A co do szczegółów:
-na ten kit narzekam, bo mnie tak wychowali na innym forum, gdzie dowiedziałem się, że kit od canona 350d odkłada się i nigdy nie używa, a sam 350D i tak jest ledwo ledwo, bo żeby zrobić zdjęcie trzeba mieć 5d lub więcej.
-Nie narzekam na słabe kolory w kicie, a AF też nie jest zły w porównaniu do różnych innych maszynek, które miewałem w ręce. Miałem natomiast uwagi co do zniekształceń takich beczkowatych, które trochę psuły mi zdjęcia budynków. Gdy to korygowałem później oprogramowaniem, to mi trochę rozmywało. Nie wiem czy inne obiektywy nie mają takich przypadłości.
-Na dwór wychodzę z aparatem rzadko, ale chętnie (choć nieco obawiam się że kiedyś go w ten sposób stracę).
-ponadto nie mam statywu, a jedynym możliwym dodatkowym i ustawnym źródłem światła jakim mogę się posłużyć, to co najwyżej może być biurkowa lampka 40W. Sprawia to, że zdjęcia wymagają często dłuższych czasów naświetlania i są poruszone. Czy Wy omijacie takie problemy umiejętnościami?
-O technice fotografowania - tak od strony parametrów itp - naczytałem się bardzo dużo. Miałem okazję przejrzeć też wiele internetowych podręczników, ale pewnie poszukam jeszcze czegoś.