Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: [Yrrhedes] Dlaczego te zdjęcia są niefajne

Yrrhedes
    Guest

Domyślnie

Fajnie, bo z nudnego obrazka wyszło coś mniej nudnego (choć jak rozesłałem znajomym 4 wersje - w tym odbarwiony oryginal i podany przez eMILza, to większości najbardziej podobała się wersja oryginalna - z większym kadrem i bez podkręcania kontrastu.
    Mam natomiast pytanie - czy zmieniając ten obrazek kompletnie wyciąłeś warstwę czerwonego, czy też zostawiłeś jej trochę?

Poza tym, ja zdecydowałem się ten rok temu za nakup aparatu właśnie dlatego, że u mnie zajmowanie się zdjęcia rozpoczynały sie w momencie włączenia photoshopa i chciałem móc na nie wpłynąć już nieco wcześniej.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yrrhedes Zobacz posta
    Poza tym, ja zdecydowałem się ten rok temu za nakup aparatu właśnie dlatego, że u mnie zajmowanie się zdjęcia rozpoczynały sie w momencie włączenia photoshopa i chciałem móc na nie wpłynąć już nieco wcześniej.
    Pozdrawiam.
    To bardzo dobry krok, ze slabego zdjecia nic sie nie da zrobic i o tym
    podczas robienia zdjecia trzeba myslec przede wszystkim.
    Nie ma prostej reguly, zasady ktora poprawi Twoje zdjecia,
    a poza lektura i nauka napewno moge polecic ogladanie innych dobrych zdjec
    i analizowanie, dlaczego wlasnie takie a nie inne zdjecia sie podobaja.
    Z czasem dojdziesz do w miare jasnych regul ktore okreslaja dobre zdjecia,
    a po dluzszym czasie, stwierdzisz jednak ze te najlepsze zdjecia, bardzo
    czesto wymykaja sie tym regulom, i taka wlasnie jest fotografia.
    To kupa zabawy i przyjemnosci, i tego Ci zycze, a najbardziej ...
    tych naprawde dobrych zdjec niezgodnych z zasadami

Nie pamietam dokladnie ale to w wiekszosci kanal niebieski i reszta zielonego,
    do tego winetka w okolicach korka na warstwie multiply troche unsharp.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eMILz Zobacz posta
    Nie pamietam dokladnie ale to w wiekszosci kanal niebieski i reszta zielonego,
    do tego winetka w okolicach korka na warstwie multiply troche unsharp.
    eMILz - obróbka pierwsza klasa - teraz to się ogląda!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    eMILz - obróbka pierwsza klasa - teraz to się ogląda!
    Również jestem pod wrażeniem! Nawet nie tyle konkretnej umiejętności ustawienia suwaków, ale bardziej "świadomości" tego, co da się/trzeba zrobić z właściwie zwykłego, nieostrego pstryka. Szacuneczek ;-)

Yrrhedes
    Guest

Domyślnie

winetka w okolicach korka na warstwie multiply
    ja się zawsze uczyłem photoshopa samemu, a czasami z anglojęzycznych podręczników. Czy możesz mi wyjaśnić po krótce co to znaczy ta winietka?

Poza tym rzeczywiście sztuka w tym, by wiedzieć w którą stronę iść, żeby wyszło coś fajnego. Z tym mam zawsze problem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yrrhedes Zobacz posta
    ja się zawsze uczyłem photoshopa samemu, a czasami z anglojęzycznych podręczników. Czy możesz mi wyjaśnić po krótce co to znaczy ta winietka?

Poza tym rzeczywiście sztuka w tym, by wiedzieć w którą stronę iść, żeby wyszło coś fajnego. Z tym mam zawsze problem.
    Wineta to pojecie rowniez fotograficzne ( a moze wylacznie, nie pamietam ), dot. obiektywow.
    Mianowicie chodzi o koliste zaciemnienie widoczne w rogach klatki ( ze wzgledu na prostokatny format klatki, tylko w rogach )
    W dolnej czesci tej strony jest pokazane o czym mowie http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page24.asp.

Podczas obrobki zrobilem dokladnie to samo ale srodek tego efektu byl na korku ktory chcialem wyroznic.

p.s.
    chlopaki nie zawstydzajcie mnie
    Ostatnio edytowane przez eMILz ; 18-10-2006 o 08:26

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Yyyrhedes skąd jesteś ?? oprócz tego co piszą koledzy dobrze jest sę zapisać do jakiegoś domu kultury do kółk fotograficznego czasem można trafić na niezłych fachowców a kontakt osobisty jest nieoceniony w nauce zwłaszcza fotografii

Yrrhedes
    Guest

Domyślnie

Jestem z Warszawy. Myślałem, że w tym wypadku winieta to co innego, bo nie rozumiałem jak to na korku ją umieściłeś. A właściwie to nadal nie wiem na którym. Ten z napisem?

A kontynuując temat załączam kolejny rysunek:

Zrobiłem go z przyjemnego zdjęcia moim zdaniem ciekawie wyglądającego drzewa. Niestety, w normalnych kolorach było takie banalne. Czy w tych też jest nieciekawe?

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów