Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Wątek: Test 400D

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Dlatego generalnie olewam testy. Porównywać procentowo można, ale w swojej kategorii. Komuś się coś baaardzo pomieszało. 400D jest dobre dla zwykłych pstrykaczy. I ten test to udowodnił. Ja tam tego aparatu nikomu polecał nie będę, i tak dalej wolę 20D.

Piękny przykład szufladkowania ludzi na podstawie posiadanego sprzętu. Bo przecieć 5D jest dla Profesjonalistów a ktoś kto ma 400D może jedynie robic zdjęcia ze szkolnego przedstawienia. Onanizm sprzętowy.
    Popatrzcie sobie na zdjęcia autora vagabund z onephoto albo obiektywni ... gość ma tylko D50 a robi zdjęcia lepiej niż niejeden z 5D.

Bywalec Awatar Sibil
    Miasto
    Poznań / Suchy Las

Domyślnie

Co więcej, Vagabund ma bodajże 350d. Wiele zdjęć ze swojego PF robił właśnie nim. Pozdr
    20d I T17-50mm f2,8 I C50mm f1,8 I C70-200mm f2,8 L I VS 600R I 679B I
    Yessphoto, obiektywnie

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Quadrifoglio, coś Ci się kolego pomieszało. Mnie nie chodzi o to, co ktoś robi takim aparatem i jak mu to wychodzi, bo dobry fotograf byle czym zrobi fajne zdjęcie. Chodzi o docelowego klienta do jakiego kieruje dany aparat producent. I Canon swój model 400D dedykuje ewidentnie tzw. zwykłym pstrykaczom. Nie jest winą moją ani też Canona, że w naszym kraju pensje są takie jakie są. Gdybyś miał zachodnie dochody na pewno byś sobie drogi forumowiczu kupił coś innego niż najtańszą lustrzankę Canona. Bo chodzi nie tylko o jakość zdjęć ale też o pewien komfort, elastyczność i ergonomię w robieniu zdjęć i za to moim zdaniem WARTO zapłacić więcej. Dlatego kupiołem 20D. Co do 5D to nowy nabytek który na siebie zarobi i tym się nie sugeruj. 20D to dla amatora optymalny wybór, jego następca podtrzymuje tą opinię. A jeżeli to jest za drogo to zamiast 400D zdecydowanie dla kogoś początkującego polecam D80 Nikona. Moim zdaniem jest sporo lepszy i warto te pare stówek dołożyć.
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu

Domyślnie

a ja dodam jak zwykle:
    testy testami, a życie i prawdziwe fotografowanie sobie.
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tokinka, święte słowa. Ile ja razy słyszę - "bo w teście napisali". Ale też wiem jakie są naciski na tych testujących, żeby "ich" produkty dobrze wypadły. Co prawda dotyczy to branży audiofilskiej, ale podejrzewam, że ma przeniesienie na inne dziedziny. Odkąd produkt opisany jako ostatni badziew miałem sam okazję sprawdzić i przekonać się, że jest bardzo ok. to do testów podchodzę z dużym dystansem i wolę polegać na własnym nosie, zdaniu zaufanych sprzedawców i użytkowników profesjonalnych.
    FOTOINKWIZYTOR

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

właśnie stałem przed wyborem pierwszej lustrzanki (systemu) i wybrałem 400D Body + Sigma 18-50mm F2.8 EX DC zamiast D80. Sony A100 też wcześniej oglądałem.

P.S.

Decyzje podjąłem bez czytania testów.
    Poczytałem wypowiedzi na forach i obejrzałem na żywo
    Ostatnio edytowane przez Max_im ; 15-10-2006 o 16:20

Coś już napisał

Domyślnie

po to są te testy, żeby ludzie kupowali.

podejrzewam, że na dpreview pudełko po butach z dziurką by dostało "average".

a bez dziurki "below average".

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    A jeżeli to jest za drogo to zamiast 400D zdecydowanie dla kogoś początkującego polecam D80 Nikona. Moim zdaniem jest sporo lepszy i warto te pare stówek dołożyć.
    Nie pamiętam ile kosztuje D80 ale też myślę, że jest lepszy od 400D. Tekst na fotopolis był ewidentnie pisany przez marketing canona. Chodziło mi jedynie o to, że zdanie "400D jest dobre dla zwykłych pstrykaczy" nie jest prawdziwe, bo i 400D można zrobić zdjęcie lepsze niż 5D, zależy od czynnika białkowego. Gdybyś napisał "400D jest aparatem amatorskim" to bym się zgodził, ale automatycznie zakwalifikowałeś posiadaczy 400D do pskrykaczy i to "zwykłych"

Początki nałogu

Domyślnie

Mysle marantz ze lepsze jakosciowo fotki bys zrobil 400d niz 20d.400d ma w koncu te 2 megapiksele wiecej.Do tego ma picture style ,który do jpg jest w sam raz =)
    20d za to daje odrobine lepszy komfort pracy w studio bo jesli ktos lubi wycieczki z aparatem to 400d jest jak znalazł.Zmiesci sie do torby czy to plecaka na dłuższy wyjazd - jest mały i lekki - można go brać także na długie piesze wycieczki.
    Jesli ktos jednak realizuje sie zawodowo w pracy z fotografia to oczywiscie 20d moze byc zdecydowanie lepszym wyborem ale ilu z nas zyje z fotografii - przedewszystkim to jest pasja i przemile spedzanie wolnego czasu =)
    400d wraz z 50 f1.8 wazy prawie tyle co kompakt - gabarytowo jest bardzo podobnie - fajnie jest miec aparat zawsze przy sobie...i cieszyc sie z swietnej jakosci fotek , no i ta powloka antykurzowa..lepiej miec niz nie mieć ;-)
    Ostatnio edytowane przez alien ; 15-10-2006 o 18:47
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Dopiero zaczyna Awatar katonczyk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

alien, a od kiedy to 2mp daja lepsze jakosciowo fotki?
    najlepiej mi sie spodobalo porownanie 350d i 400d na dpreview - nie ma zadnej roznicy Nie pisze tutaj o winikach szumow na roznych ISO, ale tym fragmencie "compared to" z laboratoryjna scena przygotowana
    Sprzęcior: Mózg 10 bilionów neuronów | Oczy - AllNatural -1,5 dioptrii | Ręce - sztuk dwa, pięciopalczaste

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów