Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Boling - błyskowa lapma studyjna prod. chińskiej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r65 Zobacz posta
    Boling to bardzo prosta konstrukcja dająca tylko to co napisano w instrukcji: błysk o określonej sile max. Jeśli chcesz mniej to najpierw trzeba wyładować lampę (po regulacji) dopiero potem właściwy błysk. Rozbierałem - w środku typowo chińskie podejście do montażu. Dużo pokrzyżowanych kabli i wątpliwej jakości lutów. Trochę lepiej wygląda sprawa z lampami marki "Fighter". Cena ta sama na Allegro. Płytki w środku lepszej jakości. Znacznie bardziej skomplikowany system regulacji błysku ale to dalej oczywiście chińszczyzna.
    To prawda) Ja ostatnio sprawiłem sobie lampę Boling 400SM (porównywałem moc z lampą Hensel Flash Expert 250 i wychodzi mniej więcej identycznie). Boling sprawuje się dobrze, robiłem zdjęcia z softboxem 120x80cm i było ciekawie (no i ciężar utrzymała prze kilka dni), ale moc musiałem dac na minimum do moich zdjęc )).
    Jednakże w środku faktycznie prymitywny układ))Żadnej zaawansowanej elektroniki, porobiłem zdjęcia płytek w środku i jakby co mogę się nimi podzielic. Myślę że w serwisie te lampy nie są kłopotliwe, bo na płytkach są nadrukowane dane elementów elektronicznych (pojemności, rezystancje itd...) I jeszcze jedno, lampa ma 6 kondensatorów 800uF/350V. Obudowa jest solidna, dół i boki do połowy, to odlew z aluminium, góra to blacha.

Jak pisałem wyżej porówywałem moc lampy Boling-400SM, która ma podaną tylko licznę przewodnia w specyfikacjach (w odróżnieniu od Bolinga-400ST, gdzie firma podaje moc 400Ws) Zrobiłem mały test porównawczy z lampą Hensela 250Ws. Nie mam fleszmiarki, więc test jest orientacyjny, polegał na ustawieniu obu lamp i błyśnięciu z pełną mocą na ścianę z odległości około 3 metrów, oczywiście gołe lampy bez dodatkowych bajerów, oto efekty: http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmars.../public/lampy/ Mam wrażenie, że obie lampy mają porównywalną moc, czyli Boling-400SM ma około 250Ws...
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Domyślnie

Co widać na twoich zdjęciach to to, ze mają zupełnie inne temperatury błysku
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Domyślnie

To też widac, podejrzewam, że palnik Hensela już ma swoje lata... Ale zgrubsza można chyba oszacowac, że mają zbliżoną moc??
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia

Domyślnie

Dodam jeszcze, że tę lampę Hensela kupiłem niedawno na rynku za 70zł, do tego był komplet reflektorów, snoot, druga identyczna lampa (ale nie błyska) i jeszcze parę rzeczy z wystawki
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów