Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Battery Grip BG-E3 - problemy z akumulatorami

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karlolek Zobacz posta
    2. Czy mogę używać dwóch akumulatorów o różnych pojemnościach? Jak w ogóle następuje zużycie energii w gripie? Z obydwu naraz czy najpierw z jednego potem drugiego? Nie mogłem tego znaleźć w instrukcji. Zawsze wkładam akumulator o mniejszej pojemności do lewej kieszonki.
    Z elektronicznego punktu widzenia lepiej jak używasz akumulatorów o tej samej mocy i pojemności.
    Cytat Zamieszczone przez Karlolek Zobacz posta
    5. Dlaczego kiedy wkładam świeżo naładowany akumulator do gripa, wyświetla mi się (czasami) informacja o tym, że bateria jest zbyt słaba, by wyczyścić matrycę, a kiedy włożę akumulator bezpośrednio do aparatu, bateria jest sprawna? Kiedyś miałem taki problem, że wyświetlało mi się, że bateria jest rozładowana, a gdy wyjąłem jeden akumulator z gripa, wyświetlało że jest pełna.
    Mam to samo u siebie i nie ważne czy korzystam z akumulatorów NB-2LH czy z akumulatorów AA. Po włożeniu w pełni naładowanych baterii przez ok. 50-100 zdjęć wskaźnik pokazuje pełne naładowanie. Następnie zaczyna wskazywać, że baterie są już słabe i robi kolejne 2000 zdjęć. Tym bym się nie przejmował. Widocznie naładowanie baterii jest mierzone przez aparat na podstawie napięcia. Minimalny jego spadek powoduje takie a nie inne wskazania. Spadek jest możliwy - kilka styków więcej.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Z elektronicznego punktu widzenia lepiej jak używasz akumulatorów o tej samej mocy i pojemności.
    Z elektronicznego punktu widzenia akumulatory nie mają mocy - co to jest moc akumlatora?
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Z elektronicznego punktu widzenia akumulatory nie mają mocy - co to jest moc akumlatora?
    Może chodzi o możliwość wydatkowania prądu o określonym natężeniu przy danym napięciu? Bo przyznasz, że różnego typu ogniwa (NiMH, NiCd, itp) są w stanie dostarczyć prąd o różnym natężeniu maksymalnym.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Może chodzi o możliwość wydatkowania prądu o określonym natężeniu przy danym napięciu? Bo przyznasz, że różnego typu ogniwa (NiMH, NiCd, itp) są w stanie dostarczyć prąd o różnym natężeniu maksymalnym.
    Dokładnie o to chodzi - nie jest to moc a pewien przelicznik zależny od użytego ogniwa. Napisałem moc, żeby jakoś to przekazać choć oczywiście z fizycznego punktu widzenia jest to bzdura.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uprawnienia umieszczania postów