Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Battery Grip BG-E3 - problemy z akumulatorami

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Może chodzi o możliwość wydatkowania prądu o określonym natężeniu przy danym napięciu? Bo przyznasz, że różnego typu ogniwa (NiMH, NiCd, itp) są w stanie dostarczyć prąd o różnym natężeniu maksymalnym.
    Dokładnie o to chodzi - nie jest to moc a pewien przelicznik zależny od użytego ogniwa. Napisałem moc, żeby jakoś to przekazać choć oczywiście z fizycznego punktu widzenia jest to bzdura.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Jak już tu Piast9 wspomniał, styki a zwłaszcza te na aku NB-2LH są newralgicznym punktem ich zasilania jak i ładowania. Niby truizm, bo to oczywiste, że bez dobrych styków nie da rady, ale wczoraj przekonałem się jak ważna jest ich niemal laboratoryjna czystość!

Po rozładowaniu pary aku w grippie, sprawdziłem jeszcze bez grippa czy faktycznie każdy jest wyczerpany i aparat potwierdził, wiec przystapiłem do ładowania. Pierwszy aku bez problemów. Drugi zaczyna ładowanie jakby normalnie, ale po niedługiej chwili pomarańczowa lampka ładowania gaśnie - tak jakby nie było aku w ładowarce. Wiec wkładam ponownie - to samo.

Nigdy nie dotykałem styków palcami bo wiem, że tłuszcz skórny może być dla styków zgubny, ale z braku innych pomysłów przeczyściełem jednak te styki na aku dokładnie suchą szmatką. Wkładam do ładowarki i... ładowanie przebiegło najnormalniej w świecie! No to na chwilę odetchnąłem.

Po naładowaniu obu aku wkładam pierwszy (mam je ponumerowane) bezpośrednio do aparatu i co widzę? - "Bateria wymaga wymiany" (czy jakoś tak, tylko po angielsku - normalny komunikat dla rozładowanych aku). No to skojarzyłem, że może znowu styki skoro w pierwszym aku jeszcze nie przetarłem. - Po przetarciu... bateria pełna! Drugi aku, ten przetarty wcześniej, nic nie marudził tylko zaraz pokazał, że jest pełny.

Potem sprawdzałem jeszcze rózne konfigurację obu aku w grippie (pojedyńczo i w parze) i zawsze już pokazywało, że baterie naładowane są dobrze.

Przyznacie, że to zastanawiające, zwłaszcza, że zawsze unikałem dotykania styków aku. Przyznam,że po przetarciu styki jakby bardziej błyszczą, więc przedtem mogly gdzieniegdzie zalegać pyłki kurzu czy innego nalotu, ale nigdy bym nie pomyślał, że to aż tak ważne!

Aha, dodam jeszcze, że w grippie mam parę PREMIUM GOLD, tych niby "2000mAh". (Oryginał czeka w rezerwie.)

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

z elektronika pamiętam żeby nie mieszać róznych pojemności ogniw bo wynik końcowy będzie gorszy niż teoretyczna suma dwóch słabszych ogniw....
    -dużo w tych cyfrówkach elektroniki -ktoś może wyjaśnić czy na tyle dużo, że mocniejszy aku nie cierpi z powodu takiego towarzystwa?
    (mam orginalny aku + teoretycznie 2000mAh -spokojnie moge je łączyć czy jednak dokupić cos do pary)

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ishi Zobacz posta
    z elektronika pamiętam żeby nie mieszać róznych pojemności ogniw bo wynik końcowy będzie gorszy niż teoretyczna suma dwóch słabszych ogniw....
    -dużo w tych cyfrówkach elektroniki -ktoś może wyjaśnić czy na tyle dużo, że mocniejszy aku nie cierpi z powodu takiego towarzystwa?
    (mam orginalny aku + teoretycznie 2000mAh -spokojnie moge je łączyć czy jednak dokupić cos do pary)
    Primo. Z elektroniką to nie ma nic wspólnego.
    Secundo. W gripie accu nie są łączone szeregowo więc spokojnie łączyć accu o różnej pojemności i stanie naładowania.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów