R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Jak już tu Piast9 wspomniał, styki a zwłaszcza te na aku NB-2LH są newralgicznym punktem ich zasilania jak i ładowania. Niby truizm, bo to oczywiste, że bez dobrych styków nie da rady, ale wczoraj przekonałem się jak ważna jest ich niemal laboratoryjna czystość!
Po rozładowaniu pary aku w grippie, sprawdziłem jeszcze bez grippa czy faktycznie każdy jest wyczerpany i aparat potwierdził, wiec przystapiłem do ładowania. Pierwszy aku bez problemów. Drugi zaczyna ładowanie jakby normalnie, ale po niedługiej chwili pomarańczowa lampka ładowania gaśnie - tak jakby nie było aku w ładowarce. Wiec wkładam ponownie - to samo.
Nigdy nie dotykałem styków palcami bo wiem, że tłuszcz skórny może być dla styków zgubny, ale z braku innych pomysłów przeczyściełem jednak te styki na aku dokładnie suchą szmatką. Wkładam do ładowarki i... ładowanie przebiegło najnormalniej w świecie! No to na chwilę odetchnąłem.
Po naładowaniu obu aku wkładam pierwszy (mam je ponumerowane) bezpośrednio do aparatu i co widzę? - "Bateria wymaga wymiany" (czy jakoś tak, tylko po angielsku - normalny komunikat dla rozładowanych aku). No to skojarzyłem, że może znowu styki skoro w pierwszym aku jeszcze nie przetarłem. - Po przetarciu... bateria pełna! Drugi aku, ten przetarty wcześniej, nic nie marudził tylko zaraz pokazał, że jest pełny.
Potem sprawdzałem jeszcze rózne konfigurację obu aku w grippie (pojedyńczo i w parze) i zawsze już pokazywało, że baterie naładowane są dobrze.
Przyznacie, że to zastanawiające, zwłaszcza, że zawsze unikałem dotykania styków aku. Przyznam,że po przetarciu styki jakby bardziej błyszczą, więc przedtem mogly gdzieniegdzie zalegać pyłki kurzu czy innego nalotu, ale nigdy bym nie pomyślał, że to aż tak ważne!
Aha, dodam jeszcze, że w grippie mam parę PREMIUM GOLD, tych niby "2000mAh". (Oryginał czeka w rezerwie.)
z elektronika pamiętam żeby nie mieszać róznych pojemności ogniw bo wynik końcowy będzie gorszy niż teoretyczna suma dwóch słabszych ogniw....
-dużo w tych cyfrówkach elektroniki -ktoś może wyjaśnić czy na tyle dużo, że mocniejszy aku nie cierpi z powodu takiego towarzystwa?
(mam orginalny aku + teoretycznie 2000mAh -spokojnie moge je łączyć czy jednak dokupić cos do pary)