Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Monitor LCD i zdjęcia

Dopiero zaczyna Awatar Acro
    Miasto
    Czernica k. Rybnika

Domyślnie Monitor LCD i zdjęcia

Byłem już prawie zdecydowany na kupno 17" monitora LCD, kiedy kolega zaczął mi to odradzać, ze względu na 16 bit paletę kolorów i co sie z tym wiąże brak półcieni i takie tam. Głównie problem dotyczy obróbki zdjęć, podobno nie widać szczegółów w mało kotrastowych obszarach.
    Czy ktoś korzysta z takiego monitora??
    Dla ułatwienia dodam że chciałem kupić LG L1730P

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zapomnij o tym jak najszybciej.
    Chyba że ci bardzo zależy to chętnie odsprzedam Ci mojego.
    (Mam bardzo podobny.)

W moim przypadku skończyło się na tym że musiałem dokupić CRT. Teraz wychodzi na mi to na dobre bo na dwóch pracuje sie wygodniej.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Zapomnij o tym jak najszybciej...

W moim przypadku skończyło się na tym że musiałem dokupić CRT.
    Potwierdzam! LCD sie nie nadaje

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgadzam sie. LCD sie nie nadaje!

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

LCD sie nadaje - ale nie takie za 2000-3000 tysiace, ale za kilkanascie. Wiec jest to bez sensu.

Tak wlasnie sobie uswiadomilem, ze to, ze LCD nie nadaja sie do fotografii, to jest jedna kwestia co do ktorej panuje pelna zgodnosc na forum
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Trochę było tu http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1281. Ja mam 21' CRT i jest b. ładnie. Odnoszę wrażenie, że ostrość nie jest jak na LCD ale kolory itd. są rewelacja.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Z monitorami LCD jest b. roznie. Wswzystko zalezy od tego na jakich niuansach komu zalezy. Ja zdjecia przygotowuje obecnie na LCD MAG-a. Fakt, ze do zdjec nie jest rewelacyjny - za ta sama kase moglbym kupic rewelacyjny CRT, ale za wiele godzin dziennie pracuje przy kompie aby wpatrywac sie w CRT. Jakims rozwiazaniem sa 2 monitory, ale takie rozwiazanie odrzucilem (stary CRT trzymam w piwnicy). Inna sprawa, ze jak ogladam zdjecia wykalibrowane na LCD na moitorze CRT to uwazam, ze sa ok. Byc moze mam szczescie z tym konkretnym CRT. Kolejna sprawa, ze w systemie mam zainstalowany ten sam profil kolorow dla monitora, skanera, drukarki i PSa - tak samo w kompie, z ktorym pracuje CRT. Coraz wiecej labow takze udostepnia profile kolorow dla osob zlecajacych odbitki. W sumie dobry pomysl.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

LCDki zdecydowanie nie nadaja sie do grafiki ...przerabialem juz ten temat i ostatecznie pracuje na Samsungu 19" CRT. PRECZ Z LCD!

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Mój Hyundai 17'' już się powoli zaczyna psuć (CRT), i jakoś na dniach chciałem sobie nowy monitor sprawić- myślałem przez chwilę o LCD (ilość godzin przy kompie....) ale jak u siostry (ma LCD) próbowałem coś w PS zrobić ze zdjęciem.... nie mówię, że się nie da, ale...

Kupię sobie teraz coś powyżej 21'', oczywiście CRT, ograniczeniem będzie wielkość biurka.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pejot
    ...coś powyżej 21'', oczywiście CRT, ograniczeniem będzie wielkość biurka.
    Dogadałem się z ojcem i mam wnęke w ścianie na moje 21''. Na pierwszy rzut oka wygląda jakbym miał 21'' LCD bo jest płaski
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów