Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Wysyłanie emaila z załącznikami z Apple do PC

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie Wysyłanie emaila z załącznikami z Apple do PC

Mam prośbę:

Osoba wysyła do mnie email z załączonymi zdjęciami z komputera Apple. Do mnie (PC) email dociera ze zdjęciami wklejonymi do dokumentu i nie mogę ich zapisać na dysk. Czy ktoś mógłby pomóc i powiedzieć w jaki sposób wysłać z Appla załączniki tak, aby na PC email pojawił z załącznikami a nie wklejonymi zdjęciami?

Z góry dzięki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jestes pewien, ze "wina" leży po stronie Apple? Może to Twój program tak robi. Jakiego programu do obsługi maili używasz? Mam kilkoro znajomych wysyłających zdjęcia z Apple i nigdy nie odnotowałem jakichs problemów na moim PC.

Na wklejonym w tekst zdjęciu jak klikniesz prawym to tez powinno się dać zapisać.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jestes pewien, ze "wina" leży po stronie Apple? Może to Twój program tak robi. Jakiego programu do obsługi maili używasz? Mam kilkoro znajomych wysyłających zdjęcia z Apple i nigdy nie odnotowałem jakichs problemów na moim PC.

Na wklejonym w tekst zdjęciu jak klikniesz prawym to tez powinno się dać zapisać.
    Nie jestem pewien, ale 99,999% maili dociera z załącznikami, a nie z wklejonymi zdjęciami. Pierwszy raz mam taki problem.

Co do klikania prawym, to owszem, da się, ale zapisuje się jako bitmapa, a nie jpg, i całe dane z exif-u szlag trafia, a oprócz obejrzenia zdjęć zależy mi na odczytaniu danych z exif-a.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Po tytule watku podziewalem sie ze chodzi Ci o typowy problem z resource fork ale to chyba nie to...

Nie sadze zeby to byl problem po stronie Maca. Bez dodatkowych informacji trudno bedzie nam zgadnac. Czego uzywa kolega na Macu do wysylania email? Czego Ty uzywasz do odbioru poczty? Czy kolega moze wyslac te fotki logujac sie na swoje konto przez strone WWW? Czy wtedy Ty mozesz te zdjecia zapisac? Czy moze tez nie?

Czasem zdarza sie ze pod Windows widoczne sa tylko male miniaturki zdjec a nie pelne pliki. Dzieje sie tak dlatego ze na Macu plik to czesto pokawalkowane dane na wlasciwy plik i tzw. resource fork ktory trzyma dodatkowe informacje wykorzystywane tylko przez system Maca. Czasem bywa wiec tak ze pod Windows programy pocztowe usiluja otworzyc resource fork zamiast wlasciwego pliku. Pomaga wtedy usuniecie resource fork na Macu przed zalaczeniem tych plikow w emailu.

Bywalec

Domyślnie

Jesli korzysta z systemowego Maila - menu Edit -> Attachments -> zaptaszkować "Always send Windows friendly attachments". Może pomoże
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Ja korzystam z gmaila i na pc wszystko ślicznie dochodzi-i vice versa
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Dziwne, sprawdz najpierw u siebie czy nie masz czegos skopane
    Napewno nie jest to wina Apple. Przeciagasz zdjecia do Mail'a, wysylasz i musi dzialac.
    Zreszta nie podales nam zadnych informacji, ktore pozwolilyby rozwiazac problem czyli z jakich klientow poczty oboje korzystacie.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Programy M$ czesto maja problem z zapisywaniem jotpegow i robia z nich uparcie bmp. Nie tylko przy odbieraniu poczty.
    ...

Domyślnie

Podejrzewam, że problem leży po Twojej stronie, co dzień wysyłam maile i załączniki z Maca do PCta i nic się nie kopie. Oczywiście zaznaczam "Always send Windows friendly attachments". Więc szukaj gdzie indziej przyczyny
    Pozdrawiam

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Małe pytanie - bo nie wyczytałem tego - a co jak ktoś wysyła ci maile z fotkami z Windy - czy też się kopie, czy dochodzi poprawnie ?? - Jak dochodzi poprawnie to wiadomo, że trza szukać gdzieś w ustawieniach na Applu - inna sprawa - czego ty używasz do odbioru maila - bo jeśli thunderbirda to tam jest taki problem, ale dotyczy on wklejania plików tekstowych będących załącznikiem w treść maila. Chociaż może też plików graficzych :-)
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów