Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 1D vs 1DMK II N

Mieszany widok

Domyślnie 1D vs 1DMK II N

Witam,

Minelo kilka lat zabawy z fotografia cyfrowa zanim wykrystalizowaly sie moje preferencje - co naprawde lubie fotografowac?
    Wyszlo na to ze jest to fotografia sportowa - a konkretnie gry zespolowe, gimnastyka i sporty walki. Mysle ze zadecydowala o tym moja kilkunastoletnia "kareira" sportowa oraz wyksztalcenie w tym kierunku. Ktos zapyta;a co ma piernik do wiatraka?... ano ma. Jezeli znasz doskonale dana dyscypline sportowa to wiesz gdzie szukac akcji, potrafisz przewidywac i wyprzedzic akcje, wiesz gdzie szukac kadru - po prostu czujesz blusa ,a to juz polowa sukcesu. Druga polowa to umiejetnosci i sprzet. Wlasnie na temat tego ostatniego chcialem sie Was poradzic. Majac do wyboru 1D za ~ $1000(uzywany) i 1D MKII N(nowy) za $3500 co byscie wybrali. Oczywiscie wiadomo ze bariera jest stan konta ( a raczej akceptacja glownej ksiegowej ). Teoretycznie znam mniej wiecej" zady" i "walety" obu jedynek - dlatego interesuje mnie zdanie kogos kto w praktyce uzywa tego sprzetu ( glownie 1D). Dla dopelnienia dodam, ze jezeli chodzi o szkla to mam 70-200 f2.8 IS L i nosze sie z zamiarem zainwestowac w 85 f1.2 II L USM ( i tutaj tez b. prosze o sugestie - na jakie szklo ewentualnie zwrocic jeszcze uwage, chodzi mi o max jasny obiektyw i max szybki AF, ogniskowa < 200mm).
    Z gory dziekuje za konstruktywne rady i sugestie.
    Ze sportowym pozdrowieniem!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trucker Zobacz posta
    Witam,

Minelo kilka lat zabawy z fotografia (...)Z gory dziekuje za konstruktywne rady i sugestie.
    Ze sportowym pozdrowieniem!
    http://canon-board.info/showthread.php?t=15095
    To jest link do temtu porównania jedynek. Nie chce mi sie pisać drugi raz tego samego w moim poście (i nie tylko) masz spostrzeżenia jako użytkownika 1D przez pewien czas. Generalnie są cechy tego aparau w których wymiata są takie gdzie nie jest za różowo - głównie wyświetlacz i do pewnego stopnia wyższe iso. Zresztą poczytaj sam.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przypominam, że w sporcie jest mało światła (tak ogólnie rzecz biorąc ).
    na meczach (fakt, mam światło f4) rzadko schodzę poniżej 1600 iso.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trucker Zobacz posta
    nosze sie z zamiarem zainwestowac w 85 f1.2 II L USM ( i tutaj tez b. prosze o sugestie - na jakie szklo ewentualnie zwrocic jeszcze uwage, chodzi mi o max jasny obiektyw i max szybki AF, ogniskowa < 200mm).
    No 85 f1.2 II L USM to jest wyjątkowy obiektyw, ale do sportu nie nadaje się. AF ślamazarny. Generalnie przyjmuje się, że do sportu 85 1.8 (jeden z najszybszych AF, niezłe światło, kontrast i ostrość najwyższej klasy, choć nie tak wyjątkowe, jak 1.2)

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Ślamazarny AF? od kiedy USM na f/1.8 jest zdecydowanie szybszy od USM na f/1.2?
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    Wiem,intencją dla MkII były min sporty halowe. Ale generalna opinia ludzi robiacych indoor sports jest raczej na korzyść 1.8, typu:....if you need a lens for fast sports, the 85 f/1.8 would generally be a better choice because of much faster AF....

np.:
    http://photography-on-the.net/forum/...ghlight=85+1.2
    http://photography-on-the.net/forum/...ghlight=85+1.2

Sam chciałem kupić 1.2, ale mi przeszło i zbieram się na 135 L.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Od "tedy" kiedy jedno szklo wazy 400 gram a drugie ponad 1000.
    Reszta to juz czysta fizyka i takie tam...
    ...

Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Od "tedy" kiedy jedno szklo wazy 400 gram a drugie ponad 1000.
    Reszta to juz czysta fizyka i takie tam...
    AF kręci jedną soczewką, nie wszystimi...
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

AF kręci jedną soczewką, nie wszystimi...
    ... albo ich grupą Ale to w sumie mało ważne. Jest tak jak napisał slawi_3000.

Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    ... albo ich grupą Ale to w sumie mało ważne. Jest tak jak napisał slawi_3000.
    Ale może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów