Witam,

Minelo kilka lat zabawy z fotografia cyfrowa zanim wykrystalizowaly sie moje preferencje - co naprawde lubie fotografowac?
Wyszlo na to ze jest to fotografia sportowa - a konkretnie gry zespolowe, gimnastyka i sporty walki. Mysle ze zadecydowala o tym moja kilkunastoletnia "kareira" sportowa oraz wyksztalcenie w tym kierunku. Ktos zapyta;a co ma piernik do wiatraka?... ano ma. Jezeli znasz doskonale dana dyscypline sportowa to wiesz gdzie szukac akcji, potrafisz przewidywac i wyprzedzic akcje, wiesz gdzie szukac kadru - po prostu czujesz blusa ,a to juz polowa sukcesu. Druga polowa to umiejetnosci i sprzet. Wlasnie na temat tego ostatniego chcialem sie Was poradzic. Majac do wyboru 1D za ~ $1000(uzywany) i 1D MKII N(nowy) za $3500 co byscie wybrali. Oczywiscie wiadomo ze bariera jest stan konta ( a raczej akceptacja glownej ksiegowej ). Teoretycznie znam mniej wiecej" zady" i "walety" obu jedynek - dlatego interesuje mnie zdanie kogos kto w praktyce uzywa tego sprzetu ( glownie 1D). Dla dopelnienia dodam, ze jezeli chodzi o szkla to mam 70-200 f2.8 IS L i nosze sie z zamiarem zainwestowac w 85 f1.2 II L USM ( i tutaj tez b. prosze o sugestie - na jakie szklo ewentualnie zwrocic jeszcze uwage, chodzi mi o max jasny obiektyw i max szybki AF, ogniskowa < 200mm).
Z gory dziekuje za konstruktywne rady i sugestie.
Ze sportowym pozdrowieniem!