Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: zoom tele

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie zoom tele

Witam,
    jestem na etapie podejmowania ostatecznej decyzji co do zakupu zooma tele i w zasadzie zdecydowałem sie na Sigmę 70-200/2.8 EX HSM.

Jednak szukając w necie informacji na temat tego zakresu spotkałem się z opiniami, że Canon 70-200/4L ma doskonałą jakość obrazu, często ocenianą powyżej Canona 70-200/2.8L .

I tu powstał mały (a razie :wink: ) dylemat. Czy lepiej kupić nieco tańszego Canona z szybszym AF i lepszą jakością optyczną (excellent na photozone), ale ciemnego (f4) i bez pierścienia do statywu w cenie, czy nieco gorszą optycznie Sigmę (very good na photo zone) ze średnio szybkim AF i droższą, ale z pierścieniem, no i przede wszystkim jasną - f2.8

Nie wiem, czy ze względu na GO i tak nie będę częściej przymykał Sigmy, no i czy nie lepiej w takim razie podbijać ISO zamiast ładować się w f2.8

Planuję głównie zdjęcia w zamkniętych pomieszczeniach (koncerty, wstawy, itp)
    Dzięki za komentarze i sugestie

P.S> 70-200L IS nie wchodzi w grę, i tak żona mnie szantażuje kupnem nowej torebki ... :wink:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar dzi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na tym forum napisano już kilka MB na ten temat porównując te szkła, poszukaj troche...
    jednak do zamkniętych pomieszczeń przyda ci się jaśniejsze szkło

Miasto
    Kraków

Domyślnie

dzi,
    sam pisałem te megabajty... :P
    tak się składa, że nie widziałem porównania akurat Sigmy do Canona 70-200/4L

mam nadzieję, że są jednak chętni do dyskusji

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    dzi,
    Wiesz po co są dobre rady? Żeby się utwierdzić w słuszności podjętej dawno temu decyzji

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Hmm, sam mam podobny problem. Tylko ze ja biore pod uwage dodatkowo jeszcze jeden:

- Canon EF 70-200mm f/4L (~$580) - najtanszy, bardzo chwalony, lekki i maly, tylko f4 i tylko 200mm, bialy

- Sigma APO 70-200mm f2.8 EX (~$800) - wiekszy i ciezszy, znacznie drozszy, ale jasniejszy, ma obrecz do statywu, niestety wieksze filtry

- Sigma APO 100-300mm f4 EX (~$900) - co prawda jeszcze drozszy ale za dodatkowe $100 dostaje sie kolejne 100mm, jasnosc jak Canon i tez bardzo chwalony, no i jeszcze wiekszy i ciezszy (kto to bedzie za mnie nosil?)

"Obmacalem" w sklepie Sigme 70-200 i Canona i musze powiedziec ze Sigma robi lepsze wrazenie "w dotyku" mimo ze Canon to eLka. Jakosc wykonania Sigmy jest bardzo wysoka. Nie mialem niestety okazji na test optyki (podejrzewam ze oba sa super) ale gdybym mial wybierac miedzy tymi dwoma to Sigma (chyba ze masa i wymiary sa decydujace). Kusi mnie jednak ta Sigma 100-300...

Sam juz nie wiem ktory bedzie lepszy...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    dzi,
    Wiesz po co są dobre rady? Żeby się utwierdzić w słuszności podjętej dawno temu decyzji
    Jurek, 100% zgoda
    choć, kurczę wiesz jak to jest, nigdy nie wiadomo :wink:

[ Dodano: 09-12-2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    - Canon EF 70-200mm f/4L (~$580) - najtanszy, bardzo chwalony, lekki i maly, tylko f4 i tylko 200mm, bialy
    no wiesz, biały Ci się nie podoba biały za takie pieniądze to dobra inwestyjca na niedzielny spacer po mieście

"Obmacalem" w sklepie Sigme 70-200
    ja też - świetnie wypadła, choć trochę "polowała" ale nie wiem jak się zachowuje Canon

Kusi mnie jednak ta Sigma 100-300...
    baa... cholera mnie też kusi, ale żona... :wink: poza tym znów włazimy w F4

BTW też będę kupował w USA, więc sporo taniej

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

BTW też będę kupował w USA, więc sporo taniej
    Jeśli potrzebujesz szkła na koncerty to musi być ostre na pełnej dziurze, wiec jeśli kupujesz w USA to rozważ jeszcze 3 warianty:
    1. Canon 80-200L + monopod - bije ostrością na głowę wszystko co wymieniłeś (przy 2.8 )
    2. Canon 70-200IS - nie potrzebujesz monopodu, ale ciężki, biały i zajedrogi
    3. Canon 200L (może trafić używany za 500$) + 85/1.8 + monopod - jakościowo nie do pobicia. W przyszłości dokupisz 135L

Ja wybrałem opcje nr 3.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    3. Canon 200L (może trafić używany za 500$) + 85/1.8 + monopod - jakościowo nie do pobicia. W przyszłości dokupisz 135L

Ja wybrałem opcje nr 3.

Arkan
    tzn juz masz? bo po stopce nie widać...

fajny zestaw, tylko
    1) droższy (nawet dokładnie nie wiem ile, ale kupię tylko nowy sprzęt, nie mogę ryzykować kupna grata za pomocą znajomych)
    2) KUPA sprzętu
    3) to ma być focenie akcji, więc monopod mi na nic , IS również (nie wspomnę a kasce) tak naprawdę poszukuje szybkiego i pewnego AF w słabym świetle. Czyli niby Canon, ale F4 mnie przeraża

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

...Czyli niby Canon, ale F4 mnie przeraża
    Skąd wziąłeś F4? Ten EF 200 jest 2.8

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tzn juz masz? bo po stopce nie widać...
    85/1.8 mam, 200/2.8 właśnie do mnie leci , na 135L zbieram kaske.
    1) droższy (nawet dokładnie nie wiem ile, ale kupię tylko nowy sprzęt, nie mogę ryzykować kupna grata za pomocą znajomych)
    nowy 200/2.8 650$ + 85/1,8 320$
    2) KUPA sprzętu
    wagowo mniej od Sigmy 70-200
    3) to ma być focenie akcji, więc monopod mi na nic , IS również
    w obu przypadkach sie mylisz - IS jest właśnie do low light akcji, a i monopod przy odrobinie wprawy da się opanować. Czasy docelowe to 1/100 a nie 1/20.

Masz jasny standart więc 85/1.8 możesz odpuścić i od razu zbierać na 135L. Ze światłem f.4 to na koncercie nie powalczysz, a Sigma jest mydlana na pełnej dziurze, co w połączeniu z ISO 800-1600 (nawet w 20D) da Ci raczej średnie rezultaty.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów