Co do momentu sie zgodze ale mi sie rozchodzi o jakosc zdjecia. Nie problem zrobic zdjecie szybko.Zamieszczone przez Vitez
Co do momentu sie zgodze ale mi sie rozchodzi o jakosc zdjecia. Nie problem zrobic zdjecie szybko.Zamieszczone przez Vitez
Ze stalka jest problem zrobic zdjecie szybko i jednoczesnie ujac na nim to co sie chce i o to mi chodzilo w tym przykladzie.Zamieszczone przez tpop
No, szczególnie taką Tokiną 17/3.5Ze stalka jest problem zrobic zdjecie szybko i jednoczesnie ujac na nim to co sie chce. A tak na poważnie, z tego co pamiętam, to Twoim pierwszym aparatem była G5 (czyli wbudowany zoom), czyli tak naprawdę to zaczynałeś się uczyć foto na zoomie. Ja się uczyłem na m42, a tam są praktycznie tylko stałki. Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia i opanowania techniki - inaczej myśli się zoomem, a inaczej stalką. Myślę, że fotografowanie optyką stałoogniskową wymaga lepszego przygotowania się do tematu, przemyślenia koncepcji, zapoznania się z terenem itd. Nie jest to typowo zoomo-cyfrowe "fire&forget". Jeśli chodzi natomiast o reporterkę, to ulubionym zestawem wielu wybitnych fotografów zajmujących się reportażem jest dalmierzowa Leica + 35/1.4 (rzadziej jakaś 50-tka).
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9
SPudlowales cholernie i blednieZamieszczone przez Arkan
.
Moim pierwszym aparatem byl Canon A100. STALOOGNISKOWY :P
Czyli bledne zalozenie ze uczylem sie focic na zoomie i stad przyzwyczajenia.
Po paru miesiacach focenia stala ogniskowa w wielu sytuacjach jednak przekonalem sie ze ciezko jest uchwycic cos co sie chce tylko za pomoca zooma noznego. Nie bede sie powtarzal - opisalem wszystkie swoje potrzeby za i przeciw i dlaczego wlasnie zoom na poprzedniej stronie, tylko chcialem wyjasnic ze wcale nie mam przyzwyczajen zoomowych :P .
A tak poza tym to po A100 mialem G3 a nie G5 gwoli scislosci.
Ktos jeszcze bedzie na sile mnie przekonywal ze stalki sa lepsze i to tylko kwestia przyzwyczajenia czy wreszcie okazecie tolerancje dla odmiennego zdania i doboru szkiel do zastosowan i sie ode mnie odczepicie? Ja wiem ze stalki daja lepsza jakosc, wiem ze da sie wiele "noznym zoomem" zrobic, wiem ze da sie do stalek przyzwyczaic ale wiem tez ze ja DO SWOICH POTRZEB wole zooma mimo wszystkich zalet stalek. Tak trudno to zaakceptowac? Znowu na sile musicie probowac do swojego zdania i uwielbienia do stalek kogos przekonywac? I to znowu do ciebie Arkan mam zarzut ze jestes nietolerancyjny wobec cudzego zdania i nie ptorafisz przemilczec tylko na sile przekonujesz - odpusc sobie. Ja znam wady, zalety, bla bla bla a i tak wiem ze wole zooma - na tyle nabralem doswiadczenia ze wiem ze w swoich sytuacjach zdjeciowych zoom jest co najmniej wygodniejszy i szybszy a bardzo czesto wrecz niezbedny - i jak ci to udowodnilem nie wynika to wcale z "przyzwyczajenia" - wiec daruj, ale powinienes skonczyc przekonywanie innych na sile do swoich racji - nabierz troche tolerancji![]()
ho ho, Panowie, toż to niegodne naszego Forum :wink:
Prosze nie robić żadnych osobistych wycieczek, tylko fakty 8)
Czy jest ktoś, kto może mi pokazać przewagę optyczną długich stałek na przykładzie ?
Gaworzymy teoretycznie, bajamy o przyzwyczajeniach, a ja dalej nie widzę (dosłownie :wink: ) różnicy
1. Vitez, nie wiem skąd w Tobie tyle frustracji i agresji. Koledzy z forum na priva już dawno mi radzili żeby z Tobą nie wdawać się w dyskusje bo to "strata czasu, koleś jest niereformowalny" (to jest cytat z priva) - zaczynam się powoli przychylać do tej opinii.
2. Co do przekonywania, to staram się przekonać Kubaman'a, a nie Ciebie. Zauważ tylko jak miło i pogodnie przebiegała ta dyskusja zanim się nie pojawiłeś.
3. Oszczędź mi publicznych rad na temat moich stosunków z moją żoną, mojej tolerancji, lub jej braku i innych moich cech charakteru - zarówno tych posiadanych, jak i domniemanych przez Ciebie. Skończ po prostu wycieczki osobiste pod moim adresem, tak będzie naprawdę najlepiej.
4. Przez Twoje natarczywe i agresywne komentarze/odpowiedzi wiele wartościowych osób ograniczyło swój kontakt z tym forum, a szkoda, bo może byś się czegoś ciekawego od nich dowiedział - a nawet jeśli nie Ty, to może reszta uczestników forum.
5. Bardzo lubię to forum, ale nie ma w nim takiego miejsca, takiej dyskusji, gdzie nie byłoby Twoich teorii i opinii - co 15-sty post jest Twój. Naprawdę uważasz, że masz tyle wartościowego do przekazania?
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9
hej, a gdzie zdjęcia :wink:
Nie mam zachowanego z długiej stałki, mam z 85mm np tu http://arkan.net.pl/photo/jasio02.jpg (f2.8 bez USM, robione z ręki 300D + 1,8/85)
135L wygląda lepiej, a 200L będzie porównywalny - oczywiście mówimy o jakości optycznej.
Pentax K-5 II, Leica M9
OK, poniżej masz zdjęcie robione stalką EF 200/2.8L. EXIF Ci potwierdzi, że przysłona wynosiła 2.8, a ostrość na skrajach jest IMHO OK.Zamieszczone przez Kubaman
.... i to jest to, co tygrysy lubią najbardziejostrość na skrajach jest IMHO OK.![]()
Pentax K-5 II, Leica M9