Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: CD, mp3 brzmienie i takie tam ;)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ależ ja się nie śmieję! Ale ja chcę wiedzieć dlaczego, albo chociaż dlaczego moje "elektryczne" wykształcenie mówi mi, że coś tu nie gra. Swego czasu słuchałem trochę muzyki na sprzęcie tzw. "audiofilskim" (rząd wielkości kilku kPLN, przez jakieś kilka miesięcy) i faktycznie różnica jest - może nie da się wprost powiedzieć, że jest lepiej, czy gorzej, bardziej po prostu jakoś tak "inaczej"... i w sumie nawet po powrocie na "normalny" sprzęt grający jakoś tak coś nie pasowało. Ale to bardziej kwestia charakterystyki przenoszenia, wzmacniacza kolumn itp. Ba, zgadzam się, że kabel zasilający może rzeczywiście robić różnicę "analogowemu" kawałkowi sprzętu. Podobnie kable głośnikowe za 100PLN/m vs. te za 10. Natomiast ja się pytam ciągle o te nieszczęsne bity na CD. To przecież nie jest jakaś fizyka kwantowa - zwykły zapis binarny z korekcją błędów, algorytm odczytu można naskorbać na dwóch stronach, to się musi dać wytłumaczyć prosto. Więc, do cholery, jak???

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

. To przecież nie jest jakaś fizyka kwantowa - zwykły zapis binarny z korekcją błędów, algorytm odczytu można naskorbać na dwóch stronach, to się musi dać wytłumaczyć prosto. Więc, do cholery, jak???
    Nie czytalem topica ale mniemam ,ze chodzi Ci o problem jak moze roznic sygnal jakoscia jesli przesylany jest cyfrowo. Spotkalem sie kiedys z artykulem ktory wyjasnial rzeczowo skad sie biora roznice w kopi tej samej plyty skoro kopiuje sie ja cyfrowo. Cala zabawa rozbija sie o to ,ze przy roznych procesach, m.in. kopiowania informacje sie gubia, a algorytm korugujacy bledy uzupelnia brakujace miejsca zerowym bitem. Stadte roznice slyszalnosci.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Cala zabawa rozbija sie o to ,ze przy roznych procesach, m.in. kopiowania informacje sie gubia, a algorytm korugujacy bledy uzupelnia brakujace miejsca zerowym bitem.
    O, i to jest jakiś konkret. Co prawda wydawało mi się, że korekcja C1 jest "bezstratna", w sensie, że dopóki się da, to uzupełnia 100%, a jak się nie da to idzie kompletnie w krzaki - no ale doczytam :-)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wiesz z ta korekcja uzupelniajaca jest tak ze jak sa "srednie" dziury to tylko slychac rwanie muzyki (poziom zerowy dzwieku), sa to czasy rzedy paru msekund ale slychac to. Gdy sa duze dziury to slychac charaterystyczne metaliczne artefakty. Gdy to sa malusienkie dziury to mozna uslyszec ,ze dzwiek brzmi troszke inaczej bo przejscia pomiedzy poszczegolnymi beatami sa szarpane. Z tego co pamietam to jesli wypada Ci jeden beat to podobnie jak przy zmniejszaniu obrazu algorytm usrednia Ci biorac pod uwage sasiednie.Lecz jest jakas granica przy ktorej to usrednianie slychac (albo wstawianie zerowego bitu, nie pamietam juz dokladnie). A propo kopiowania muzyki to najlepiej nie robic tego szybciej niz x8:wink: to taka powszczechnie znana rzecz.Zreszta nie ma sie co szczypac po cyckach bo przy takiej ilosci informacji informacji gubienie bitow jest nie uniknione;-) zreszta nie ma to jak analogi, mnie krew zalewa jak mam sluchac CD dlatego w domu stoja gramofony i stosy plyt ;-)
    Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 14-10-2006 o 00:36
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Natomiast ja się pytam ciągle o te nieszczęsne bity na CD. To przecież nie jest jakaś fizyka kwantowa - zwykły zapis binarny z korekcją błędów, algorytm odczytu można naskorbać na dwóch stronach, to się musi dać wytłumaczyć prosto. Więc, do cholery, jak???
    A może rzecz polega właśnie na tych algorytmach korekcji błędów - producenci sprzętu grającego wiedzą, że "z tego się nie strzela" za to priorytetem jest brak trzasków, przerw itp. Więc może te algorytmy nie tyle doprowadzają do odtworzenia każdego brakującego bitu (co może spowodować niemożność odtworzenia płyty w ogóle) co raczej do utrzymania płynnego odtwarzania kosztem przybliżonej interpolacji. Być może to jest tak, jak z klepaniem karoserii samochodu u blacharza - nie chodzi o to, żeby każdą cząsteczkę zgietej blachy doprowadzić na swoje miejsce, tylko o to, żeby było w miarę gładko, z zastosowaniem mniejszej lub większej ilości kitu. No i ilość tego kitu wpływa na jakość
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Miasto
    Zürich

Domyślnie

No więc doczytałem W szczególności:
    Error concealment includes interpolation (may be low or high order, zero order simply holds the last good value) and muting.
    czyli rzeczywiście, może się zdarzyć korekcja "stratna". Wygląda na to, że takie drobne zmiany mogą być czymś pośrednim między "bezstratną" korekcją C1 (są na to normy, do iluś tam bitów na jednostkę długości może być evil), a kompletnym trzaskiem i hiphopowymi pętelkami

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Dobrze zrobione MP3 jest dla ucha ludzkiego nie do odróżnienia pod względem jakości.
    Czyżbyś, słyszał całe pasmo dźwięku jak nietoperz ?
    Nie wiem, czy nietoperz słyszy całe pasmo (tzn. wiem, że nie, chociaż to jego podstawowy zmysł). Wiem natomiast, że potocznie uważa się, że ultradźwięki które wydaje są dla człowieka niesłyszalne. No i jak zwykle potoczne opinie nadają się do chrzanu tarcia, bo ja nietoperza słyszę bez problemu (tak się składa, że ponad 30 lat mieszkałem za miastem i gacki sobie robiły polowania na ćmy za domem.) Daję sobie łapę uciąć, że większość ludzi je usłyszy, jeżeli będą wiedzieć CZEGO mają słuchać.
    Jeżeli mptrójki obcinają te nietoperze piski (a obcinają) - to nadają się powieszenia na ścianie w ramkach a nie do rejestrowania muzyki.

J

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeżeli mptrójki obcinają te nietoperze piski (a obcinają) - to nadają się powieszenia na ścianie w ramkach a nie do rejestrowania muzyki.
    Nie tylko gorne partie ale rowniez najnizsze czestotliwosci. Nietoperze piski ktore slychac to po prostu zwykle popiskiwania, a nie te od echolokacji. Tak mi sie wydaje, bo praktycznie wiekszosc ludzi nie slyszy juz powyzej 18kHz

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W temacie przegrywania audioCD - kiedyś przy jakiejś okazji zrobiłem test taki, że dwa pliki .wav zgrane tym samym programem, z tej samej płyty i na tym samym cdromie różniły się od siebie binarnie i to na oko dość znacząco. Rozmiar miały chyba identyczny, ale nie pamiętam dokładnie.

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    zdecydowana większość muzyki na CD to źle nagrana i złożona papka której czasami zwyczajnie nie da się słuchać. A mając sensownie złożony nawet niedrogi system audio, dobrze nagraną muzykę i to wszystko dobrze ustawione w pokoju możemy oddać się przyjemności delektowania dzwiękiem czego Wam i sobie gorąco życzę.
    chociazby niedrogi NAD i do tego podstawkowe kolumny Acoustic Energy Evo One całość około 5000 zł z podstawkami i różnice można usłyszeć. A zdarzy się nawet w Polsce dobrze wydana płyta np Plagiaty Janerki.
    Gigantyczną różnicę nawet w osłucha słychać między tymi samymi albumami wydawanymi w Stanach a w Europie, z takich na szybko które pamietam Sinead O'Connor, Lenny Kravitz, Led zepplin .....

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów