Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Dym z palnika 550EX, czy to norma?

Domyślnie Dym z palnika 550EX, czy to norma?

Witam

Czy to normalne? Testuje juz 2-ga uzywana lampe 550EX i przy max mocy i minimalnym zoomie palnika - palnik najblizej szybki wydobywa sie z pod niej smuzka dymu...

Prosze uzytkownikow 550ex o test jak to jest u nich przy podanych ustawieniach, bo juz zglupialem.

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ja tam się nie znam, ale wydaje mi się, że nie jest zjawisnkiem naturalnym ani pożądanym dym pojawiający się w urzadzeniach technicznych nie wyposażonych w komin/rure wydechową :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

nawet doszedlem do podobnych wnioskow ale niech dla pewnosci ktos lub kilku ktosiow sprawdzi na swoich 550ex-ach.

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

U mnie tego nie ma. Ale kiedyś do systemu Minolty miałem Met'za 40MZ2 i tak właśnie taki dymek wychodził. W centralnej części pojawiło się takie coraz większe zmatowienie. Dymek na początku mały, potem coraz większy a na końcu największy - aż przepaliło ten plastikowy dyfuzor na wylot. Wtedy naprawa w serwisie kosztowała 100 PLN. Tak swoją drogą to pod sam koniec pracy z tą lampą (zanim się nie przepaliła) to był obciach - lampa na pełnej mocy puszała takie dymy jakby cygaro paliła...

Domyślnie

przyjrzalem sie i rzeczywiscie sa takie kropeczki na tej plastikowej "szybce", czyli kolejna lampa do zwrotu

Tak wiec juz mi przeszla 550-ka bo widac ze to czesta wada, trzeba pojsc w strone sigmy...

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na ile może to być winą kurzu, który przeniknął do środka i osadził się na szybce palnika? Bo nie chce mi się wierzyć, żeby sama szybka się tak fajczyła. Na mam 430-kę, na razie nie puszcza dymów i mam nadzieję, że nie będzie ;-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Domyślnie

kurz to nie jest, czuc to paznokciem... a pojawia sie to w polokraglych zaglebieniach od zewnetrznej strony szybki. I jak sie przyjrzalem to ten dym z nich wlasnie unosi sie taka smuga.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To kwestia syfu. Wszystko co blisko palnika nie jest odbijajace albo przepuszczajace pochlania energie generujac cieplo. Czyli w skrocie kazdy syf powoduje dym. Zarowno kurz jak i wymemlana paluchami szybka.

A jak juz przytopi to trudno powiedziec czy to byl kurz czy cos innego.
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    To kwestia syfu. Wszystko co blisko palnika nie jest odbijajace albo przepuszczajace pochlania energie generujac cieplo. Czyli w skrocie kazdy syf powoduje dym. Zarowno kurz jak i wymemlana paluchami szybka.

A jak juz przytopi to trudno powiedziec czy to byl kurz czy cos innego.
    A po przytopieniu ten pastik bedzie sie dalej nadtapial? czy to kazdorazowo sobie spala jakis kurz i jest jak bylo?

EDIT

jednak smierdzi plastikiem przy dymku...
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 12-10-2006 o 16:13

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Bedzie sie topil. Wystarczy raz go przykopcic i metnieje. To powoduje dalsza destrukcje dzieki wydzielajacemu sie w tym miejscu cieplu przy kazdym blysku.
    ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów