Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Pytanie o nastawy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Pytanie o nastawy

Witam kupiłem nie dawno Canona A530. No i mam takie pytanie. O co biega z korygowaniem jasności obrazu po jej wywwołąniu za pomocą guzika oznaczonego jak plus minus lub też śmietnik. Mianowocie nie widzę żadnych różnic po tym korygowaniu. Natomiast po korygowaniu siły błysku lampy, widać wyraźną różnice. Wiec co ma robić to ustawienie jak nie widać różnicy??

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mobo Zobacz posta
    O co biega z korygowaniem jasności obrazu po jej wywwołąniu za pomocą guzika oznaczonego jak plus minus lub też śmietnik. Mianowocie nie widzę żadnych różnic po tym korygowaniu
    A to dosyć ciekawe, że po użyciu przycisku "śmietnik" (popularnie nazywanego "koszem") masz jeszcze co korygować...

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

henry_k
    Guest

Domyślnie

Pod tym guzikiem prawdopodobnie masz przypisane dwie funkcje. W trybie fotografowania korygujesz ekspozycję a w trybie przeglądania zdjęć kosz czyli usuwanie zdjęcia :-)

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Na stawy najlepsza jest wędka z dobrze dobranym gruntem.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

No to wypiali kolesia

@autor, poczytałeś dokładnie instrukcję? Jak nie, to odrazu ze dwa razy poczytaj. IMHO warto.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

...mam takie pytanie. O co biega z korygowaniem jasności obrazu po jej wywwołąniu za pomocą guzika oznaczonego jak plus minus lub też śmietnik. Mianowocie nie widzę żadnych różnic po tym korygowaniu. Natomiast po korygowaniu siły błysku lampy, widać wyraźną różnice. Wiec co ma robić to ustawienie jak nie widać różnicy??
    Przycisk oznaczony +/- służy do korekcji światła ciągłego. Nie widzisz różnicy, bo zapewne używasz go w pomieszczeniu, gdzie i tak głównym zródłem światła jest lampa. Jego działanie najlepiej zauważysz robiąc zdjęcia na zewnątrz nie używając lampy błyskowej.
    Czyli w uproszczeniu: robiąć zdjęcia we wnetrzach jasność obrazu korygujesz siłą błysku lampy, natomiast na zewnątrz bez błysku korygujesz właśnie tym przyciskiem +/-
    Może po pewnym czasie nauczysz się korygować siłę błysku względem swiatła zastanego, ale to inny temat i nie chcę Ci na razie mieszać :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

O i kolega Gwozdzt widać że wie o co biega a nie jak niektórzy głópio mądrzy żeby tylko coś bąknąć czy ma to sens czy nie. Dzięki za odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

O i kolega Gwozdzt widać że wie o co biega a nie jak niektórzy głópio mądrzy żeby tylko coś bąknąć czy ma to sens czy nie. Dzięki za odpowiedź.
    nie przejmuj sie, zastanawiam sie tylko co "fachowcy" robią w kategorii "dla początkujących"?

Coś już napisał Awatar ciri
    Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

chyba po to zeby nam doradzać, zreszta jak cała reszta jeżeli tylko swoja wiedza może komuś pomoc. pozd.
    20D+50 1.8+tamronik 17-50 2.8+ 380EX+ różne dodatki....M42
    www.fotomargarita.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiesz ja tam się wielkim fachowcem nie czuję. Jeżeli jednak mogę pomóc to chętnie. Problem tylko polega na tym, że tak sformułowałeś pytanie, że nijak nie mogłem rozgryźć o co Ci chodzi . I może innym o to szło?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów