I jak tam wyniki mxw??
I jak tam wyniki mxw??
he, he, wyciągam stary wątek
wyniki były zbliżone do tych podanych przez Viteza i innych, nie było więc co komentować...
....aż do teraz - bo pojawiły sie karty PQI x300 - i właśnie taką dostałem teraz do testów :-D
przetestowałem konkretnie kartę PQI CF 4GB x300 i wyniki postaram się tu za jakąś chwilę przedstawić, żeby już nie zakładać nowego wątku.
pozdro.,
m.
Allegro:
4gb pqi x100 - 120zl
4gb Sandisk e3(orginal) - 160zl
Wybor chyba jest jasny i oczywisty...![]()
Witam ponownie!
tym razem przedstawiam test karty pamięci PQI CF 4GB x300.
wrażenia ogólne
karta sama w sobie sprawia bardzo porządne wrażenie, w sumie czego tu się spodziewać - porządna, jak każda dobra karta CF. jedyne co zwraca uwagę to waga - karta jest dość lekka, przynajmniej w porównaniu z metalowymi Pretec'ami. niemniej jednak najporządniejsze wrażenie sprawia napis na opakowaniu: "gwarancja na 99 lat od daty wydania". he, he, rozumiem, że i opakowanie i fakturę/rachunek należy zachować.
karta PQI x300, zgodnie z informacjami na stronie producenta, powinna być dostępna w rozmiarach od 1 GB do 16 GB, choć u nas widziałem na razie tylko wersję 4 GB.
po włożeniu karty do czytnika ukazuje nam się znane już zgłoszenie systemu Windows Vista:
[OT]swoją drogą makabra, Vista - niezależnie co odpowiemy - i tak umieszcza na karcie od razu jakieś swoje pliki tymczasowe - na szczęście są małe i aparat na nie nie reaguje, ale kiedyś może to być problemem. mam pendrive, który po podpięciu do XP z solidnym antyvirusem zawsze jest zgłaszany jako zawirusowany - właśnie po wykryciu tych pliczków Visty.[/OT]
karty 4GB, także PQI 4GB x300, są fabrycznie formatowane jako FAT32 i aparat także sformatuje je jako FAT32:
dla porównania karty do 2GB włącznie są formatowane jako zwykły FAT (FAT16) i aparat także sformatuje je jako FAT - różnice co prawda są minimalne, ale są.
FAT (16) w porównaniu do FAT32 zmniejsza minimalnie pojemność karty (zajęte 160kB/2GB w stosunku do 40kB/4GB), a także - co sam przetestowałem - spowalnia kartę. karta 2GB sformatowana w komputerze na siłę na FAT32 będzie działała w aparacie i będzie o kilka procent szybsza. tak przynajmniej mi wyszło. niemniej jednak ponowne jej formatowanie (w aparacie lub domyślne na komputerze) przywraca na niej 'zwykły' FAT.
prędkości 'czytnikowe'
swoje możliwości karta PQI x300 pokazuje od razu przy teście kopiowania plików na kartę lub jeszcze lepiej - przy próbie ich odczytywania:
26,8 MB/s to wynik bardzo przyzwoity. został osiągnięty za pomocą czytnika CF ExpressCard włożonego do slotu ExpressCard w laptopie (więcej o czytnikach w laptopie). system operacyjny to Windows Vista Home Premium. teoretyczny maksymalny odczyt takiego czytnika to 33 MB/s, tak więc można założyć, że osiągnięte prawie 27 MB/s odczytu jest spowodowane bardziej ograniczeniem czytnika i komputera, niż samej karty, dla której producent obiecuje odczyt z prędkością do 45 MB/s (zapis do 22.5 MB/s).
przy ściąganiu zdjęć prędkość nieco spada do 16.5 MB/s, ale należy pamiętać, że wykorzystywany Fotoloader (czytaj więcej) nie tylko odczytuje pliki, ale także w locie zmienia ich numerację na 5-cio cyfrową, usuwa je z karty, może robić kopię bezpieczeństwa:
testy porównawcze
do testu stanęły 4 karty z - nazwijmy to - środka stawki:
- 2 karty Pretec (1GB x80 i 2GB x133)
- 2 karty PQI (2GB x120 i 4GB x300)
poza standardowym testem czytnikowym (zapis i odczyt) sprawdzono to, co dla fotografujących jest najważniejsze: prędkość zapisu zdjęć w aparacie przy fotografowaniu seriami oraz prędkość ich zrzucania na komputer. obie te wielkości mogą być w określonych sytuacjach krytycznie ważne.
testując zapis zdjęć w aparacie przyjęto następujące założenia:
- format RAW (aparat EOS 350D, RAW ~6-8 MB)
- tryb M, czas 1/200, przysłona max. otwarta
- AF off
- podgląd wyłączony
jako pomiar prędkości przyjęto zapis serii 20 plików RAW (140 MB) i mierzono czas od chwili wduszenia spustu (spust puszczamy po 20 zdjęciach) aż do momentu zgaszenia migającej kontrolki zapisu na kartę w aparacie. dzieląc 140 MB przez uzyskany czas otrzymywaliśmy prędkość zapisu MB/s. wszystkie pomiary powtórzono kilka razy i wyliczono średnią (rany, jak ta migawka to wytrzymała).
następnie mierząc prędkość zgrywania zdjęć z kart nagrano na każdej z nich identyczną paczkę 110 plików RAW (782 MB) podzielonych na podkatalogi (tak jakby wyszły właśnie z aparatu) i zanotowano czas i prędkość odczytu za pomocą Fotoloadera.
różnice były widoczne już na pierwszy rzut oka:
i nie są to jakieś minimalne wielkości, po prostu wolniejsza karta może być 'zrzucana' dwa razy dłużej:
i należy pamiętać, że w teście korzystaliśmy z naprawdę szybkiego czytnika. mając wolniejszy czytnik, np. PCMCIA 1 MB/s, odczytywalibyśmy te same 110 RAWów przez 13 minut (zamiast 47 sekund).
ostatecznie przy każdym teście wyznaczono przeliczniki (x80, x120, x133 itd.) dla każdej z kart stosując zawsze kartę teoretycznie najwolniejszą (Pretec 1GB x80) za wzorzec (tzn. jej wynik był uznawany jako 'x80' i odpowiednio przeliczano wyniki dla pozostałych kart).
wyniki testów
1) czytnikowy test odczytu plików
wyniki zgodne z przewidywaniami i uzasadniające użycie przez producentów odpowiednich 'iksów', karty uzyskały odpowiednio:
- PQI CF 4GB x300 (26,8 MB/s) x219,
- Pretec CF 2GB Cheetach x133 (15,8 MB/s) x129,
- PQI CF 2GB x120 (14,5 MB/s) x118,
- Pretec CF 1GB Cheetach x80 (9,8 MB/s) x80.
i wydaje się, że karta PQI x300 faktycznie mogłaby dojść do tych 45 MB/s odczytu (co dałoby jej mnożnik x367), gdyby tylko czytnik na to pozwolił. tylko jaki czytnik na to pozwoli? może SATA? albo firewire?
graficzne zestawienie wyników na wykresie poniżej:
2) czytnikowy test zapisu plików
oczywiście wyniki gorsze, zawsze zapis jest wolniejszy, ale co ciekawe dla niektórych kart zapis jest duuużo wolniejszy, niż odczyt. na wykresie widać wyraźnie - całkowicie poległa tu karta PQI x120:
3) fotograficzny test zapisu plików RAW w aparacie
wynik zbliżony do testu zapisu na komputerze (2), jednak widać, że dystans pomiędzy kartą PQI x300 a pozostałymi zmniejszył się, a to oznacza, że po prostu aparat nie potrafił już wykorzystać jej prędkości. test przeprowadzono na aparacie EOS 350D, który nie jest dziś najnowszą konstrukcją. zapewne dopiero nowsze aparaty (5D, 30D, 40D etc.) wykorzystają moc drzemiącą w tej karcie.
jednocześnie znów potwierdził się przypadek sygnalizowany wcześniej - kiepski zapis karty PQI x120 - uzyskała ona odpowiednik mnożnika x50 (!). niemniej jednak - jeżeli dla inżynierów PQI coś było problemem w zapisie na kartach x100 i x120, to w kartach x300 udało im się ten problem z powodzeniem rozwiązać:
4) fotograficzny test ściągania plików do komputera
wyniki zbliżone do testu odczytu plików przez system operacyjny (1), choć znów dystans karty PQI x300 do pozostałych zmniejszył się, zapewne za sprawą Fotoloadera i jego przetwarzania:
podsumowanie testów
na wykresie poniżej zebrano wyniki dwóch najważniejszych testów fotograficznych: prędkość zapisu w aparacie (RAW, kolorowe słupki) i prędkość odczytu przy zrzucaniu zdjęć do komputera (białe słupki). jak widać, prędkość odczytu i zapisu to dwie zupełnie różne rzeczy! na szczęście karta PQI x300 wygrywa w obu kategoriach:
wnioski
karta PQI CF 4GB x300 jest rzeczywiście szybka, tak szybka, że niektóre aparaty mogą nie wykorzystać jej prędkości zapisu, a niektóre czytniki - prędkości odczytu. niemniej jednak na pewno jest to wybór przyszłościowy.
mówiąc o ogólnych wnioskach nie można zapominać o cenie. na wykresie poniżej zestawiono +/- ceny testowanych kart oraz kart z najwyższej półki: Sandisk i Lexar.
od razu widać, że karta PQI x300 swoją ceną nawiązuje do najlepszych wzorców. można założyć, że prędkością także, choć z chęcią poddałbym swojemu testowi kartę Lexar x300 - wtedy okazałoby się na 100% i wybór kupujących (także mój) byłby dużo prostszy: PQI czy może Lexar?
z kartami Sandisk jest gorzej - bo nigdy nie wiadomo, czy akurat nie otrzymamy podróbki, co w przypadku PQI raczej nie będzie miało miejsca.
niemniej jednak, gdyby tylko PQI (lub ich polski dostawca) zdecydował się na obniżenie ceny kart x300 tak, aby wypełnić tę lukę widoczną na wykresie powyżej (pomiędzy 150 a 200 zł), czyli cena 4GB wyniosłaby np. 175 zł brutto, to wybór byłby jeszcze prostszy :wink:
Karty do testów udostępnił autoryzowany dystrybutor produktów PQI w Polsce Konsorcjum FEN Sp. z o.o. z Poznania.
pozdro.,
m.
kupiłem kartę PQI 8gb, w aparacie (30D) nie ma z nia żadnych problemów przy foceniu jak i przy podłączaniu do kompa ale jak wrzucę do czytnika kart pamięci to mój windows dostaje "świra"i wiesza sie. wina karty czy czytnika?
ktore PQI i jaki czytnik kart pamieci? jaki czytnik mozesz sprawdzic w Panelu Sterowania (jesli Windows) w zakladce sprzet.
ja mam 8GB 120x i czytnik oparty o chip AU6362 v. 01.26 i smiga jak zloto. rowniez PQI 2GB x100 jak i PQI 1GB x40. wiec stawialbym raczej na czytnik, bo karty powinny byc OK o ile nie masz walnietego egzemplarza
cos o czytnikach, na wypadek, gdyby sie mialo przydac:
http://www.xbitlabs.com/articles/mul...readers_7.html
maja karta
http://www.allegro.pl/item339392853_...120x_x120.html
maoj czytnik
Combo all in 1
http://www.xbitlabs.com/articles/mul...s_5.html#sect0
wiec wyglada jak twoj zestaw troche
dziwne jeszcze nigdy nie mialem problemu z jakakolwiek karta flash, czytnik juz zwykl sie wieszac zwlaszcza jak chcialem zniego korzystac jako hub ale teraz hmm no nie wiem, mam karte sandisca extreme III 1gb i nie mam zadnych problemow, a ta pqi nie chodzi na tym readerze, nie mam dojsca do innego czytinka, moze to problem jakis sterów?
okej działa,doszedłem do tego w koncu (w miedzy czasie odesłałem karte do sprzedawcy, dostałem nową, i znowu zonk heh ), wpisuje rozwiązanie dla potomnych :-D , winny czytnik, a dokładnie winien był dokładnie sterownik odpowiedzialny za CF Reader, wg obrazka
clik właściwości
clik zakładka sterownik
odinstalowałem i zainstalowałem na nowo i zaczął działać![]()