Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: problem z wyzwoleniem dodatkowej lampy

Dopiero zaczyna

Domyślnie problem z wyzwoleniem dodatkowej lampy

witam wszystkich, dzis kupilem dodadtowa lampe + fotocele. na aparatu mam 430ex. problem polega na tym, ze lampa dodatkowa blyska za wczesnie. kilka razy udalo mi sie ja "trafic". probowalem tez *"fel" a chwile po tym pstrykalem zdjecie i udawalo sie. ale to uciazliwa sprawa, poniewaz robie przede wszystkim zdjecia sportu(deskorolka i rolki). gdzie szybkosc jest bardzo wazna. mialem tez sytuacje, ze obydwie lampy blyskaly (430ex + lampa dodatkowa), ale zdjecie mimo tego bylo nieoswietlone, czyli 430ex z aparatu tez za wczesnie musiala blysnac... pomoze mi ktos to rozwiazac? lampa to jakis stary NISSIN z pelnym manualem liczba przewodnia 33 + fotocela na kabelku(wyglada jak pilot za zamka centralnego)

Domyślnie

Musisz wyzwalać na manualu, to załatwi sprawę.
    Jak chcesz mieć ttl to kup specjalną stopkę z wyzwalaniem na drugi błysk.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

lampa wbudowana dziala tak samo.z tym, ze ta raczej nie blyska za wczesnie, ale wyzwala tak samo dodatkowa;/ ustawienia aparatu mam Manualne, wylaczona redukcje czerwonych oczu. nie ma zadnych przedblyskow...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gbm_bugs Zobacz posta
    ustawienia aparatu mam Manualne, wylaczona redukcje czerwonych oczu. nie ma zadnych przedblyskow...
    Lampa zewnetrzna musialaby byc w trybie manualnym, nie aparat.
    Przedblyski... widzisz blysk w wizjerze jak pstrykasz? To wlasnie widzisz przedblysk a nie blysk, bo w czasie blysku masz otwarta migawke = podniesione lustro = zasloniety wizjer (tzw blackout). Ustaw np synchronizacje na druga kurtyne i czas 0.5 sek to zobaczysz ze jest przedblysk.

Sposoby:
    - wyzwalanie kablem synchro
    - wyzwalanie kostka synchro
    - lampa zewnetrzna w trybie M
    - wyzwalacz radiowy
    - fotocela reagujaca na drugi blysk
    - odpalenie przedblysku * i potem focenie juz na wlasciwym blysku

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dziekuje Vitez, po problemie

Uprawnienia umieszczania postów