Strona 49 z 73 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matefusz Zobacz posta
    Potwierdzam :> (mowa oczywiście o 24-105)
    no tak zgoda
    24-105 tak ma

ale 24-70 wg mojej wiedzy nie ma.
    zrozumilaem wypowiedz poprzednika n.t. 24-70L - ale moze niedokladnie doczytalem , stad moje zdziwienie. jesli wszystkie 24-70 wymagaja podostrzebnia przy zmianie ognskowej to zaleta to nie jest.
    chyba ze moj egzemplarz jest pod tym wzgledem wyjatkowy i nie trzyma ostrosci przy zmianie ogniskowej ?
    stad moje pytanie do uzytkownikow 24-70L

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

zamienilem 24-70 na 24-105 ponieważ chciałem mieć szerszy zakres. teraz już wiem, że nie było to najszczęśliwsze posunięcie. fakt, że jest lepszy trochę optycznie zwłaszcza na 70mm gdzie 24-70 był kiepski, ale stanowczo za ciemno. dlaczego canon nie robi pod cropa czegoś w stylu sigmy 50-150mm? dałbym każde pieniądze.
    canon

Coś już napisał
    Miasto
    londyn

Domyślnie

Za to robi 70-200 is bez is 4f i 2.8f które są niezłe.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matefusz Zobacz posta
    Mam 24-105 (nigdzie nie wyczytałem, że on jest specjalnie zaprojektowany pod FF) podpięty do 50D (czyli APS-C) i jakoś dramatu nie widzę. Mało tego, pracuje mi się z tym szkłem bardzo dobrze :>

Gdybym teraz miał wybierać to kupiłbym 24-70 ze względu na f2,8.

24-70l byl projektowany jeszcze pod analoga.
    na 24 mm i 70 mm rozdzielczosc kolosalnie spada na przyslonie 2,8 osiaga granice nioestrosci - rysuje jak szklo butelkowe ( na aps-c)
    kupuje sie jasny obiektyw za sporo kasy ze wzgledu na jasnosc i okazuje sie ze na pelnej dziurze pracuje fatalnie.
    nie ma porownai do np tamrona 17-50/2,8 czy c 17-55/2,8 IS.
    w dodatku obydwa po aps-c maja IS.

na srodowych ogniskowych i przymknieciu do 5,6 osiaga na aps-c jakosc stalek ( ale po co taki wielki pancerfaust skoro mala stalka osiagniesz lepszy wynik)

na FF pracuje znakomicie na 5,6 rysuje ostrzej od stalki 50/1,4 .

pieknie skorygowany obiektyw pod FF. Ciezki , potezny - do konkretnej roboty np pod kotleta. Na wycieczki za ciezki , ale jesli ktos sie zdecyduje zabrac zostanie nagrodzony wspanialym rysunkiem - jesli w FF.

Wiele osob skarzy sie na prace AF. Niestety tak mam zarowno w aps-c jak i FF wystepuje ten sam spory blad ostrzenia rozny dla roznych ogniskowych - to czyni szybka prace tym obiektywem reporterskim niemal niemozliwa na pelnej dziurze. Trza przymakac , albo dla kazej ogniskowej wprowadzac microtunig AF:-(

24-105 ma IS - najczesciej kompensujesz nim 2 do 3 EV - nie zawsze oczywiscie , ale czesto. Wiadomo jesli jest na prawde ciemno to zabiera sie stalke.

Nikt Ci nie napisze , ze nie jest to obiektyw pod aps-c zeby nie kupowac.
    to wynika z warunkow ogolnych.
    Wymagania stawiane obiektywom dla aps-c sa wyzsze.
    Trudniej jest utrzymac te wymagania dla duzych szkiel tzn przy tej samej jakosci musialyby byc wielokrotnie drozsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    nie ma porownai do np tamrona 17-50/2,8 czy c 17-55/2,8 IS.
    Ja zmieniłem właśnie z tamrona na 24-70 i nie ma co porównywać - tamron wymięka (na 40D). Może jeżeli chodzi o ostrość to wypada nawet to samo, ale kontrast, praca pod światło, kolory są o wiele lepsze, nie mówiąc już o takich sprawach jak usm czy sama jakość Lki

Coś już napisał
    Miasto
    londyn

Domyślnie

Ja zmieniłem c 17-55 na c 24-70, ale zmieniłem aparaty również z 400d na 5dII. Więc moje porównanie zdjęć nie byłoby uczciwe. W c 17-55 odpowiadało mi światło i ogniskowa - dlatego mój wybór padł na c 24-70. Jeśli chodzi o IS to i tak go nie używałem.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Ja zmieniłem właśnie z tamrona na 24-70 i nie ma co porównywać - tamron wymięka (na 40D). Może jeżeli chodzi o ostrość to wypada nawet to samo, ale kontrast, praca pod światło, kolory są o wiele lepsze, nie mówiąc już o takich sprawach jak usm czy sama jakość Lki
    ja zmienilem kiedys pod aps-c 24-70L na tamrona i dobrze zrobilem.
    wilka ciezka obudowa L ki mi nie imponuje .
    Innymi slowy mowiac nie widze powodu , dla ktorego 3-4 razy wiecej placic za ciezka obudowe , skoro mam taniej taka sam albo nawet lepsza jakosc optyczna pod aps-c. jakies roznice sa po przymknieciu na korzysc L-ki , ale nie na tyle istotne by wieszac sobie na szyi kilogramowa cegle.

ten sam wynik dostaje za pomoca 28-105 nie L .
    nawet jakis czas temu podalem przyklady robione tymi obiektywami - roznic nie ma na aps-c.
    to nie jest obiektyw o najlepszym rysunku w aps-c , przy wszystkich niedogodnasicach jaki niesie za soba L-ka.
    Akurat w moim egz. USM ostrzy cichusienko tyle tylko ze ... nie trafia.

wole glosniej ostrzacy dobrze obiektyw , niz cicho nietrafiajacy.

ale moze to kwestia egzemplarza ? w kazdym razie jest takich wiecej.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    dinderi - 8mpix na aps-c to dokładnie takie samo zagęszczenie, jak 21mpix na FF. Czyli jak porównasz cropy z np. 350d i 30d, to będzie podobnie (nie powiem, że tak samo, bo boję się reakcji wyznawców pełnej klatki).
    Ja to doskonale rozumiem, a moje pytanie było lekko retoryczne. Wyspa Bahama odwołuje sie do rozdzielczości obiektywu wzgledem rozdzielczości matrycy, które to wywody wydają się czysto teoretyczne, nie do konca logiczne, a bardzo mało praktyczne. Podejrzewam, że trafil mu sie kiepski egzemplarz, bo jakoś nie widzę u siebie absolutnie nic z tego, o czym tu czytam. Mam 450D i ten obiektyw jest bardzo dobry. Jesli jest aż taka różnica w obrazowaniu na FF, jak sie tu udowadnia, to ten obiektyw na pełnej klatce MUSI być MASAKRYSTYCZNIE DOBRY!!!
    Jedyną jego wadą jest, że rzeczywiście to ciezka i nieporęczna kobyła, bardzo niewygodna do puchy bez gripa.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ja to doskonale rozumiem, a moje pytanie było lekko retoryczne. Wyspa Bahama odwołuje sie do rozdzielczości obiektywu wzgledem rozdzielczości matrycy, które to wywody wydają się czysto teoretyczne, nie do konca logiczne, a bardzo mało praktyczne. Podejrzewam, że trafil mu sie kiepski egzemplarz, bo jakoś nie widzę u siebie absolutnie nic z tego, o czym tu czytam. Mam 450D i ten obiektyw jest bardzo dobry. Jesli jest aż taka różnica w obrazowaniu na FF, jak sie tu udowadnia, to ten obiektyw na pełnej klatce MUSI być MASAKRYSTYCZNIE DOBRY!!!
    Jedyną jego wadą jest, że rzeczywiście to ciezka i nieporęczna kobyła, bardzo niewygodna do puchy bez gripa.
    mozesz pokazac zdjecia robione tym obiektywem na 24 mm lub 70 mm na przyslonie 2,8 ?

moj egz jest normalnie skorygowany , sa problemy z AF w detekcji fazy. sama korekcja optyczna jest zwyczajana dla tego obiektywu.

b. slabo na skrajnych ogniskowych i przyslonie 2,8 trzeba przymykac do 4,0.

to nie teoria ( choc oczywiscie i pomiary mi to wykazuja ) ale i praktyka.
    mocno bym sie zastanowil kupujac ten obiektyw ze wzgledu na jasnosc pod aps-c.
    a wlasciwie nie ma najmnisjzego sensu , skoro sa inne tansze , tak samo jasne , z IS i lepiej skorygowane pod aps-c ( telecentrycznosc - problem w analogu nie istnial - to obiektyw pod analog ).

to jest wspanialy obiektyw dla FF i nie ma wielkiej alternatywy , dla aps-c istnieje kilka obiektywow lepszych.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    dinderi - 8mpix na aps-c to dokładnie takie samo zagęszczenie, jak 21mpix na FF. Czyli jak porównasz cropy z np. 350d i 30d, to będzie podobnie (nie powiem, że tak samo, bo boję się reakcji wyznawców pełnej klatki).
    jestes w powaznym bledzie.
    nie chodzi glownie o gestosc powierzchniowa matrycy.
    role odgrywa dopuszczalny krazek rozproszenia.
    w aps-c jest ogolnie mowiac w przyblizeniu 2 razy mniejszy ( w rzeczywistosci zalezy to od pixelpitch) , oznacza to ze stawia sie wieksze wymagania optyce obiektywu dla aps -c

gestosc matrycy powoduje tylko ze to rozproszenie zostanie zapisane w gestej matrycy np na 4 pixelach , a mniej gestej np na 2 pixelach.
    Dopuszczalny blad ostrzenia ( rozdzilczosci ) jest w aps -c mniejszy.
    tzn dopuszcza sie bezwzgledna wartosc tego bledu prawie 2 razy mniejsza niz w FF.

Zaleta FF jest m.inn. to , ze " konsumuje" calkiem znosnie starsze mniej rozdzielcze nietelecentryczne obiektywy.
    [QUOTE=dinderi;798204]Ja to doskonale rozumiem, a moje pytanie było lekko retoryczne. Wyspa Bahama odwołuje sie do rozdzielczości obiektywu wzgledem rozdzielczości matrycy, które to wywody wydają się czysto teoretyczne, nie do konca logiczne, a bardzo mało praktyczne., bardzo QUOTE]

tutaj znalazlem jeszcze sie uchowal test:

http://picasaweb.google.at/fotografi...10592203504770

robione na 28-105 cena ok 400 zl

i na prawo nastepne zdejcei to samo robione 24-70 L

( sa exify)

obydwa na ok 50 mm i przyslonie 5,6 - czyli najwyzszej rozdzielczosci.

c50d

trzeba zrobic download i porownac w skali 100%

roznic nie ma.

czy warto placic ok 4000 zl roznicy za jakosc obiektywu za 400 zl i przyjemnosc dzwigania cegly ?

czy warto placic 4000 zl za slaba jakosc na 2,8 ?

czy to sa wywody teoretyczne ?
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 05-04-2010 o 15:51 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

mozesz pokazac zdjecia robione tym obiektywem na 24 mm lub 70 mm na przyslonie 2,8 ?
    Nie mam aktualnie idealnie takiego, zeby pokazać, ale wrzucę w tygodniu.
    czy warto placic ok 4000 zl roznicy za jakosc obiektywu za 400 zl i przyjemnosc dzwigania cegly ?

czy warto placic 4000 zl za slaba jakosc na 2,8 ?
    Czy to jest temat o 24-70, a 24-105, czy o 28-105?
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 05-04-2010 o 19:13 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 49 z 73 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów