Co znaczy lepsze fotki? Dla jednego lepsze jak mała głębia i wtedy F2.8 a inny chciałby mieć wszystko ostre. Ostrość, kontrast, nasycenie jest bardzo porównywalne choć niektórzy piszą, że 24-70 bardziej mydli na F4. 24-70 jest ostrzejszy na F2.8 od przeciwnika, za to 24-105 lepiej ostrzy na 105mm.
Jeżeli zakres 70-105 i IS traktujesz jako dodatkowy bonus nie mający wpływu na wybór, to chyba wybór jest prosty. Każdy wolałby chyba jaśniejszy obiektyw, chyba, że światło też traktujesz jako bonus, to pozostaje rzut monetą.
Mam od dawna 24-105 i choć jestem z niego baaaardzo zadowolony (trafiłem na idealny egzemplarz o ile w ogóle jest ten mityczny canonowski rozrzut), zadawałem na tym forum pytanie czy warto zamieniać na 24-70 - pieniądze nie grają roli. Obiektyw wykorzystuję jako spacerzoom a także do reporterki i rajdów. Do "konkretów" wykorzystuję stałki i 17-40. Odpowiedzi kolegów były różne i skrajne, choć ktoś kiedyś napisał, że w moim przypadku zamiana to raczej grymas niż potrzeba chwili i chyba się z tym zgodzę.
Jak bym kupował jeszcze raz miałbym dylemat, ale pewnie postawiłbym na 24-70. Najlepiej byłoby mieć obydwa, bo zarówno F2.8 jaki i IS są przydatne. Moim faworytem byłby 24-70/2.8 IS - kto wie, może się doczekamy.