Mówisz o 24-70? Za krótko się nim bawiłem, żeby oceniać CA, ale (moje) 24-105 posiada coś takiego na szerszym kącie. Mimo wszystko jakoś to mnie nie razi, chyba że szczególnie kontrastowe motywy się zdarzą na jasnym tle. Jak to wcześniej ujął kolega mcdenko - również jestem amatorem i głowy mi nikt za zbędne kolorki nie urwie, ech, najwyżej zajmę drugą lokatę w światowym konkursie "wildlife, nature, etc."Na marginesie, z RAWów daje się to-to usunąć całkiem łatwo.
Takie spostrzeżenie, pewnie już było - 24-70 ma inaczej montowaną osłonę p/s, stąd logicznie, że 24mm jest najbardziej wysunięte, aby uniknąć strasznej winiety. W 24-105 osłonka jeździ razem z tubusem.
Co do stałki 50/1.4 - zgadzam się, bo mam i zdecydowanie częściej jej używam, jako że większość moich tzw. prac powstaje w ciemnych wnętrzach, gdzie stabilizacja jest przydatna, ale ruchu nie zatrzyma (nawet przy ISO800-1000). Bardzo dobre uzupełnienie spacerzooma, ujdzie od 2.0, ostre od 2.8, jeśli chodzi o moje szkło i moje oko![]()