Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

24-70 szkiełko, które może dać tyleż radości, co i frustracji. Ma swoją specyfikę i moim skromnym zdaniem aż prosi się o poprawioną optycznie, bardziej równą II wersję.
    Ale fakt pozostanie faktem, że to przyzwoite i użyteczne narzędzie.
    Kłopot w tym, że 24mm to nie jest aż tak szeroko jak by się chciało, to tylko 84st. więc czasem bywa mało.
    16-35 też ma swoją, nazwijmy to, "specyfikę" i podobnie jak 24-70 nie jest takie idealne, jakby się po cenach chciało oczekiwać.
    Ale masz załatwioną sprawę szerokiego kąta bez potrzeby posiłkowania się czym innym.
    Pozostaje jedynie dziurka 35-70, którą jak poprzednicy już powiedzieli można łatwo załatać stałką.
    Wybór jako taki jest: od budżetowego do wypasionego
    Zapewnie budżetowy koreczek niespecjalnie Ciebie interesuje, więc decydując się na 16-35 będziesz miał o wiele szerzej (107 stopni), ale wyniesie to niestety, drożej....
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    ......
    Zapewnie budżetowy koreczek niespecjalnie Ciebie interesuje, więc decydując się na 16-35 będziesz miał o wiele szerzej (107 stopni), ale wyniesie to niestety, drożej....
    ...i ciężej ... i czyhające na zawartość portfela filtry 82mm
    Ja z ww powodów sprzedałem swoje 16-35 II i wróciłem do poczciwego 17-40. Przy landszaftach i tak mam ustawioną przysłonę na 5.6/6.3 i więcej, więc po co się męczyć z dźwiganiem. Starszy człowiek jestem.
    A jasno i w miarę szeroko dają mi na FF 24 i 35L

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

24-70 szkiełko, które może dać tyleż radości, co i frustracji. Ma swoją specyfikę i moim skromnym zdaniem aż prosi się o poprawioną optycznie, bardziej równą II wersję.
    Ale fakt pozostanie faktem, że to przyzwoite i użyteczne narzędzie.
    Kłopot w tym, że 24mm to nie jest aż tak szeroko jak by się chciało, to tylko 84st. więc czasem bywa mało.
    16-35 też ma swoją, nazwijmy to, "specyfikę" i podobnie jak 24-70 nie jest takie idealne, jakby się po cenach chciało oczekiwać.
    Ale masz załatwioną sprawę szerokiego kąta bez potrzeby posiłkowania się czym innym.
    Pozostaje jedynie dziurka 35-70, którą jak poprzednicy już powiedzieli można łatwo załatać stałką.
    Wybór jako taki jest: od budżetowego do wypasionego

I teraz sam nie wiem. Czy kupic uzywke 24-70 czy 16-35 II. MOzecie doradzic dodam ze mam 70-200. CHodzilo by mi zeby obiektyw robil strasznie ostre zdjecia i ładna kolorystyke na 5D dawal

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    ...Przy landszaftach i tak mam ustawioną przysłonę na 5.6/6.3 i więcej, więc po co się męczyć z dźwiganiem....
    Światło 2.8 to nie tylko dźwiganie i gabaryty, ale też i lepszy autofocus
    http://canon-board.info/showthread.php?t=37732&page=8
    Warto się zastanowić

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    I teraz sam nie wiem. Czy kupic uzywke 24-70 czy 16-35 II. MOzecie doradzic dodam ze mam 70-200. CHodzilo by mi zeby obiektyw robil strasznie ostre zdjecia i ładna kolorystyke na 5D dawal
    Może poprostu umów się z kimś, kto ma i porób parę fotografii. Będzie Ci łatwiej o rozeznanie przed właściwym zakupem.
    Nie zapomnij też sprawdzić 24-105, a nuż będzie Ci pasować. Jest dość równe i niezawodne, jak mówią...
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Warto się zastanowić ......
    przy landszaftach AF (tzn. jego szybkość) nie jest jakimś strasznym problemem. A z 24-105 potrafię spokojnie zdążyć za moją 2-i-pół letnią córką

Domyślnie

Warto się zastanowić
    No proszę, a TUTAJ właśnie odwrotna opinia!
    Camera Obscura

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    STRASZNIE ostre zdjęcia, to z zoomów da ci chyba tylko 24-105 (no, jak nie trafisz z egzemplarzem, to może lekko mydlić powyżej 70mm ; ale tylko lekko)
    16-35 II i 24-70 (oba miałem) mają ładna plastykę, ale ostrość to... tylko stałki
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 09-03-2009 o 22:04 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Porównując: 24-70 i 16-35II to 24mm jest lepsze w 16-35 , z kolei 35 mm nieznacznie ale jednak w 24-70 czyli na dwoje babka wróżyła :wink: , zależy co Ci lepiej pasuje ( miałem również wszystkie: 16-35 , 24-105 i 24-70) i teraz stawiam na 24/1.4L II :-D .

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Porównując: 24-70 i 16-35II to 24mm jest lepsze w 16-35 , z kolei 35 mm nieznacznie ale jednak w 24-70 czyli na dwoje babka wróżyła :wink: , zależy co Ci lepiej pasuje ( miałem również wszystkie: 16-35 , 24-105 i 24-70) i teraz stawiam na 24/1.4L II :-D .
    Ja też mam / miałem wszystkie ale do etapu 24L II jeszcze nie doszedłem (i się nie zanosi :-) ). Moje subiektywne odczucie jest takie że 16-35 II jest lepszy / taki sam we wspólnym zakresie z 24-70L. W ogóle opowieści o "mydle" z 16-35II to dla mnie jakieś bajki, bo ja nic takiego w swoim egzemplarzu nie widzę, a już z pewnością nie w porównaniu do 24-70.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Zgadzam się w pełni MMM też żadnego mydła na 16-35II u mnie nie było z 5d.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów