Strona 34 z 73 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Dopiero zaczyna Awatar anger
    Miasto
    somewhere

Domyślnie

Dobrze wykombinowałaś, tamron jest jakąś alternatywą dla 24-70 (bardzo dobre optycznie szkło). Sam się wiele razy zastanawiałem (po sprzedaży 24-70), czy nie sięgnąć po niego. Muszę zapiąć na kilka dni sztukę kolegi i sprawdzić, czy zniosę wiertarę. 24-105 uzupełnione 50/1,4 da ci sporo radochy. 85mm to pewniak jakościowy - dobre i tanie szkło. Do ślubnych zastosowań praktycznie nie potrzeba niczego dłuższego, no - może 135L.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Hmm, dzisiaj już trochę inaczej myślę

:-D
    No właśnie tego się obawiałem !!!
    Daj sobie kilka dni...

Dopiero zaczyna Awatar anger
    Miasto
    somewhere

Domyślnie

Żadnym grzechem jest zmieniać decyzje sprzętowe z zachowaniem świadomości ryzyka finansowego. Sprawdzisz, przekonasz się i zawsze możesz wrócić do wcześniejszych rozwiązań - z jednym może zastrzeżeniem - 24-105 nie jest szczególnie chodliwym szkłem, nie łatwo je sprzedać bez straty. To jak z 70-200/4 - oba to dobre szkła, ale na nie zdefiniowany target - hobbyści mogą nie kupić, bo drogo, profesjonaliści - nie, bo ciemno.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Wstrzymuję się. Poczekam aż ceny nieco spadną i wtedy podejmę decyzję dotyczącą kolejnych zakupów.

Byłam już zdecydowana na zamianę. 24-105 bardzo mnie kusi i bardzo chcę go mieć, bo wiem, że będzie mi potrzebny. Ale może go sobie kupię za kilka miesięcy, a 24-70 zatrzymam, bo z drugiej strony szkoda mi sie go pozbywać, zrobiłam nią sporo świetnych zdjęć. Zostanie mi do FF.

Z mojej strony, proszę o zamknięcie wątku .
    Ale jeśli sie jeszcze komuś przyda, niech pozostanie otwarty .

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam !

Domyślnie

Hehehe! Obserwuje od początku ten wątek i myslałem, że nie ma bardziej niezdecydowanej osoby ode mnie! )) Ja właśnie ostatnio chciałem w drugą stronę zamieniać! 24-105 na 24-70 lub ew. na stałki! Kilka razy wystawiałem 24-105 i zawsze kiedy znalazł sie juz klient wycofywaem ofertę. Zostawiłem 24-105 i do tego mam 50/1.4. Jestem megazadowolony z zakresu i stabilizacji. Jaśniej by zawsze mogło być (ze względu na bokeh, bo z czasami daję radę zazwyczaj) A stabilizację lubię bardzo. Coraz lepiej poznaję to szkiełko i coraz częściej miło mnie zaskakuje.

A co do chodliwości, to za każdym razem kiedy wystawiałem, miałem przynajmniej kilku chętnych za wystawioną cenę

Pozdrawiam i duzo dobrego światła życzę!
    Camera Obscura

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

również obserwuje ten wątek... akurat mam 24-105 :-) więc temat mi nie obcy, tym bardziej ze chce dokupić stałki jakieś.

Ja nie kupiłem 24-70 z dwóch powodów - miałem 5 sztuk i z każdym było coś nie tak z ostrzeniem... i brak IS

osobiście dobieram szkła na cropa ponieważ współczynnik 1.6 mi pasuje - choć brakuje mi szerokości :/

ale prawdopodobnie pozostanie teraz zestaw:
    C 24-105 (mam)
    C 28 f/1.8 (do kupna - lub Sigma 20 1.8)
    C 85 f/1.8 (do kupna - o ile nie będzie za ciasny na cropie)
    70-200 f/2.8 IS (lub 4.0 IS - ale temat odległy)
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Całkiem niezłym rozwiązaniem byłoby skompletować taki zestaw :
    C24-105L, C50 F1.4,
    a później :
    C24-105L, C35 F2.0, C85 F1.8...

:-D
    Może się okazać że płakać nie będziesz - tak jak napisał MMM, C 24-105 w trybie stabilizacji jest w stanie osiagnąć około dziesięciokrotne wydłużenie czasu...ale trzeba mieć maks stabilną rękę :-D

Jednak jeśli spojrzeć z drugiej strony która pokazuje że jesteś w sumie zadowolona z 24-70 co pokazuje twoje niezdecydowanie, to może lepiej zainwestować narazie w stałki, przykładowo te które już nadmieniłaś...a do tej listy dopisałbym 135L / według mnie równie obowiązkowe szkło co 85 czy 35mm...ale dodatkowo niszczy konkurentów obrazkiem. Wspominasz o reporterce ślubnej, zatem pomocne gdy nie chcesz zbyt blisko podchodzić do fotografowanej osoby / fotografia bez wiedzy uwiecznionego.
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 09-03-2009 o 00:33
    Pucha i słoki

Domyślnie

Przepraszam, że dołączam pytanie w istniejącym wątku, w razie czego proszę o usunięcie lub przeniesienie. Otóż mam podobny dylemat, ale nie do końca. Otóż mam zamiar kupić 5Dmk2 i własnie pod niego mam dylemat: 24-105 vs 24-70. Jest to dla mnie zmiana systemu z nikona, więc wszystko zaczynam od "Adama i Ewy"... Dodatkowo, na pewno, kupuję pięćdziesiątkę i osiemdziesiątkę piątkę. Co Koledzy radzą?

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikonay Zobacz posta
    przepraszam, że dołączam pytanie w istniejącym wątku, w razie czego proszę o usunięcie lub przeniesienie. Otóż mam podobny dylemat, ale nie do końca. Otóż mam zamiar kupić 5dmk2 i własnie pod niego mam dylemat: 24-105 vs 24-70. Jest to dla mnie zmiana systemu z nikona, więc wszystko zaczynam od "adama i ewy"... Dodatkowo, na pewno, kupuję pięćdziesiątkę i osiemdziesiątkę piątkę. Co koledzy radzą?
    16-35

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

temat stary jak swiat 24-70 czy 24-105 -> wszystko zalezy od preferencji.
    24-70 jest cholernie ciezki, dosc krotki, brak stabilizacji no i 2.8 ktore niby fajne ale to i tak ma sie nijak do stalek. Chyba lepiej byloby zastac te obydwa szkla 35L + 135L Braku reszt sie nie odczuje. Jak wspominalem mialem 24-105 i jedyne co fajne w tym szkle to zakres uniwersalny - dobre zdjecia, bez zarzutu ale nuda. F4 - nie poszalejesz itp. Nie po to kupuje sie lustro zebym miec zdejcia jak z kompaktu dlatego lepiej stalki bo to bajka
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 34 z 73 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów