Pokaż wyniki od 1 do 10 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    A więc sytuacja ze 24-105 na statywie to juz przerabiam... troche nie poreczne... natomiast często mi sie zdarza robic fotki późnym popołudniem/podwieczór...a statyw nie zawsze sie posiada to fakt... z drugiej strony... IS sie przydaje... aczkolwiek znowu pytanie kiedy mi go brak bedzie? zrobie coś z reki pod wieczór... to w 24-105 zadziała IS...a w 24-70 światło... nie ukrywam ze np robiłem w zoo zdjęcia tak w pochmurny dzien to musiałem lecieć na ISO 800 - 1250 -1600... a to juz sie troche szumów pojawia... natomiast nie ukrywam ze zdarzają mi sie fotki w użytku co dziennym u znajomych.,.. czasem jakas mała sesja ze znajoma tez sie zdarza gdizes na starówce... statyw nie zawsze moge rozłożyc... ale jak już rozłoże to akurat IS ma chyba żadne znaczenie...

i jeszcze jedno tak dla potwierdzenia... czy dobrze rozumuje że jak jaśniejszy obiektyw to mniejsze ISO można użyć?... tzn teoteryzując... jak na 24-105 jade na ISO 1250 -1600 to można powiedziec ze na 24-70 można będize zejśc na ISO 800-1250 i to z krótszymi czasami? (bo akurat wtedy - przy dłuższysch czasach rzędu 1/40-1/10 - czas IS-a sie przydaje)
    Im mniejszy numer przysłony, tym krótszy czas możesz zastosować, bądź niższe ISO. Albo częściowo skrócić czas i częściowo zmniejszyć ISO.
    Jedna sprawa o której musisz pamiętać, IS nie zamrozi Ci ruchu, jednynie wyeliminuje drganie Twoich rąk. To w razie gdybyś chciał robić zdjęcia szybko poruszających się osób/rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez djcargo ; 25-05-2008 o 20:55
    Regulamin pkt 8.

Uprawnienia umieszczania postów