Strona 7 z 73 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

trochę żyję na tym świecie - ale nie spotkałem jeszcze (w żadnym systemie) nikogo, kto stosowałby taką kombinację alpejską - uniwersalny zoom w dolnym zakresie ogniskowych + extender ... ... i jeszcze w dyskusji podawał takie kuriozum jako argument za jakimś szkłem.. (zwłaszcza osobie, która jest już posiadaczem 70-200)

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rewned Zobacz posta
    Jazda zaczyna się natomiast przy zastosowaniu Telekonwerterów 2,8 pociągnie z AF a 4 nie i dzięki Extendrom możesz uzyskać z 24-70 2,8 przy x2 48-140 z 5,6 i przy 1,4
    33,6-98 ze światłem 4 . I tym oto Optymistycznym akcentem zakończę .

Jazda będzie krótka - extender nie zadziała.
    Zgodnie ze spec. techniczną extender podepniesz tylko do stałek >= 135 mm (z wyłączeniem 135/2.8 ) i do zoomów 70-200/2.8-4 + 100-400 (pomijam działanie AF'a).
    Poza tym argument nie ma sensu tak jak napisał adalbert.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie 24-105 f/4.0 IS L czy 24-70 f/2.8L

Dzień Dobry :-)
    W dziedzinie początkuję i jest mnóstwo rzeczy, o których nie mam pojęcia. Fotografuję głównie przyrodę, ale wskutek robienia zdjęć na ślubie syna zdobyłam już pewną klientelę - czemu nie?
    Mam canona 400D, rok terminowałam z kitem i sigmą 70-300 (fuj!), a ostatnio kupiłam 17-40L i 70-200 f/2.8L oraz extender 1,4. Zrobiła mi się dokuczliwa dziura pomiędzy 40 a 70. Mam co prawda 50 f/1.8, ale mnie nogi bolą przez niego
    Pojawiła się szansa kupienia jednego z dwóch obiektywów, o które pytam w tytule. Jakie macie z nimi doświadczenia? Czy to prawda, że 24-70 jest nierówny i można źle trafić? Czy IS rzeczywiście nadrabia to f/4.0?
    Obiektywy przemyca mi przyjaciółka z USA, zamawiając je pierwej w renomowanym BH, nie mam więc możliwości sprawdzenia, a zresztą wątpię, czy sama bym była w stanie..
    To jak jest?
    Co Koleżeństwo radzi?
    Ewa
    PS: Może i był już taki temat, ale dojechałam do 50 strony (bardzo ciekawych rzeczy się dowiedziałam) i nabyłam odwagi zapytać i napisać ten swój pierwszy wątek

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Tu masz trochę o tych szkłach
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16967

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Przeczytałam już cały wątek 2 razy. Nie rozwiał jednak moich wątpliwości, zwłaszcza w kwestii ewentualnych nieudanych eLek 24-70. Będę wdzięczna za wszelkie informacje
    ewa

Domyślnie

zarówno 24-70 f2.8L jak i 24-105 f4L pracują dobrze dopiero na ff (5D)
    kit możesz zastąpić 17-40 f4 L

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Dzień Dobry :-)
    W dziedzinie początkuję i jest mnóstwo rzeczy, o których nie mam pojęcia. Fotografuję głównie przyrodę, ale wskutek robienia zdjęć na ślubie syna zdobyłam już pewną klientelę - czemu nie?
    Mam canona 400D, rok terminowałam z kitem i sigmą 70-300 (fuj!), a ostatnio kupiłam 17-40L i 70-200 f/2.8L oraz extender 1,4. Zrobiła mi się dokuczliwa dziura pomiędzy 40 a 70. Mam co prawda 50 f/1.8, ale mnie nogi bolą przez niego
    Pojawiła się szansa kupienia jednego z dwóch obiektywów, o które pytam w tytule. Jakie macie z nimi doświadczenia? Czy to prawda, że 24-70 jest nierówny i można źle trafić? Czy IS rzeczywiście nadrabia to f/4.0?
    Obiektywy przemyca mi przyjaciółka z USA, zamawiając je pierwej w renomowanym BH, nie mam więc możliwości sprawdzenia, a zresztą wątpię, czy sama bym była w stanie..
    To jak jest?
    Co Koleżeństwo radzi?
    Ewa
    PS: Może i był już taki temat, ale dojechałam do 50 strony (bardzo ciekawych rzeczy się dowiedziałam) i nabyłam odwagi zapytać i napisać ten swój pierwszy wątek
    Ewa miałem 24-105/4L a mam 24-70/2.8L dlaczego ? ponieważ jest lepsza optycznie na 5d .
    Zanim do tego doszedłem sprawdziłem trzy sztuki 24-70/2.8L na swoim body ( miałem taką możliwość ) i właśnie trzecia to było to .
    Radzę z doświadczenia nie kupować w ciemno ! tylko podpiąć i sprawdzić .
    Ja inaczej żadnego sprzętu nie kupuję ( no może jeden wyjątek) i wychodzę na tym bardzo OK nie interesują mnie problemy typu FF/BF lub inne.

Wyznaję zasadę płacę to chcę wiedzieć za co

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Ewa miałem 24-105/4L a mam 24-70/2.8L dlaczego ? ponieważ jest lepsza optycznie na 5d .
    Zanim do tego doszedłem sprawdziłem trzy sztuki 24-70/2.8L na swoim body ( miałem taką możliwość ) i właśnie trzecia to było to .
    Radzę z doświadczenia nie kupować w ciemno ! tylko podpiąć i sprawdzić .
    Ja inaczej żadnego sprzętu nie kupuję ( no może jeden wyjątek) i wychodzę na tym bardzo OK nie interesują mnie problemy typu FF/BF lub inne.

Wyznaję zasadę płacę to chcę wiedzieć za co
    Mam 400 D i na razie nie myślę o zmianie, nie jest zły. Jak dojrzeję to kupię od razu jednocyfrowy, ale obiektywy zostaną, więc argument o 5D - ważny.
    Co do różnic pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami 24-70 - jestem zgorszona, że eLkom się to zdarza. Jeżeli się zdecuduję, poproszę kogoś w USA o sprawdzenie.
    Koraf? Co to są problemy typy FF/BF?
    Ewa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Koraf? Co to są problemy typy FF/BF?
    Ewa
    FF-front focus gdy obiektyw ostrzy przed punktem ostrzenia
    BF-back fokus gdy obiektyw ostrzy poza punktem ostrzenia
    Przy oczywiscie poprawnej obsłudze.[Osobiscie nigdy sie z powyższym nie spotkałem jak dotąd.]
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 29-01-2008 o 13:52

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No ok ale pytanie bylo raczej, czy problemy z 24-70 to wlasnie problemy z regulacja FF i BF, czy powiedzmy jakoscia szkiel i regulacja na zytniej ff i bf nic nie pomoze?

Strona 7 z 73 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów