mozesz pokazac zdjecia robione tym obiektywem na 24 mm lub 70 mm na przyslonie 2,8 ?
moj egz jest normalnie skorygowany , sa problemy z AF w detekcji fazy. sama korekcja optyczna jest zwyczajana dla tego obiektywu.
b. slabo na skrajnych ogniskowych i przyslonie 2,8 trzeba przymykac do 4,0.
to nie teoria ( choc oczywiscie i pomiary mi to wykazuja ) ale i praktyka.
mocno bym sie zastanowil kupujac ten obiektyw ze wzgledu na jasnosc pod aps-c.
a wlasciwie nie ma najmnisjzego sensu , skoro sa inne tansze , tak samo jasne , z IS i lepiej skorygowane pod aps-c ( telecentrycznosc - problem w analogu nie istnial - to obiektyw pod analog ).
to jest wspanialy obiektyw dla FF i nie ma wielkiej alternatywy , dla aps-c istnieje kilka obiektywow lepszych.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jestes w powaznym bledzie.
nie chodzi glownie o gestosc powierzchniowa matrycy.
role odgrywa dopuszczalny krazek rozproszenia.
w aps-c jest ogolnie mowiac w przyblizeniu 2 razy mniejszy ( w rzeczywistosci zalezy to od pixelpitch) , oznacza to ze stawia sie wieksze wymagania optyce obiektywu dla aps -c
gestosc matrycy powoduje tylko ze to rozproszenie zostanie zapisane w gestej matrycy np na 4 pixelach , a mniej gestej np na 2 pixelach.
Dopuszczalny blad ostrzenia ( rozdzilczosci ) jest w aps -c mniejszy.
tzn dopuszcza sie bezwzgledna wartosc tego bledu prawie 2 razy mniejsza niz w FF.
Zaleta FF jest m.inn. to , ze " konsumuje" calkiem znosnie starsze mniej rozdzielcze nietelecentryczne obiektywy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=dinderi;798204]Ja to doskonale rozumiem, a moje pytanie było lekko retoryczne. Wyspa Bahama odwołuje sie do rozdzielczości obiektywu wzgledem rozdzielczości matrycy, które to wywody wydają się czysto teoretyczne, nie do konca logiczne, a bardzo mało praktyczne., bardzo QUOTE]
tutaj znalazlem jeszcze sie uchowal test:
http://picasaweb.google.at/fotografi...10592203504770
robione na 28-105 cena ok 400 zl
i na prawo nastepne zdejcei to samo robione 24-70 L
( sa exify)
obydwa na ok 50 mm i przyslonie 5,6 - czyli najwyzszej rozdzielczosci.
c50d
trzeba zrobic download i porownac w skali 100%
roznic nie ma.
czy warto placic ok 4000 zl roznicy za jakosc obiektywu za 400 zl i przyjemnosc dzwigania cegly ?
czy warto placic 4000 zl za slaba jakosc na 2,8 ?
czy to sa wywody teoretyczne ?