tez miałem niedawno dylemat: brać 24-70 - bo światło, albo 24-105 - bo zakres i IS. no i jeszcze czynnik cenowy wchodził w grę. biorąc pod uwagę to, że posiadam 50/1.4 mój wybór to 24-105 i jak na razie nic mi więcej nie potrzeba![]()
tez miałem niedawno dylemat: brać 24-70 - bo światło, albo 24-105 - bo zakres i IS. no i jeszcze czynnik cenowy wchodził w grę. biorąc pod uwagę to, że posiadam 50/1.4 mój wybór to 24-105 i jak na razie nic mi więcej nie potrzeba![]()
W pracy ocenisz, czy było warto. To dobre szkło, tego pewnie nikt nie kwestionuje, ale nie rewelacyjne. Przy obecnej cenie i swojej wadze zaczyna mieć wady![]()
Dołączę się do opinii. Niezłe to "Twoje " szkiełko koraf
Mimo tego, że sprzedałem kiedyś swój 24-70, to po skompletowaniu stałek ponownie do niego wrócę po to, by mieć zooma o takim zakresie, bo wiem, że ostry i bardzo plastyczny obrazek z FF na pełnej dziurze wynagrodzi mi wszystkie mankamenty tego szkła
pzdr!
prawie 4k za używkę... trzeba zastanowić się czy cena jest adekwatna do tego szkła![]()
Ostatnio edytowane przez spuki ; 10-03-2009 o 09:20
Każdy musi zdecydować sam. Ja ponownie bym nie wydał takich pieniędzy na to szkło. Miałem je dwa razy. Pod dwoma jedynkami. Nigdy mnie nie oczarowało, a potrafi to do dzisiaj zrobić taki choćby 17-40![]()
Kupujac najdrozszego spacer zooma mozna bylo oczekiwac czegos lepszego, ale wiadomo ze na skrajnych ogniskowych ciezko jest o zachowanie wlasciwosci obrazu, dlatego zrezygnowalem na rzecz tanszego 24-105. Bo tak na prawde jesli chcem cos ustrzelic w przedziale 24-70 zeby bylo jasno ( 2.8) jednak wole to zrobic stalka.
A i obiektyw tanszy a stabilizacje ma.
Też raczej bym reflektował za 24-105, fakt 24-70 ma 2.8 ale za to 24-105 ma IS przy którym można operować czasami otwarci migawki i do tego dłuższy zoom na końcu.
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Też potrzebny mi czasem spacerowicz. Tutaj 24-105 jest zdecydowanym faworytem moim zdaniem. Spacer to okoliczność, gdzie światło gra drugorzędną rolę. Gdyby nie ceny szkieł to pewnie bym rozważył zakup tego isowca. Jeszcze jest tamron, ale ten AF...