Strona 67 z 73 PierwszyPierwszy ... 17576566676869 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 726

Wątek: jaka L-ka 24-70 czy 24 105

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    chociaz moze 2kg dalo by sie utrzymac ?
    Boję się że mogłoby być o to trudno - chyba, że ktoś lubi artystyczną winietę z 5EV w rogach .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

...24-105 z dziura f/2.8, gdzie pomysl srednicy filtra fi82 i tak jest zbyt optymistyczny,...
    Istotnie, te 82 nie miało prawa by się udać. Jedyna korzyść z takiego szkła, jaką dostrzegam, to to że zamiast ładować stówkę w dedykowany pokrowiec Lowepro lub Tamrac wystarczyłoby zainwestować 12 zł w gustowne żółte wiaderko z pokrywką, np takie :-D

Odkładając zaś żarty na bok takie szkło jak 24-105/2.8 nigdy raczej nie powstanie, bo pomijając wielkość, masę i winietę to akceptowalną ostrość i tak osiągałoby dopiero po domknięciu o co najmniej jedną działkę.

Do 24-105/4 L IS USM sam nie byłem przekonany, bo na 24 takie sobie, bo trzeba domykać, bo dużo większe i cięższe od 28-105/3.5-4.5 USM a wcale nie ostrzejsze itd. Przekonałem się do niego gdy je kupiłem, ma bardzo ładne kolory i znakomity jak na zooma kontrast, dzięki czemu zdjęcia wyglądają lepiej niż z rzeczonego tańszego "odpowiednika". A używam i tak najczęściej w zakresie f/5 - f/9 bo tak akurat pasuje do tego co robię i chcę na zdjęciach uzyskać.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Tamron mial pare lat temu cos takiego jak 28-105/2.8 (http://www.glaringnotebook.com/zimages/agot2.jpg), wiec to nie jest tak, ze sie nie da podejsc do tematu.
    oczywiscie, 24 a 28 to jest calkiem sporo, a do tego jeszcze ewentualny zyroskop do stabilizacji... no ale jak mowi stare przyslowie pszczol: "jak sie popiesci, to sie wszystko zmiesci"

wiaderko jest oczywiscie w zlym kolorze, i jako moderator forum powinienes sobie kartke wystawic! taka propagande wrazych systemow siac
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tamron mial pare lat temu cos takiego jak 28-105/2.8 (http://www.glaringnotebook.com/zimages/agot2.jpg), wiec to nie jest tak, ze sie nie da podejsc do tematu. oczywiscie, 24 a 28 to jest calkiem sporo, a do tego jeszcze ewentualny zyroskop do stabilizacji... no ale jak mowi stare przyslowie pszczol: "jak sie popiesci, to sie wszystko zmiesci"
    Zważywszy że się nie przyjął raczej nie było to zbyt udane szkiełko. Zaczynał od 1400$, obecnie chodzi po ok. 300$ i już samo to jest wyznacznikiem jego wartości :-)
    No ale dało się zrobić coś podobnego, fakt. Zaczynając się od 28 mm, przy całej swojej plastikowości ważył 770 g i miał filierek 82 mm. Jeśli dodamy IS, 24 mm, stabilizacje i eLkową obudowę wychodzi jak nic ponad 2 kg i filterek 95 mm
    wiaderko jest oczywiscie w zlym kolorze, i jako moderator forum powinienes sobie kartke wystawic! taka propagande wrazych systemow siac
    Rozumiem że powinno wyglądać jakoś tak ?

:-D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Zważywszy że się nie przyjął raczej nie było to zbyt udane szkiełko. Zaczynał od 1400$, obecnie chodzi po ok. 300$ i już samo to jest wyznacznikiem jego wartości :-)
    No ale dało się zrobić coś podobnego, fakt. Zaczynając się od 28 mm, przy całej swojej plastikowości ważył 770 g i miał filierek 82 mm. Jeśli dodamy IS, 24 mm, stabilizacje i eLkową obudowę wychodzi jak nic ponad 2 kg i filterek 95 mm
    i cene 4K EUR a w pudelku audiokurs "bicepsy Pudziana w 7 dni"

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Rozumiem że powinno wyglądać jakoś tak ?
    dobrze kombinujesz.
    to jest takie z IS-em czy bez?

jakby nie kombinowal - obecne 24-70 i 24-105 to sa rozne lensy do roznych potrzeb i dobrze pokrywaja potencjalne wymagania. z drugiej strony sa jeszcze zupelnie znosne 28-105/3.5-4.5, nieco ale niedrogie 24-85 i podle i drogie 28-135. i tak naprawde to jest dostatecznie dobra oferta. a juz na pewno na tle konkurencji
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jakby nie kombinowal - obecne 24-70 i 24-105 to sa rozne lensy do roznych potrzeb i dobrze pokrywaja potencjalne wymagania. z drugiej strony sa jeszcze zupelnie znosne 28-105/3.5-4.5, nieco ale niedrogie 24-85 i podle i drogie 28-135. i tak naprawde to jest dostatecznie dobra oferta. a juz na pewno na tle konkurencji
    Hmm, polemizowałbym z tym "na pewno" jeżeli chodzi o żółtą konkurencję, której oferta standardowych zoomów pełnoklatkowych jest przynajmniej równie bogata, a w poszczególnych parach wypada jakby lepiej.
    Entuzjastyczny Neofita

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Hmm, polemizowałbym z tym "na pewno" jeżeli chodzi o żółtą konkurencję, której oferta standardowych zoomów pełnoklatkowych jest przynajmniej równie bogata, a w poszczególnych parach wypada jakby lepiej.
    nie no, masz o tyle racje, ze w Nikonie jest to samo do wyboru, a wrecz wiecej uczciwych starszych zoomow amatorskich.
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

dobrze kombinujesz.
    to jest takie z IS-em czy bez?
    W ofercie są wiaderka 3, 5 i 10 L. To największe to by mogło robić nawet za opakowanie do 24-135/2.0 L IS :-D
    I pewnie dlatego Canon nie będzie wprowadzał nic zupełnie nowego a jedynie skupi się na niespiesznym modyfikowaniu istniejących konstrukcji i optymalizowaniu oferty. O 24-70/2.8 z IS-em mówi się od dawna, 28-105/3.5-4.5 i 24-85/3.5-4.5, wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi, nie są już produkowane a 24-105 i 28-135 doczekają się pewnie, w bliższej lub dalszej przyszłości, IS-a nowej generacji, lekkiej modyfikacji układu optycznego i zmienionego odrobinę "dizajnu". Ten ostatni mógłby powrócić do łask gdyby księgowi zdecydowali się wprowadzić tanie FF (bo potrzebowałby KIT-a, a to jest ostatni standardowy zoom do FF, który nie ma znaczka L) ale to temat na inną dyskusję i na pewno nie w tym wątku :-)

Miasto
    W-szawa

Domyślnie

Witam, to mój pierszy wpis.

planuję zakup 5D nkII (mój pierszy Canon od 20 lat kiedy miałem A1 :-)
    plus albo 24-70L, albo 24-105L.
    Fotografuje pejzaże na wakacjach, scenki z zycia rodzinnego i portety wiec po przeczytaniu ponad 600 wpisów wychodzi że powinieniem kupic 24-105.

Ale mam jeszcze dylemat bo podobno 24-70 daje wspaniałe kolory i kontrast, czy to samo można powiedzieć o 24-105?. Najchetniej zapytałbym tych co mają oba - czy w tych wzgledach jest jakaś róznica??

PS. "....1.24-70 f/2.8 II - It’s coming, the patent exists. When? Makes sense to arrive with a 5D Mark III. All the signs point to no IS in the lens."
    http://www.canonrumors.com/category/...n-5d-mark-iii/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PK70 Zobacz posta
    Ale mam jeszcze dylemat bo podobno 24-70 daje wspaniałe kolory i kontrast, czy to samo można powiedzieć o 24-105?. Najchetniej zapytałbym tych co mają oba - czy w tych wzgledach jest jakaś róznica??
    Istotnie. 24-70 ma bardziej neutralne kolory od ciemniejszego brata 24-105 ma leciutką tendencję do wpadania w magentę - z tym że to jest subtelność którą widać przy bezpośrednim porównaniu i nie w każdym świetle. 24-105 daje też w niektórych zakresach minimalnie gorszy kontrast.

Generalnie jednak oba szkła pod tym względem są świetne.

Cytat Zamieszczone przez PK70 Zobacz posta
    PS. "....1.24-70 f/2.8 II - It’s coming, the patent exists. When? Makes sense to arrive with a 5D Mark III. All the signs point to no IS in the lens."
    http://www.canonrumors.com/category/...n-5d-mark-iii/
    Tego proszę w tym wątku nie rozwijać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 67 z 73 PierwszyPierwszy ... 17576566676869 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów