C-F-K - forever
moim zdaniem 24-70f/2.8 jest szkłem lepszym, no i światło.
jutro jestem omówiony z jednym fotografem tutaj na testowanie obu obiektywównie mogę się już doczekać
może się uda, że sprzedam jeszcze swój sprzęt. Byłoby superancko! jak już będę miał porównanie to na pewno napiszę co i jak!
EDIT
popróbowałem, pobawiłem się różnymi aparatami i obiektywami no i decyzja padła, że zostaje na razie przy tym co mam a dokupuję 35L (zakochałem się w tym obiektywie) na początku mówiłem żadnych stałek, ale po tym jak zobaczyłem zdjęcia zrobione przez to szkiełko to zdecydowałem, że wolę zooma w nogach a jak co to mam jeszcze 70-200 2,8 IS a szerokiego to sobie sprawie w przyszłości w raz z 5D mkIII. Polecam pobawić się 35L po prostu zaje*isty!
A moim nie. Lepszym jest na pewno na f2.8, ale rywal bije go na głowę przy 105mm
.
Już kiedyś pisałem w tym wątku, że porównywanie i udowadnianie który z dwójki 24-70 czy 24-105 jest lepszy nie ma najmniejszego sensu. To są szkła o różnych parametrach, bardzo podobne a jednak bardzo różne. Każde z nich jest do czego innego i jednemu leży to, drugiemu tamto. Osobiście miałem taki sam dylemat - mając 24-105 zastanawiałem się nad zamianą 24-70. Dokupiłem ten drugi i stwierdziłem, że nie ma sensu pierwszego sprzedawać. Używam obydwu i tak zostanie.
P.S. Czy może ktoś coś gdzieś wyczytał na temat nowej wersji 24-70? Pojawiła się jakakolwiek informacja na ten temat? Wałkowane jest to od kilku lat, a tu dalej canon w uparte sprzedaje dość starą już wersję.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
24-70L - klasyka, a stabilizować to sobie można statywem, no chyba że kiedyś wymyślą stabilizacje obiektów fotografowanych, to byłby coś![]()
Zoom x 4,4, zakres od typowego szerokiego po krótkie tele, to szkło nie może być jednakowo dobre w całym zakresie. Ot, sztuka kompromisu.
Mnie to nie przeszkadza. Jeśli za cenę światła 2.8 miałbym dostać wiaderko z filtrem 82, ważące 2 kg to dziękuję.Zresztą ta ciemnica..
U mnie cena miała znaczenie drugorzędne. Chciałem mieć coś uniwersalnego o znośnej ostrości i ładnych kolorach, co będzie można zabrać na spacer lub kilkudniowe chodzenie z dobytkiem na plecach jako jedyne szkło.Rozumiem zainteresowanie obiektywem, bo zakres taki, że myśleć prawie nie trzeba a cena sporo niższa..
Konstrukcji to na pewno, inna bajka. Niemniej porównanie co będzie bardziej przydatne jest jak najbardziej zasadne.Jednak porównywanie tych konstrukcji jest lekkim przegięciem, zbyt się różnią.
... inna sprawa że jak ktoś sam nie potrafi rozstrzygnąć czy potrzebne mu 24-70/2.8 czy uniwersalne 24-105/4 IS to najprawdopodobniej nie potrzebuje żadnego z nich :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj